Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/3/2006
Uppdaterad: 8/22/2007

Sockerberoende – myt eller sanning?

Under de senaste åren har sockerberoende debatterats flitigt i olika medier och efter alla larm om fettrik mat varnas vi nu istället för socker. Vissa forskare talar om socker som ett gift för kroppen, medan andra menar att det är bara en myt. Varför talas det så mycket om socker just nu, och vad menas med sockerberoende?
 
Sockerberoende – myt eller sanning
Sockerberoende är ingen erkänd beroendesjukdom, men det finns läkare som likställer sockerberoende med andra typer av beroende, som till exempel alkoholism. De menar att socker, precis som rökning och alkohol kan aktivera kroppens belöningssystem och göra dig beroende.
 
Vad är egentligen sockerberoende?
De som talar om sockerberoende talar inte bara om beroende av det vita sockret utan också en rad ämnen som finns dolda i kosten: sirap, mjölksocker, druvsocker, maltos (som i öl), honung, fruktsocker, farin och råsocker. Ett sockerberoende innefattar även en rad andra kolhydrat- och stärkelserika produkter som spannmål (även fullkorn), ris, majs och potatis som väl inne i kroppen omvandlas till socker. Med andra ord ska man egentligen tala om en kolhydratkänslighet istället för sockerkänslighet.
 
Forskarna tror att ett beroende är kombination av arv, miljö, medel och kultur. Vissa människor ärver en medfödd känslighet. En uppväxtmiljö med till exempel en missbrukande förälder eller en samhällskultur som tillåter eller uppmuntrar drogandet ökar risken att drabbas. Beroende beskrivs som en tillvänjning med ökad tolerans, det vill säga att kroppen kräver mer och mer av det beroendeframkallande ämnet för att uppnå samma effekt. Ett begär uppstår. Om ämnet som orsakar beroendet tas bort uppkommer abstinens.
 
Enligt RSB, Riksförbundet för sockerberoende, kännetecknas ett sockerberoende av toleransökning, kontrollförlust och fortsatt användande trots negativa konsekvenser, det vill säga samma symptom som nikotin- alkohol- eller drogberoende.
 
Socker – en väg till lycka?
Teorin bakom sockerberoende säger att socker, precis som andra beroendeframkallande ämnen påverkar kroppens signalsubstanser, det vill säga kemiska ämnen med hjälp av vilka kroppens nervceller kommunicerar med varandra. Serotonin och dopamin är de viktigaste signalsubstanserna för humöret. Efter en kolhydrat- och sockerrik måltid kan man känna sig lugn och avslappnad. Det beror bland annat på att signalsubstansen serotonin frigörs när man äter kolhydrater.
 
Serotonin är ett ämne som krävs för avslappning och sägs ha en mild lyckopillereffekt i kroppen. Sockret påverkar även nivåer av signalsubstansen dopamin. Dopamin är verksam i kroppens belöningssystem och i likhet med serotonin är viktigt för humöret. I hjärnan finns så kallade ”belöningscentra” som innehåller ett stort antal receptorer för dopamin. När dopamin binder till dessa receptorer upplever man känslor av välbehag och upprymdhet.
 
En ökad sockerkonsumtion leder till att alltmer dopamin frisätts i kroppen. Hjärnan anpassar sig till överstimulansen av dopamin genom att "skruva ner mottagningen", så att det ständigt krävs högre doser för att uppnå samma effekt. Fysiskt sker det genom att det bildas nya dopaminreceptorer för att svara upp mot överdosen. Sedan finns de receptorerna kvar, och när frisättningen av dopamin minskar till följd av mindre socker i maten, tolkar kroppen det som en brist på dopamin.
 
Många studier har visat att varje människa har sin unika balans av dopamin- och serotoninnivåer, vilket styrs av våra gener. Vissa individer har en ökad sårbarhet och blir lättare beroende. Är man genetiskt lagd åt det hållet blir lyckoeffekten av sockret extra kraftig, men klingar av snabbare. Då vill man ha mer, och får man inte det drabbas man av abstinens i form av humörsvängningar och rastlöshet.
 
På RSB menar man att vår unika kroppskemi är som våra unika fingeravtryck. För vissa människor är socker mycket farligt och för andra inte fullt så farligt. På samma sätt är det med alkohol, stora mängder är inte bra för någon, men en del kan dricka måttligt, medan andra måste avstå helt. Enligt RSB har upp till 75 procent av oss en medfödd ärftlig känslighet för raffinerat socker och en fjärdedel av dessa är extremt känsliga.
 
Så påverkas du av socker
De kolhydrater vi får i oss via maten bryts ner till sockermolekyler i tarmen och transporteras därifrån ut i blodet. Sockret utnyttjas som energikälla av kroppens celler som tar det direkt från blodet. För att cellerna ska kunna tillgodogöra sig sockret behövs hormonet insulin.
 
En alltför sockerrik kost minskar så småningom känsligheten för socker i blodet. När känsligheten minskar ökar kroppens egen insulinproduktion. Efter ett tag tappar insulinet sin fulla effekt och blodsockernivåerna stiger. Insulin är kroppens mest fettbildande hormon och stora mängder av det gör oss feta.
 
Det innebär att för stor konsumtion av socker leder till övervikt, samt ökar risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Det förrädiska med sockret är att det i motsats till fett, inte ger oss någon mättnad. Istället stimulerar den söta smaken hungersignalerna.
 
Abstinens efter socker hos råttor
Några studier som visar att människan har blivit sockerberoende finns inte. Däremot har detta tillstånd framkallats hos råttor som fick dricka 25-procentig sockerlösning i åtta dagar. Råttorna fick sedan abstinenssymptom, i form av skakningar och darrningar, när blandningen togs bort. Om vi förutsätter att människan reagerar på samma sätt som råttor blir frågan vilka mängder som krävs för att bli beroende.
 
De som är skeptiska till begreppet sockerberoende menar att det är fel att dra slutsatser som gäller för människor från djurförsök. Våra kostvanor styrs i högre grad av social miljö och enligt dem är sockerberoende snarare beteendemässigt än fysiologiskt betingat.
 
Samhällets sockerfällor
I vårt moderna samhälle omges vi ständigt av godis, skräpmat och läsk. Ett gråtande barn får en kaka, en trött vuxen dricker en cocacola. Vår livsstil främjar ett sockerberoende. Samtidigt anses det lite syndigt att frossa i sötsaker. Och alla vet att förbjuden frukt smakar bättre.
 
Sockerdebatten går hög men konsumtionen av socker i Sverige har inte ökat under de senaste 20 åren. Däremot har konsumtionsmönstret förändrats. Användningen av socker i hemmen har minskat kraftigt medan konsumtionen av socker från industritillverkade livsmedel har ökat. Sockret döljer sig i halvfabrikat, färdigmat, i sötade mejeriprodukter och charkuterivaror.
 
Varför tycker vi så mycket om sötsaker?
Vi lever nu i ett överflöd av socker, men våra kroppar har inte ändrats sedan stenåldern. På den tiden var det sällsynt med söt eller fet mat. Stenålderskost hade betydligt lägre energitäthet än den mat vi äter idag. Eftersom tillgången på mat var ojämn och ofta bristfällig gällde det för våra förfäder att äta när det fanns mat och lagra upp energi för kommande dagar. Vi har därför en tendens att äta mer än vi behöver. Den söta smaken signalerade att födan innehöll det nödvändiga sockret, glukos, som bland annat vår hjärna krävde.
 
Att tycka om sötsaker finns nedärvt i vår hjärna. Dessutom har vi en förkärlek för sött och fett. I naturen förekommer inte sött och fett i samma livsmedel. Men det är just denna kombination som gör bakverk, godis och många efterrätter så goda.
 
Hur ska vi äta?
Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar att inte mer än tio procent av den dagliga konsumtionen ska bestå av raffinerat socker. I dessa tio procent skall inrymmas det socker som finns tillsatt i olika maträtter och det socker som används direkt på till exempel fil eller för att söta kaffet. En genomsnittsmänniska konsumerar dubbelt så mycket.
 
Anhängare av teorin om sockerberoende menar att det finns vissa regler man måste följa för att bli av med sitt beroende. Huvudprincipen är att kraftigt minska kolhydratintaget. Detta sker främst genom att ta bort sockret och minimera intaget av energitäta, stärkelserika livsmedel som spannmål, potatis, majs, baljväxter och ris och öka intaget att fett, protein och grönsaker.
 
Problemet är att socker är den energi som kroppens celler behöver för att fungera, särskilt hjärnan måste ha ständig tillgång till socker. Oavsett om det går att bli beroende av socker eller inte mår vi alla bra av att dra ner sockret i maten.
 
För att vi inte ska äta för sockerrik mat rekommenderar dietister att undvika raffinerat socker och vitt mjöl och välja hellre råris och fullkornspasta. De föreslår också att man slutar med söta drycker som innehåller mycket socker men är näringsfattiga. Och sist men inte minst, ät hellre en frukt än en kanelbulle när sockersuget gör sig påmind.
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
10/13/2016 10:49:22 AM - dsadasd
Mig i
Knulla dig i röven
 
11/10/2015 9:43:16 AM - Michael
Jag gillar godis
Häst
 
11/6/2015 7:29:48 AM - Sebastian B
Inget godis för min del
Jag har slutat äta godis till en början för att få pengar men nu gör jag det för att jag vet mer om konsekvenserna av godiset. Det har nu nästan gått 100 dagar om inte mer sen jag började 1 augusti 2015. Jag blir inte läskas eller känner något sug alls längre, dessutom saker som nutella gör mig nästan illamående när jag smakade det för ett tags sen igen. Innan älskade jag det. / Sebastian 14 år.
 
6/17/2015 12:32:03 PM - Elin20
Sockerberonde?
Jag tro jag håller på att utveckla sockerberoende... jag har ett sötsug i gommen hella tiden, fast jag ser till att äta regelubndet och bra mat. jag blir helt strirgi och nervös och dras till allt som har mycket socker... kakpr, godis.....glass...har flera gånger köpt massor godis och käkat bara för att stilla suget...,eller gått från affär till affär och köpt glass... bakar chokladbollsmet och käkar upp allt. Det är det vita sockret jag vill ha.... effteråt blir jag helt skakig, trött och illamående. Ni som vet att ni har det, låter det som att jag drabbats?
 
9/17/2013 4:36:02 PM - Anonym tjej
Sockerberoende
Är också sockerberoende :( Det har blivit så mycket värre nu på senaste tiden. När jag var liten så åt jag en gång i veckan och det gick bra, förstår inte varför inte det funkar nu?!
Har provat att äta godis på lördagar bara nu men då köper jag massor av godis, ca 500 gram och det äter jag då upp på en kväll. Men sedan när lördagen är över så kan jag inte tänka på något annat än ''Men åhh.. Nu är det ju hela 6 dagar kvar tills jag får godis igen'' Och så blir allt tråkigt. Därför slutade det med att jag börjat köpa godis varje dag igen, 300-500 gram om dagen har jag stoppat i mig den senaste veckan :( Flera gånger har jag tänkt att nu är det sista gången sen slutar jag. Men det går bara inte, får sådan abstinens dagen efter att jag skjuter upp det ytterligare en dag. Alltså jag tror att jag är helt klart värst av alla här, nu i veckan hade jag köpt en burk nutella och jag åt ca 10 mackor om dagen med nutella på. 3 dagar i streck gjorde jag pannkakor. Det blev ungefär 8 normal stora pannkakor varje gång, åt dem med socker på och åt up alla själv. Efter det gjorde jag inte mer pannkakor men har köpt allt från en hel ''fläta'' och en hel paket brago kex till en stor påse med blandgodis från hemmakäll. Har gått upp 4 kg på en och en halv vecka. Det har verkligen gått över styr nu och det är svårare än någonsin att sluta nu, hjälp!
 
2/22/2012 11:00:38 AM - testanna
fd Sockeraddict/stressätare
Jag har varit beroende av rent socker, beroende av kolhydrater i mängder och så är jag extremt blodsockerkänslig.. Kunde äta lika mycket som ni säger och då vara
 
12/2/2011 9:59:58 AM - MinaSötSak
Kämpa
Fortsätt kämpa allihopa, det blir bättre bara ni tror att ni kan sluta kram alla <3
 
9/2/2011 2:06:48 PM - sockerberoende sara
sockerberoende
var finns behandling mot sockerberoende? På vårdcentralen tar de mig inte på allvar.
 
10/29/2010 9:49:36 PM - Åsa
Glömde länken
www.sockerberoende.se är länken till sidan (Sockerberoendes Riksförbund)
 
10/29/2010 9:48:50 PM - Åsa
Hopp för sockerberoende
Såg att NFTS omregistrerats till Sockerberoendes Riksförbund. Riktigt bra sida faktiskt, man kan ladda ner en gratis broschyr om sockerberoende, där är forum, man kan starta stödgrupper osv. Där finns också en protestlista vi alla borde skriva på!
 
9/21/2010 11:35:41 PM - K
?
Ingen glass = darrande ben, ånger, gråtattacker, allt hjärnan ställer in sig på är sött; vad finns det söta? I affären? I nån låda?
Om jag inte får nåt sött kommer jag att dö... så känns det som. Mitt liv tar slut, jag förlorar kontrollen över mig själv; eller snarare livet förlorar kontrollen och spinner runt mig... (och drar ner mig)
Har kännt samma effekt av alkohol och cigarreter och rör nu inte de grejerna.
 
Och nej Neea, jag har inte kräkts eller haft bulimi eller så.
 
8/6/2010 8:50:31 PM - bort med sockret
bojkotta kolhydrater o socker
Alla älskar sött. Till och med LCHF:are. Sukrin är det nya sockret utan kalorier och med lågt GI, men vadå. Om man fortsätter få i sig söt smak så spelar det ju ingen roll. Det söta suget försvinner aldrig. En del ersätter det med salt eller fet mat. Spelar ingen roll då får man ett nytt beroende. Jämna ut det istället - alltså dela upp beroendet så kanske man blir normal
 
5/11/2010 6:55:53 PM - Maja
Normal kost
Jag tror helt ärligt att om man tränar minst 1 tim/dag och äter vettigt 6 dagar/veckan (grönsaker, frukt, ej snabbmat, fisk, fullkorn, havregrynsgröt osv) så tror jag att det är ok att äta lite socker varje dag. Men man kan försöka hålla sig så länge som möjligt ändå. Om man gör detta så tror jag man kan undvika de värsta frossarfällorna. Jag försöker ex ibland bara hålla mig till 2 festdagar/veckan. Detta gör att jag måste passa på att äta så mycket som möjligt under dessa dagar, så det blir gärna 10 bullar, 2 tårtbitar, kexchoklad mm. Tillskillnad om jag äter en liten bulle/dag, då har jag inte gått en hel vecka och laddat inför fredagen, så jag ska supa mig redlös full på socker tills jag däckar.
 
2/15/2010 7:50:13 PM - just me
vad säger man..
Är dethär tråden där alla ska vara värst? :P
 
Själv har jag riktiga sockerproblem, köper väl, håll i er nu, godispåsar på ca 1kg åt gången och dom går åt på max 2 dagar..
 
Får jag inte mitt socker så får jag stans huvudvärk och självmordstankar..
 
Säger jag dethär till folk så blir jag ju idiotstämplad, men det är dagens sanning att det är ett rent helvete att ta sej ur sockerträsket..
 
12/17/2009 12:03:10 PM - Josse.
Käften!
Håll käften! så jävla taskig du e! Du vet ingenting om hur dt e! Ja förstår tjejerna! Ja har samma problem! Visst! Nån form av ätstörning kanske vi har... Men du ska inte sitta o tracka ner oss för dt! Du vet ingenting om hur dt e!..Ta o tänk efter innan du skriver va! Du e helt fucking opsykologisk!
 
12/17/2009 11:47:27 AM - Neea.
Jesus!!
Men vafan e dt här!? Sockerberoende va?
Tjejer ni har problem!! Jävlar! Ni måste sitta o ljuga! Ni kan fan inte ha tryckt i er så jävla mkt socker under en hel dag! hehe om ni nu har gjort dt så... A då e dt mer än sockerberoende asså! herregud! Bulimiker! Dt e vad ni e!!
 
12/5/2009 5:55:54 PM - Sonja.
Helt klart sockerberoende.
Jovars! Sockerberoende e man utan tvekan.. Blir skittjurig o kan inte koncentrera mig om jag inte får socker. Har testat allt!! Verkligen allt! Att ersätta socker me frukt. Att tugga tuggummin. Att äta ordentligt me vanlig mat. Att se till o göra saker jag tycker e kul. Att inte titta på sötsakerna i mataffären..o.s.v..Fattar inte!! Blir galen! Dt e som att sluta röka fan! Igår åt jag upp en 475 grams burk pepparkakor o drack mängder av chokladdryck. O åt 2 portioner chokopops me mjölk. Sen blev dt en kexchoklad o en magnum o en bulle o en liter julmust. Idag mår jag illa.=/ Har endå druckit 3 cappuchinos..Så ni e inte ensamma om hetsätningen tjejer.<33
 
11/17/2009 8:00:43 PM - s<3
Sockerberoende.
Lilla gumman!<3<3 en hel burk chokladkräm! måste kännas jättejobbigt.. a ja ska inte säga nåt..Vill inte berätta hur mkt ja kan äta ibland..Asså.. dock har ja en ätstörning.. Har haft svår anorexi o vårdats för den..Dock inte frisk än som sagt. men när ja väl lyckades ställa in mig på att "vilja" gå upp levde jag på socker! bakverk godis skräpmat läsk.. Gick ju så klart upp. Till normalvikt..E underviktig igen för ja klarar inte av en normalvikt tyvärr.. Men när ja bestämde mig för att gå ner i vikt så ändrade ja lite fel på matvanorna..Ok har aldrig haft bra matvanor men för att gå ner i vikt så valde ja bort alla lagade måltider. Åt ingen som helst mat! Inte ens skräpmat! Endast kakor choklad o smågodis..men endå på ett energiintag under dagsbehovet..Har typ inte kunnat vänja mig av vid denna "sockerlivsstil"..Dt e hemskt!.Jag smyger mkt me maten. Fular undan mat. Hoppar över måltider. Pengarna ja har går åt till godis o kakor. Fast ja vill använda dom till annat..E ofta nere o sjuk..Blir ofta hetsätning,ångest,abstinensbesvär,skuldkänslor..Jag trodde jag hade bulimi ett tag..Men dt e helt klart sockerberoende! Tänk er själva! Ätstörningar! E extremt rädd för viktuppgång! O samtidigt sockerberoende ! Dt e hemskt!..
 
11/17/2009 7:33:57 PM - Freja
Sockerberoende som faan!!
Hej! Fan ni fattar inte hur ja har dt! Finns nog ingen som e så sockerberoende som jag! Om ja inte får i mig socker blir ja nervös nedstämd deppig.. Ibland känns dt som ja bara vill vråla rätt ut om ja inte fått nåt socker! E ett helvete asså! Försöker hela tiden att låta bli sött. Överhuvudtaget inte ens tänka på sött..Men dt E omöjligt! Ja fattar inte! Hur svårt kan dt va?? Har vräkt i mig socker i flera dagar nu.. Idag bestämde ja mig när ja vakna upp att ja inte skulle äta nåt socker men direkt när ja kom hem gick ja o snoka lite i skåpen..Hittade ett kakpaket o en burk chokladkräm..Stängde direkt igen skåpsdörrarna! Men sen gick ja o hade världens abstinensbesvär typ..Blev att ja åt upp hälften av kakpaketet o.....Vill inte skrämma er..Men hela jävla chokladkrämsburken tog slut oxå! En nyköpt.. På 400 gram! Snacka om att ja har skuldkänslor! Men förvånar mig att ja inte går upp i vikt! Ja e underviktig..Amen nog snackat! Socker E iaf en drog! O ja ska söka hjälp för mitt beroende. Bli inte som jag haha!^^Ta hand om er!<3
 
11/8/2009 11:38:33 PM - Maria
Hopplöst
Det känns hopplöst för mig, jag har varit sockerberoende hela livet och jag klarar inte att hålla mig borta från de livsmedel som ger mig kickarna. Jag önskar det fanns medicin mot detta beroende!
 
11/4/2009 9:04:55 AM - Linda
Sockerberoende?
Hej!
Jag tror att jag är sockerberoende, jag älskar choklad och jag kan äta tills jag om illa och ha så ont i magen så jag knappt kan gå och lovar mig själv varje gång att detta var sista gången.
För ett år sedan höll jag uppe med godis och kakor i ca 2 månader men frestelsen blev för stor, jag tog en godis bit och så var det kört.
Är det som med alkoholism allt eller inget?
Är det någon som kan svara på detta vore jag tacksam.
Tack på för hand/ Linda
 
10/7/2009 10:24:18 PM - Maria
leaking gut/övervikt hetsätning
läckande tarm kan spela in i beroendet av mjölk och kolhydratrika livsmedel. Detta för att det bildas morfinlknande preparat om ofullständigt nedbruten mat läcker ut i blodbanan.
 
10/7/2009 10:23:55 PM - Maria
leaking gut/övervikt hetsätning
läckande tarm kan spela in i beroendet av mjölk och kolhydratrika livsmedel. Detta för att det bildas morfinlknande preparat om ofullständigt nedbruten mat läcker ut i blodbanan.
 
6/6/2009 3:06:35 PM - socker dödar
sockerberoende
Jag kämpar fortfarande med ett enormt sockerberoende. Trodde att jag var helt fri från mitt beroende men då slog det till med en enorm kraft igen. Jag smygäter och äter godis och bakverk istället för att äta lagade måltidet. Det är hemskt och nu är jag så fet att jag knappt orkar ta tag i eländet.
 
5/5/2009 7:52:13 PM - Jeanette
Tack
Detta har varit nära att döda mig om och om igen,tack till er som orkar se till att mer kunskap sprids...
 
9/11/2008 10:53:56 PM - En sockerberoende
Det är ingen myt
Hej!
 
Jag tycker att det är väldigt bra att det äntligen finns information om Sockerberoende.
 
Jag är själv beroende och gick tidigare och undrade varför jag var den enda som var så känslig mot socker. På senare år har jag även blivit väldigt känslig mot kolhydrater. Nu undviker jag det så gott jag kan.
 
Äter kött, fisk och till det har jag grönsaker och såser.
När jag känner att sötsuget kommer äter jag frukt eller naturgodis. Fil och yogurt är även väldigt bra för att minska suget.
 
Ibland händer det dock att mitt sötsug blir allt för starkt. Jag klarar inte att hålla emot och faller in i sockerätandet.
 
Det är det värsta jag vet. Under den tiden är den enda jag kan tänka på sockret och vad jag ska äta för att få nästa sockerkick.
Sockerätandet bidrar med symtom som:
Synrubbningar, huvudverk, yrsel, minessluckor, isolering, viktökning, depression etc.
 
Jag hamnar i en ond cirkel och det är väldigt svårt att ta sig ut. När jag undviker sockret mår jag otroligt bra, då kan jag tänka klart.
 
Ha det bra!
 
2/19/2008 2:41:23 AM - marie
råttlika?!
Hjälper min 14åriga dotter att ändra sina matvanor. Hade stor viktuppgång, väldiga humörsvängningar, tänkte hela tiden på vad som skulle stoppas i munnen. När vi startade så hade hon väldiga abstinens första veckan,huvudvärk, frös illamående. Detta gick över sedan men man undrar ju när man läser om råttstudierna, är vi så lika, och ja visst kan man vara sockerberoende!
 
3/27/2007 8:01:19 PM - carina
Barn med sockerberoende
jag har en som som är beroende av socker. Hans hela vardag går åt att fundera på hur han skall få tag på socker. han fungerar som en narkoman han själ och ljuger myglar och smyger. han är tors på allt socker även mjölk och
fruktsocker. Jag har PROBLEM....
 
3/24/2007 12:32:02 PM - Kalle
Lågt blodsocker
har inget med sockerberoende att göra!
 
Blodsockret sjunker när man inte ätit på flera timmar. Så är det för alla.
 
1/23/2007 8:03:55 PM - Anna
Nej men troligen är du sockerberoende, Gabriella.
Att få lågt blodsocker har inte med "undertryckta känslor" att göra utan är en reaktion som uppkommer när man är sockerberoende. Jag är själv underviktig eller var när jag var yngre. Gabriella: läs om beroendet på andra sidor (tex Bitten Jonsson) i stället för den halvt om halvt vilseledande sidan.
Hälsningar Anna
 
12/28/2006 10:40:35 PM - Redaktionen
Vikten spelar ingen roll
Hej Gabriella
 
Sockerberoende är inte detsamma som tjock. Såväl tjocka, normalviktiga som underviktiga kan vara sockerberoende.
 
Dina symtom behöver inte betyda att du är sockerberoende. Många gånger kan sug och irritation bero på dåliga matvanor, rutiner kring mat och ätande eller undertryckta känslor.
 
Försök att få rutiner när det gäller din mat och prova att utesluta socker och sötningsmedel i din kost. Ät regelbundet och på samma tider varje dag. Frukost, lunch och middag. Ev mellanmål. Laga din egen mat och använd bra råvaror.
 
Exempel på bra matval;
 
Frukost;
Omelett, naturell yoghurt med osötad müsli eller gröt.
 
Lunch/Middag:
Varma och kalla grönsaker med kött/fisk/bönor eller kyckling och råris/fullkornspasta/quinoa eller bulgur. Lite olivolja och en frukt efter maten.
 
Lycka till!
 
12/28/2006 7:13:01 PM - Gabriella
Underviktig och sockerberoende?
Hej!
Jag tänker på mat hela tiden och blir ilsken och darrar när jag inte får mat - ofta - och jag längtar efter fett och sött hela tiden.
 
Jag har dock BMI 18.5.
 
Det framgår inte av artikeln huruvida även - nästan - underviktiga kan vara sockerberoende.
 
Tack för ordet.
 
Kommentera denna artikel