Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/16/2012

Kan immunförsvaret hjälpa till vid stroke?

Stroke och andra sjukdomar och skador i hjärnan följs ofta av en inflammation, som utgör en reaktion från kroppens immunsystem. Den här reaktionen har setts som något man måste bekämpa. Men kanske immunsystemet tvärtom kan bidra till återhämtningen efter en stroke?
 
Kan immunförsvaret hjälpa till vid stroke
Stroke är en av de stora folksjukdomarna, med 700 000 nya fall inom EU och 30 000 nya fall i Sverige varje år.
 
Ett nytt stort EU-projekt, lett från Lunds universitet och Weizmann Institute i Israel, ska undersöka den frågan. får nu 12 miljoner euro, cirka 111 miljoner kronor, till projektet TargetBraIn.
 
Målet är att få mer kunskaper om immunsystemets roll vid stroke. Immunsystemet spelar en skyddande roll i kroppen när dess vävnader skadats av olika skäl. Immuncellerna åstadkommer då ofta en inflammation som har vissa negativa effekter, men som så småningom ska göra att de ursprungliga skadorna läks.
 
Stroke beror i de flesta fall på en hjärninfarkt (blodpropp), som ger syrebrist i hjärnan. Det är skadorna från syrebristen som får immunsystemet att aktiveras, och leder till en inflammation som hittills setts som en helt oönskad reaktion.
 
Att lyfta fram det positiva i immunsystemets reaktion är därför något av ett paradigmskifte på området. Professor Michal Schwartz i Israel och hennes forskargrupp har varit pionjärer när det gäller att studera immunsystemets positiva roll för att reparera skadade nervceller.
 
– Det vi vill åstadkomma i TargetBraIn är att stärka inflammationens positiva effekter och minska de negativa effekterna. Det skulle kunna göras antingen genom att försöka förändra immunsystemets reaktioner eller genom stamcellsterapi, eller både-och. En kombination av båda metoderna kan kanske ge det bästa resultatet, hoppas Zaal Kokaia, professor och chef för stamcellscentrum vid Lunds universitet.
 
Forskningen är fortfarande på det experimentella stadiet, och vägen till en allmän tillämpning på patienter kommer att vara lång. Men i takt med att befolkningen i Europa åldras stroke bli en allt mer kostsam sjukdom, vilket är bakgrunden till EUs satsning på området.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel