Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/11/2018

Så påverkas din kropp av alkohol

Alkohol påverkar praktiskt taget alla vävnader och system i din kropp. Några effekter upplever vi som positiva, men många är direkt skadliga på kort eller lång sikt.
 
Så påverkas din kropp av alkohol
Hur mycket alkohol var och en tål är mycket individuellt och det går inte att säga hur mycket alkohol som kroppen tål. En del av oss är mer känsliga än andra.
 
Redan vid en låg alkoholkonsumtion finns risk för olycksfall, fosterskador och ökad risk för cancer. Nedan ser du vad som händer i kroppen och hur vi påverkas av att dricka alkohol.
 
Hjärnan
Positivt: Små mängder alkohol ger känslor av välbehag och stimulans. Man känner sig pigg och avslappnad, hämningarna släpper.
 
Negativt: Små mängder alkohol försämrar omdömet, minnet, reaktionsförmågan, sömnen och känslolivet. Långvarig alkoholism får hjärnan att krympa och missbrukaren kan drabbas av epileptiska anfall, demens eller andra hjärnsjukdomar.
 
Musklerna
Negativt: Musklerna blir slappare när man dricker alkohol. Uthålligheten minskar, man blir fysiskt svagare.
 
Hjärtat
Positivt: Några forskare anser att små mängder alkohol kan skydda hjärtat, särskilt hos personer över 50 år. Samtidigt finns det uppenbara risker, varför det råder enighet bland internationella forskare om att det inte går att rekommendera alkohol i syfte att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Alla forskare anser att stora mängder alkohol skadar hjärtat.
 
Negativt: Hjärtat tvingas arbeta hårdare, pulsen och blodtrycket ökar. Hög alkoholkonsumtion bryter ner hjärtmuskeln, hjärtat försvagas. Livshotande hjärtrytmsrubbningar.
 
Lungorna
Negativt: Högre risk för luftvägsinfektioner, lunginflammationer och tuberkulos på grund av försvagat immunförsvar och diverse bristtillstånd.
 
Levern
Negativt: Hög alkoholkonsumtion orsakar ett flertal leversjukdomar: skrumplever, fettlever, leverinflammation med mera. Alkoholister får oftare levercancer än de som inte dricker.
 
Benskörhet
Negativt: Hög alkoholkonsumtion ökar riskerna för benskörhet och gikt.
 
Tjocktarmen
Negativt: Ökad risk för tjocktarmscancer.
 
Infektioner
Negativt: Alkohol hämmar benmärgens förmåga att bilda försvarsceller som ska skydda kroppen från infektioner.
 
Ämnesomsättningen
Negativt: Alkohol innehåller mycket energi, men desto mindre näring. Missbrukare drabbas därför ofta av olika bristtillstånd, till exempel en typ av B-vitaminbrist som ger nervinflammationer samt låga nivåer av D-vitamin, vilket försvagar benstommen. Störd tarmfunktion ger diarré och avmagring.
 
Psykiska störningar
Negativt: Vanligast är ångest och depression. Självmordsrisken ökar. Dessutom kan alkoholberoende personer under abstinens drabbas av hallucinationer, delirium och epileptiska anfall.
 
Munhålan
Negativt: Alkohol kan orsaka cancer i munhålan. Alkoholister får lättare hål i tänderna, tandlossning och inflammationer i tandkött och tunga.
 
Svalget
Negativt: Högkonsumenter har större risk att få cancer i svalg samt mat- och luftstrupe.
 
Brösten hos kvinnor
Negativt: Även relativt måttlig alkoholkonsumtion ökar risken för bröstcancer.
 
Fortplantningen hos kvinnor
Positivt: Sexlusten ökar, lättare att slappna av.
 
Negativt: Hög alkoholkonsumtion stör menstruationscykeln och försämrar möjligheten att bli gravid.
 
Fortplantningen hos män
Positivt: Sexlusten ökar, hämningarna släpper.
 
Negativt: Potensen sviker om man dricker mycket eftersom nerverna som styr könsorganen avtrubbas. Möjligheten att genomföra ett samlag minskar i samma takt som alkoholintaget ökar. Hög alkoholkonsumtion försämrar spermiekvaliteten och är en av de vanligaste orsakerna till infertilitet.
 
Tunntarmen och magsäcken
Negativt: Magkatarr är vanligt hos de som dricker. Alkohol orsakar skador på tunntarmsslemhinnan, vilket leder till nedsatt förmåga att ta upp näring ur födan. Risk för vitaminbrist och andra bristsjukdomar.
 
Blodkärlen
Negativt: Alkoholen utvidgar blodkärlen. Hårfina kärl i till exempel hjärnan eller ansiktets hud kan sprängas. Missbruk kan ge högt blodtryck. Alkoholkonsumtion ökar risken för farlig nedkylning, till exempel vid utomhusbad, eftersom blodkärlen inte drar ihop sig lika effektivt som annars.
 
Blodet
Positivt: Något glas vin om dagen minskar blodets halt av skadligt kolesterol.
 
Negativt: Alkoholen sänker sockerhalten i blodet vilket ger svaghet, yrsel, förvirring samt stark hungerkänsla. Blodbrist kan uppstå genom påverkan av benmärgen och bristande B-vitaminupptag i tarmen.
 
Från normalt alkoholintag till alkoholberoende - är du i riskzonen?
Det är när man blir full som man höjer sin toleransnivå och så småningom riskerar att bli beroende.
 
Ett enstaka glas höjer inte toleransnivån, men om man blir full ofta kommer man att tåla mer och mer och om det pågår tillräckligt länge blir man troligtvis beroende.
 
Detta kan lömskt nog gå på ett par år för en person och ta ett decennium för någon annan.
 
Innan man har utvecklat ett uttalat beroende dyker det upp andra varningssignaler. Små symtom på att man håller på att få alkoholproblem.
 
Här är varningssignalerna:
 
 • 1. Kontrollförlust
  Med detta menas inte att man dansar okontrollerat på bordet, utan att man förlorar kontrollen över hur mycket man dricker. Ett tydligt exempel är att man har bestämt sig för att gå ut och ta EN öl men står kvar i baren och dricker när stället stänger.
   
  Många människor kan ha varit i en liknande situation någon gång i livet. Det behöver inte betyda att man har alkoholproblem, utan kan ju exempelvis bero på att man har träffat en väldigt intressant person där i baren och haft mycket att prata om.
   
  Men att man vid upprepade tillfällen förlorar kontrollen över hur många glas man dricker är en allvarlig varningssignal. Kontrollförlust är ett av de tydligaste symtomen på alkoholproblem.
   
 • 2. Många tankar kretsar kring alkohol
  En annan varningssignal är att en stor del av livet går åt till att planera drickandet. Det låter förstås allvarligt när det beskrivs så här, men det är inte ovanligt att människor har alkohol som hobby. Exempelvis: Man ägnar mycket tid på att fundera på om det kommer att finnas tillräckligt med alkohol på festen eller om man måste ta med sig eget.
   
  Man söker sig till sociala evenemang mest för att det förmodligen finns alkohol där. Man tar ofta initiativ till krogrundor, brännbollsmatcher, efterfester och efter-jobbet-öl mest för att hitta förevändningar att dricka. Då har alkoholen tagit en för stor plats i ens liv.
   
 • 3. Man tar återställare
  En återställare kan vara allt från en grogg när man vaknar till en mellanöl på en sen söndagsbrunch. Gemensamt för alla återställare är att de lugnar ner darriga baksmällenerver.
   
  Om man har utvecklat alkoholism upplever man inte bara små obetydliga darrningar dagen efter, utan riktiga skakningar som till och med gör det svårt att hålla i en kaffekopp.
   
  Att regelbundet döva abstinens med alkohol är en varningssignal. Oavsett om man har utvecklat beroende eller inte och oavsett vilken form av alkohol man tar till.
   
 • 4. Minnesluckor
  En enda minneslucka gör förstås inte att man betraktas som beroende. Men om man vid upprepade tillfällen drabbas av minnesförlust när man har druckit är det signal om att man är på väg i en farlig riktning.
   
 • 5. Relationsproblem
  Alkoholens starka påverkan på relationen till familjen, vännerna och kärleken är kanske något av det svåraste en person med alkoholism upplever. De flesta tycker nog att magkatarr är lättare att leva med än skilsmässa och ensamhet.
   
  Även ”vanligt” helgfestande kan mycket väl påverka relationer negativt. Det är exempelvis väldigt vanligt att man blir osams med folk, blir svartsjuk eller säger saker man ångrar på grund av att man dricker. Om man måste ägna tid åt att reda upp saker som man har sagt eller gjort när man har varit full – då har alkoholen tagit över ens liv på ett riskabelt sätt.
   
   
  Källa: alkoholprofilen.se
   
 •  
  Fakta:
   
  Testa din alkoholkonsumtion
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  Inga kommentarer har skrivits än
  Kommentera denna artikel