Skribent: Josefine Thronell
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/20/2018

Dålig andedräkt kan bero på tandlossning

Alla oroar vi oss då och då för att lukta illa ur munnen. Sund har pratat med en tandhygienist för att ta reda på varför vi stinker och vad vi kan göra åt det.
 
Dålig andedräkt kan bero på tandlossning
- Dålig andedräkt är ett traumatiskt besvär för dem som har det. Det leder till att man isolerar sig och undviker social kontakt, säger Birgitta Söder, tandhygienist och docent vid Odontologiska institutionen på Karolinska Institutet. Det är ett socialt problem, både för den som lider av det och för personens omgivning.
 
Dålig andedräkt eller halitosis som det heter på fackspråk, är ganska vanligt och det är inte alltid du vet om när du stinker.
- I början kanske du märker det. Sen vänjer du dig och det enda du ser är hur andra drar sig undan.
 
Varför är det så svårt att berätta för någon att hon har dålig andedräkt?
- Munnen är ett privat område som vi inte gärna släpper in någon i. Det blir ett intrång i den personliga integriteten och därför säger vi inget.
 
Det finns många orsaker till dålig andedräkt och den vanligaste är bakterier från munnen. Bakterier samlas i tandköttsfickor, på tungan, i svalget och på tonsillerna och de skapar sulfiter som luktar illa. Bakteriesamlingarna kan sedan leda till tandlossning.
- Upplever du att du har dålig andedräkt ska du gå till tandläkaren, säger Birgitta Söder som har forskat om sambandet mellan dålig andedräkt, tandhygien och tandlossning.
 
Hur ska man göra för att bli av med lukten?
- Hur vi än vrider och vänder oss är det enkel tandborstning vi kommer tillbaka till. Använd gärna röda färgtabletter som färgar bakterierna på tänderna röda. Då ser du var det är svårt att borsta rent.
 
Vi har även olika former av tillfälligt dålig andedräkt. Mat du äter påverkar hur du luktar, särskilt vitlök och alkohol. Om det går för lång tid mellan måltiderna eller om du är torr i munnen kan din andedräkt också lukta illa. Kvinnor kan ibland få dålig andedräkt före mens, under graviditet eller i klimakteriet.
 
En del sjukdomar som diabetes, leversjukdomar, förstoppning och hjärt-kärlsjukdomar kan också påverka andedräkten.
 
Fakta:
Tips för en bättre andedräkt
 • Borsta tänderna ofta
 • Borsta tungan
 • Byt tandborste varje månad
 • Ät regelbundet
 • Tugga fluortuggummi mot muntorrhet
 • Skölj med munvatten med antibakteriella egenskaper
 • Gå till tandläkaren/tandhygienist
 •  
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  Inga kommentarer har skrivits än
  Kommentera denna artikel