Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/24/2009

Grönt te ger friska tänder och tandkött

En japansk studie visar att de som dricker grönt te har friskare tänder och tandkött än de som inte dricker grönt te. Forskarna menar att det är antioxidanterna i det gröna teét som förhindrar tandsjukdomar.
 
Grönt te har länge varit en populär dryck i Asien och numera även i Europa och USA. Dom forntida kinesiska och japanska medicinmännen använde grönt te till att bota sjukdomar och läka sår, och idag finns vetenskapliga belägg för att grönt te har positiva hälsoeffekter på viktminskning, hjärthälsa och förebyggande av cancer.
 
Nyligen publicerades en studie i Journal of Parodontologi där forskare funnit att regelbundet intag av grönt te även kan bidra till friskare tänder och tandkött samt minskad risk för tandlossning.
 
I studien analyseras tandhälsan hos 940 män och man fann att de som regelbundet drack grönt te hade en överlägsen tandhälsa jämfört med de som drack mindre grönt te eller inget alls.
 
Männen var 49-59 år och undersöktes med hänsyn till bland annat tandfickor och deras djup samt blödning i tandkött och tandköttsinflammation. Forskarna konstaterade att för varje kopp grönt te som intogs dagligen så sjönk risken för tandsjukdomar.
 
Forskarna tror att det är catechiner, en sorts antioxidanter, i grönt te som bidrar till minskad risk för tandsjukdomar. Tidigare forskning har visat att antioxidanter har förmåga att minska inflammationer i kroppen.
 
Genom att störa kroppens inflammatoriska svar på tandbakterier så kan grönt te bidra till bättre tandhälsa och minskad risk för ytterligare sjukdom.
 
Tandlossning är en kronisk inflammatorisk sjukdom som påverkar tandkött och tändernas benvävnad, och förknippas med utvecklingen av hjärt-och kärlsjukdomar samt diabetes.
 
Källa: Kyushu universitet, Fukuoka, Japan
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
9/5/2012 5:58:17 PM - Lena Öberg
grönt te
Studien gjordes på 940 män......... finns det ej några kvinnor i Japan??????
 
9/5/2012 5:57:34 PM - Lena Öberg
grönt te
Studien gjordes på 940 män......... finns det ej några kvinnor i Japan??????
 
11/16/2010 2:48:27 PM - Lina
Tandvård
Hitta billiga tandvårdprodukter från bland annat Braun Oral-B hos www.postmedental.se
 
Kommentera denna artikel