Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/5/2014

Ökad risk för celiaki i Sverige

En internationell studie vid Lunds universitet visar att risken att få celiaki, glutenintolerans, är störst bland svenska barn.
 
Ökad risk för celiaki i Sverige
I studien har över 6 400 barn följts upp till fem års ålder i Sverige, Finland, Tyskland och USA. Barnen deltar i en internationell diabetes- och celiakistudie kallad TEDDY-projektet.
 
- De svenska barnen har hittills den högsta risken för glutenintolerans. Risken var nästan dubbelt så hög jämfört med barn från USA. En överraskning var att vi låg högre än Finland som liksom Sverige förknippas med hög förekomst av celiaki, berättar Daniel Agardh, docent vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.
 
Studien bekräftar att flickor löper ökad risk liksom de som har glutenintolerans i släkten samt att en särskild gen, HLA DR3-DQ2, är kopplad till glutenintolerans.
 
I Sverige genomförs redan idag screening och särskild uppföljning av kända riskgrupper för glutenintolerans. Det gäller barn med typ 1 diabetes, Downs syndrom och barn där syskon eller föräldrar har celiaki.
 
Vad som är grundorsak till celiaki är fortfarande oklart
 
– Utifrån våra resultat talar mycket för att det är en kombination av olika saker som leder till glutenintolerans. Förutom ärftliga faktorer, kön och förekomst av riskgener så är det sannolikt en eller flera miljöfaktorer som påverkar risken att utveckla celiaki, säger Daniel Agardh och tillägger:
 
– Tidigare lanserades teorier om att tidpunkten för introduktion av gluten eller att längden på amningsperioden är huvudorsak, men det har vi ännu inte kunnat se i vår forskning.
 
De nya rönen med tydlig koppling till riskgener hoppas forskarna kunna använda i diskussioner om hur screening kan genomföras med hjälp av blodprov på barn i Sverige.
 
Fakta:
 
Vad är Celiaki - glutenintolerans?
Celiaki innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Exempel på symtom är trötthet, diarré, viktnedgång och blodbrist. Obehandlad glutenintolerans har även kopplats samman med benskörhet, depression och försenad pubertet.
 
När en person med celiaki äter gluten skadas tarmluddet vilket gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs, vilket leder till näringsbrist.
 
I Sverige visar statistik att förekomsten bland småbarn ökar på nytt och att ungefär en procent av den totala befolkningen har utvecklat celiaki. Undersökningar genom screening av normalbefolkningen visar på högre förekomst i yngre åldrar samt att det kan finnas ett stort mörkertal.
 
Det finns inget botemedel mot celiaki, den som drabbats får gå på specialdiet under resten av livet.
 
Läs mer om celiaki:
Glutenintolerans en dold sjukdom>>
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel