Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/18/2015

Vad är njursten och hur undviker man njursten?

Njursten är mycket vanlig och drabbar fler män än kvinnor. När man väl fått njursten är risken stor att det bildas en ny inom tio år. Här får du tips på hur du undviker njursten.
 
Vad är njursten och hur undviker man njursten
Njursten bildas när vissa salter i urinen blir för koncentrerade. Den vanligaste stentypen orsakas av för höga halter av kalciumsalter i urinen.
 
Höga koncentrationer av kalciumfosfat och kalciumoxalat står för 80 procent av orsakerna till njursten i Sverige. Andra salttyper är urinsyra och cystein, en aminosyra. Njurstenen växer allt eftersom salterna fälls ut med urinen.
 
Så länge stenarna är tillräckligt små orsakar de inga problem och kan åka med urinen ut ur kroppen utan symtom eller smärta. Det är när stenarna är större än 5 mm eller lämnar njurbäckenet och fastnar i urinvägarna som de ger symtom i form av kraftiga smärtor.
 
Vad orsakar njursten?
Den vanligaste orsaken till att njurstenar bildas är att saltkoncentrationen blir för hög i urinen på grund av att vi dricker för lite. Under ett dygn behöver vi få i oss 2-3 liter vätska. Av det kommer cirka en liter från den mat vi äter.
 
En annan orsak är att vi äter för mycket natrium, det vill säga salt. Ett högt saltintag gör att njurarna utsöndrar mer kalcium i urinen. Svenskar äter i snitt 10 gram salt per dag, men vi behöver egentligen bara 1 gram för att upprätthålla en bra syra-basbalans i kroppen.
 
Andra orsaker som framkommit i studier är för högt proteinintag, vanligt i samband med lågkolhydratkost, och för högt intag av kosttillskott av c-vitamin. Även en försurad miljö anses bidra till njurstenar och man har även sett ett samband med melamin som är förbjudet i livsmedel inom EU. Till viss del kan vi fortfarande få det i oss via porslin av melamin som fäller ut ämnen som hamnar i maten och på så sätt i våra kroppar.
 
Så minskar du risken för njursten
Det viktigaste rådet för att minska risken för njursten eller återfall i njursten är att dricka regelbundet under dagen och det näst viktigaste rådet är att minska på saltintaget. Saltet finns främst i charkuterivaror, snacks, färdigmat och mineralvatten.
 
Ett tips är att att äta citrusfrukter regelbundet eftersom de innehåller citrat som i studier visat sig kunna hämma saltkristaller från att växa till stenar. Ett annat tips är att undvika eller dra ner på livsmedel som är syrabildande, till exempel läsk, godis, mjölprodukter, kött, alkohol och ost.
 
En diet som visat sig motverka njursten är Dashdieten. Dashdieten innehåller mycket fullkornsprodukter och grönsaker samt fettsnåla mejeriprodukter, frukt och rapsolja eller olivolja och mindre mängd kött.
 
Fakta:
Minska risken för återfall i njursten
Generellt så bör den som haft njursten se till att kissa cirka 1,5-2 liter per dygn för att förhindra uppkomsten av njursten igen. Det gör att vätskeintaget bör ligga på 2-3 liter per dygn.
 
Om du vet vilken typ av njursten du drabbats av så kan du minska risken att få njursten igen. Det går att få njurstenar eller ett urinprov analyserat på vårdcentralen för att bestämma typ av njursten.
 
Nedan är råd på vilken mat du bör undvika eller äta mindre av för att minska risken för nya njurstensanfall.
 
Njursten av kalciumoxalat
• minska på saltet, natrium
• minska på animaliskt protein, såsom kött, ägg och fisk
• se till att få i dig tillräckligt med kalcium från mat
• undvik mat med högt oxalatinnehåll som spenat, rabarber, jordnötter, rödbetor och vetekli
 
Njursten av kalciumfosfat
• minska på saltet
• minska på animaliskt protein
• ät tillräckligt med kalcium från mat
 
Njursten av urinsyra
• begränsa intaget av animaliskt protein
 
Läs mer om njursten:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/22/2016 4:25:40 PM - Åke Halvarson
Rött kött
Saknar uppgift om vilken mängd rött kött som kan vara farlig. Kan man tex äta några skivor lever pastej per dag? Eller en skiva kokt skinka
 
Kommentera denna artikel