Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/1/2016

Kan MS lindras med fasta?

En ny studie tyder på att fasta kan minska symtomen vid MS, multipel skleros.
 
I den nya studien ville forskarna undersöka hur fasteliknande tillstånd kan inverka på MS. Studierna utfördes på möss och därefter människor.
 
Tidigare studier har visat att fasta har positiva effekter på bukfett och markörer för åldrande och sjukdomar hos både möss och människor. Man har även visat att korta fasteperioder i kombination med läkemedelsbehandling mot cancer har skyddat friska celler medan en försvagning av cancerceller skett.
 
Genom fasta kan våra celler reparera sig. Kortison produceras som startar en process som kan liknas vid att autoimmuna celler dödas. På så sätt produceras nya friska celler.
 
Sjukdomssymtomen minskade
Forskarna valde att studera möss med autoimmun sjukdom. De sattes på en fasteliknande diet under tre dagar var sjunde dag. De genomförde totalt tre fasteperioder. Som jämförelse hade man en kontrollgrupp som fick standardkost.
 
Resultaten visade att av de som följde den fasteliknande kosten minskade alla sina sjukdomssymtom. Dessutom fick 20 procent av mössen en fullständig återhämtning från sjukdomen.
 
Andra positiva effekter av fastan var ökade nivåer av steroidhormonet kortikosteron. Det frigörs ur binjurarna och styr ämnesomsättningen. Man såg även en minskning av inflammationsframkallande cytokiner och en förbättring av vita blodkropparnas T-celler, som ansvarar för immunitet. Dessutom skedde en återuppbyggnad av myelin.
 
Myelin är kritiskt för ledning av nervimpulser genom nervsystemet. Hos patienter med multipel skleros så angriper felaktiga T-celler myelin och skadar nervfibrerna. Att kunna förhindra nedbrytning och samtidigt främja återuppbyggnad är avgörande för att bromsa sjukdomens utveckling.
 
Uppföljande studie på människor
Forskarna kontrollerade också säkerheten och en potentiell effekt av dieten på människor med multipel skleros genom en pilotstudie med 60 deltagare vid Charité Universitetssjukhus i Berlin.
 
18 patienter fick följa en fasteliknande diet under sju dagar och fick därefter äta enligt Medelhavsdieten under sex månader. Som kontrollgrupp hade man 12 personer som under sex månader åt standardkost och 18 personer som följde en ketogen diet, en fettrik kost som påminner om LCHF.
 
De som fastade och sedan åt enligt Medelhavsdieten och de som följde en ketogen diet upplevde förbättringar i sin livskvalitet och hälsa, både fysiskt och psykiskt.
 
Forskarna kommer gå vidare med ytterliggare studier för att se hur fasta kan hjälpa patienter med andra autoimmuna sjukdomar. Detta kommer ske i kliniska studier.
 
Källa: University of Southern California
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
11/27/2017 11:49:57 AM - Johan Sandin
Få tillgång till det specifika fasta schemat
Skulle vara intressant att få tillgång till det specifika fasta schemat patienterna i Berlin följde?
 
Kommentera denna artikel