Skribent: Josabeth Sahlénius
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/19/2015
Uppdaterad: 7/29/2015

Minska risken att bli utsatt för våld

Larmrapporter om överfall, våldtäkter och misshandel gör att allt fler börjar intressera sig för självförsvar och sin säkerhet. Särskilt tjejer känner sig extra utsatta och hjälplösa. Enligt säkerhetsexperten Mike Andersson kan många brott/överfall/rån undvikas om vi har ett mer förebyggande tanke- och tillvägagångssätt. Lär dig knepen och vägra bli ett offer!
 
Minska risken att bli utsatt för våld
Mike Andersson har arbetat med säkerhet och personskydd (livvakt) i över tio år. Han är utbildad inom riskhantering och har en bakgrund som ordningsvakt på flera krogar i Västsverige.
 
- Många tror att man måste vara duktig i kampsport och självförsvar för att kunna rå på en gärningsman, menar han. Men det bästa försvaret är i själva verket att kunna urskilja varningssignalerna innan du behöver konfronteras med faran.
 
Bland de första sakerna man får lära sig i kampsport är att hitta vägen ut – alltså inte anfall. Samma sak gäller i det vardagliga livet. Genom att ha några grundläggande knep i bakhuvudet kan man förebygga ett överfall.
 
- Jag tycker inte att man ska förmedla självförsvar som den första åtgärden, utan konsten att undvika en farlig situation. Som vakt är man ofta utsatt för hotfulla situationer. Ändå behöver jag sällan ta till våld. Jag läser av läget, förstår direkt om det kommer att bli bråk, och går dit. På samma sätt kan alla lära sig läsa av läget, men gå därifrån. På så sätt behöver man inte nödvändigtvis lära sig att slåss.
 
Den allra största faran heter lathet och berusning.
 
- Lathet för att man tar genvägar hem, förklarar Mike. Och berusning därför att du tappar kontrollen och ofta förnuftet. Man tror lätt att man är odödlig eller oövervinnerlig när man är full.
 
Här är 20 säkerhetstips som minskar risken att bli utsatt för våld:
 
På krogen:
 
 • Ha alltid ditt glas under uppsyn eller köp en ny drink om du lämnat den gamla ur sikte.
   
 • En nyfunnen vän är inte att lita på när det gäller att delegera ansvaret att övervaka din drink.
   
 • Se till att inte bli för berusad så att du tappar kontrollen (geografiskt, visuellt och förståndet).
   
 • Om du misstänker att du blivit drogad, eller känner minsta obehag eller osäkerhet över någon i lokalen, kontakta ordningsvakten som har det på sitt ansvar att hjälpa dig.
   
  I taxin:
   
 • Försök alltid ha en vän som följer dig till taxin och informera din vän om vilket nummer (registreringsnummer eller tjänstebilsnummer) bilen har så att taxiföraren hör detta.
   
 • Sitt inte rakt bakom föraren, utan bakom passagerarsätet. Dels får föraren längre avstånd till dig och du får mer flykttid om detta behövs. Han kan heller inte föra bak sitt säte och låsa fast dig vilket försämrar dina flyktchanser.
   
 • Ta ALDRIG en svarttaxi!
   
  Utomhus/på stan:
   
 • Gå alltid på öppna platser där det vistas människor – undvik skogspartier, parker och skumma gator! Gå hellre en mil längre än att chansa. Många överfall sker när någon genar över en öde plats.
   
 • Gå på upplysta platser så att både du och andra är väl synliga.
   
 • Se dig ofta omkring, det signalerar att du är vaksam och beredd.
   
 • Om du är osäker på om du är förföljd kan du ”slussa” mellan trottoarerna för att upptäcka om någon följer med över gatan.
   
 • Om du upptäcker att du är förföljd, visa förföljaren att du har märkt det genom att skrika: ”Varför förföljer du mig?”, eller liknande. Var aggressiv i tonen. Förövaren tappar då överraskningsmomentet, vilket är en viktig del i överfallet.
   
 • Om du inte har ett överfallslarm med dig (vilket är lika viktigt som att ta med läppstiftet) kan du slå numret till polisen, 112 eller en vän, och ha mobilen redo i handen när du går.
   
  När du åker kommunalt:
   
 • Sitt framme hos föraren på bussen.
   
 • I tunnelbanan kan du sitta i vagnen bakom föraren och nära nödbromsen
   
  I bankomatkön:
   
 • Ha aldrig ryggen helt vänd bakåt, vilket gör det lättare att överraska dig. Stå med sidan utåt och kolla dig ofta omkring.
   
 • Skydda koden med den hand som du ej slår in siffrorna med.
   
  Självförsvar/tillhyggen:
   
 • Vanliga accessoarer kan användas som tillhyggen och öka dina chanser vid en överfallssituation.
   
  Parfym – Spruta i ögonen! Om flaskan är stor kan handväskan svingas mot huvudet.
   
  Nycklar - Placera nyckeln mellan fingrarna och knyt handen (knogjärn). Slå mot ansiktet.
   
  Mynt - Kasta i ansiktet för att vinna lite tid.
   
  Paraply - Spetsa med spetsen eller svinga med kryckan.
   
  Högklackade skor - Sparka eller stampa på förövarens smalben och fötter. Ta av dig skorna och hugg med.
   
  Naglar - Riv och klös i ansiktet eftersom hud kan fastna under naglarna och användas som DNA-bevis. Stick i ögonen.
   
  Överfallslarm - Påkallar uppmärksamhet. Kan även placeras mot förövarens öra och kraftigt försämra balanssinnet.
   
  Penna - Att hugga med.
   
  Bett – Bit där du kommer åt i öron, läppar och tunga.
   
 • Att agera är bättre än att reagera. Bli inte paralyserad av händelsen utan vänd din rädsla till kraft.
   
  Signalement:
   
 • Signalementet är en viktig del i en brottsutredning, så försök att memorera så mycket som möjligt. Lägg märke till udda signalement som skiljer sig från det vanliga, t e x tatueringar, födelsemärken, sår/ärr, gångstil och uttal.
   
   
 •  
  Fakta:
  Om nödvärn:
  Nödvärn innebär att fysiskt våld mot en annan människa inte betraktas som brott, under förutsättning att våldet utövas i självförsvar eller till försvar av annan person som inte själv kan försvara sig. I en sådan situation har varje människa rätt att ta till fysiskt våld, den s k nödvärnsrätten, förutsatt att våldet inte medvetet är kraftigare än vad situationen kräver.
   
  Man har alltid rätt att försvara sig själv, sin egendom, andra och andras egendom med så mycket kraft som behövs för att man skall få kontroll över situationen.
   
  Reglerna om nödvärn finns i Brottsbalkens kap. 24
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  Inga kommentarer har skrivits än
  Kommentera denna artikel