Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/2/2010

Tanja Djelevic: "I träningskläder är vi alla lika"

Tanja Djelevic är tjejen från Kristianstad som charmades av Los Angeles milslånga stränder med sportande människor. När hon var 25 flyttade hon dit för att plugga psykologi. Idag är hon 39 och bor och jobbar i West Hollywood som personlig tränare åt några av de främsta inom nöjesbranschen.
 
- Jag har haft tur.
 
Tanja Djelevics svar på hur hon kom dit hon är idag är kort och blygsamt. Det kanske är den svenska ödmjukheten som blottar sig. Men annars har hon lämnat medelmåttligheten vid gränsen, för till Hollywood kommer man inte om man är svenskt lagom, till Hollywood kommer man om man är amerikanskt bäst.
 
Idag arbetar hon som personlig tränare åt kändiseliten i Hollywood, några klienter är skådespelare men de flesta står bakom filmduken. Men det var inte träningen som förde henne till Los Angeles, det var hennes intresse för psykologi.
 
På sidan om studierna arbetade hon extra på ett gym och när filmbolaget Paramount pictures frågade en kollega till henne om hon hade någon att rekommendera till jobb så hade hon det, Tanja.
 
Samtidigt som hon läste stressmanagement på universitetet så tränade hon pilates med popartisten Pink. Och på den vägen är det.
 
- Jag är så otroligt lyckligt lottad att jag får arbeta med min passion, men jag har heller aldrig varit rädd för att säga ja till möjligheter. Jag testar gärna nya saker men misslyckas jag så ser jag det inte som ett nederlag utan tänker att det inte var något för mig och kör vidare.
 
Detox, biggest loser och träningsvideos
Och det märks att hon inte är rädd för att ta sig an nya utmaningar.
 
I höst är hon aktuell med en bok om detox, hon spelar in träningsvideos, arbetar som PT, bloggar för tidningar och just nu spelar hon även in den svenska versionen av The biggest looser där hon är en av tränarna.
 
Men även om man arbetar med sin passion, eller kanske just för att man gör det, behöver man hitta en balans.
 
Hos Tanja är det uppstigning klockan 6, en timme senare står hon på gymmet och pushar sin första klient till att prestera sitt bästa. Sammanlagt blir det 6-8 timmar på gymmet varje dag plus egen träning, möten och bloggande. När hon inte har eftermiddagen inbokad på gymmet ägnar hon sig åt skolprojekt på innerstadsskolor där hon både lär sjuåringar att komma ner i varv med hjälp av yoga och kraftigt överviktiga tonåringar hur de ska äta rätt och röra sig.
 
När hon behöver ta det lugnt kryper hon upp i soffan med en bok, de senaste hon läste var Stieg Larssons trilogi. Annars är Paolo Coelho en favorit. När hon hade läst ut Elva minuter gick hon direkt till bokhandeln och köpte tio exemplar för att ge till sina vänner. Eller så reser hon. En resa som får henne att le vid minnet var till tangons födelsestad Buenos Aires.
 
Från psykologi till personlig tränare
Oavsett om hennes klienter är kända Hollywoodstjärnor, framstående filmproducenter eller någon okänd person så ser hon inte någon större skillnad.
 
– I träningskläder är alla lika, jag träffar mina klienter när de är lika sårbara som vem som helst. Alla tycker att det är jobbigt när man inte klarar den där extra armhävningen, säger hon.
 
Tanja läste klart den teoretiska delen av sin psykologutbildning men bytte sedan bana och utbildade sig till personlig tränare. Efter det har hon varje år tagit en ny utbildning för att hon hela tiden vill bredda sin kunskap, som anatomi, fysiologi, idrottsledarskap samt ett rad specialkurser som inriktar sig på flexibilitetsträning.
 
Hennes specialområde är funktionell träning där man använder sig av den egna kroppstyngden istället för träningsmaskiner för att göra träningen bättre anpassad för vardagliga rörelser.
 
Hennes klienter är ofta människor som behöver ”sträcka ut sig” efter ett stillasittande jobb. Men det är inte bara det fysiska som räknas, den meditativa delen är också hennes specialitet och vissa av hennes klienter kommer till henne enbart för det.
 
– Tanken är viktig, varje tanke sätter igång en kemisk process i kroppen, menar hon.
 
"Jag kan inte"
Hon berättar att den vanligaste anledningen till att man inte klarar egna fysiska mål är att man säger till sig själv att man inte klarar av det. Hon tar upp ett exempel, det är många som kommer till henne och säger att de inte kan springa men om man inte har något fysiskt handikapp eller är kraftigt överviktig så stämmer inte detta.
 
Men genom att säga till sig själv att man inte kan bygger man upp blockeringar som kan vara svåra att komma över. Enligt Tanja är de två vanligaste ”jag kan inte” och ”jag har inte tid”.
 
Hon har själv alltid intalat sig att hon inte kan springa långdistans, men så hamnade hon i en situation där hon hade det eller ingen träning alls att välja mellan. Så hon antog utmaningen och nu för tiden trär hon ofta på sig löparskorna för att ge sig ut och springa i en timme.
 
En annan utmaning var när hon vågade ställa sig framför en kamera och dansa, något hon beskriver som ett personligt genombrott som hon är väldigt stolt över.
 
För Tanja Djelevic är den fysiska träningen ett verktyg för att klara av andra saker i livet och är man fysiskt stark kan man föra över det till andra delar i livet.
 
 
Fakta:
Tanjas tips på hur du når dina mål:
 
1. Sätt upp realistiska mål. Det ska innehålla flera delmål och ett stort huvudmål. Det stora målet ska vara en stor grej, som nästan känns omöjlig. Om du vill börja springa kan ett stort mål vara maraton men de mindre vara kilometer för kilometer.
 
2. Fråga sig själv och skriv ner (viktigt med dagbok) varför man gör något. Den känslomässiga motivationen. Sätt gärna upp på synligt ställe. Det behöver man när det känns motigt eller när man glömmer bort.
 
3. Förebild – fundera över vilka sidor den personen har som du vill ha. Kvalifikationer.
 
4. Hitta din motivation, alla motiveras vi av olika saker.
 
Tanja Djelevics blogg
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/27/2012 11:47:15 AM - pqjkIdKrFAAvq
DEAGQdOAFGzLJRnHdpN
Short, sweet, to the point, FREE-exctlay as information should be!
 
1/27/2012 4:57:25 AM - fcceqnVjxzESySfYuZz
DOpeIQQa
You've impersesd us all with that posting!
 
11/9/2010 1:16:34 AM - kungen vänder blad
big looser sweden är slut
finalen har gått och det varMaria från småland som vann
 
10/20/2010 11:24:59 AM - Lanica
Tanja i biggest loser
jag gillar den amerikanska serien bättre. Vet inte vad som är fel med biggest loser tanja men Jillian är mycket bättre. mer energi helt enkelt
 
8/2/2010 8:40:40 AM - Cina
Biggest loser Tanja
Ska bli kul att följa svenska biggest loser med Tanja Djelevic. Nå´n som vet när det börjar
 
Kommentera denna artikel