Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/21/2010

Renata Chlumska: Att leva länge är inte samma sak som att vara levande

Som 25-åring var hon den första svenska kvinnan att bestiga Mount Everest. Nio år senare tog hon sig runt USA:s lägre 48 staterna med endast en kanot och en cykel. För äventyrerskan Renata Chlumska är allting möjligt, det enda som behövs är mycket vilja och en rejäl dos av passion.
 
Renata Chlumska: Att leva länge är inte samma sak som att vara levande
Vädret är kyligt men klart och vackert. Toppen är nära och värken i benen ersätts av ett enormt lyckorus.
 
Året är 1999 och Renata Chlumska är 25 år och den första svenska kvinnan att nå Mount Everest. Efter tre års drömmande och ett års intensivt tränande och planerande står hon nu här och blickar ut över världen, på 8 848 meters höjd. Själv beskriver hon känslan som overklig.
 
– Samtidigt som det var tungt och jobbigt så var det värt det. Det var en otrolig känsla att få stå där och blicka ut från världens tak,att ha haft drömmen, att ha vågat satsat på det, kämpat så hårt och lyckats.
 
Drömmen om Mount Everest började 1996 när Renata reste till Nepal för att arbeta i ett av baslägren som baslägerchef. Hon berättar att hon blev helt betagen av de höga bergen, den vackra miljön och av de underbara människorna. Och hon fascinerades av de erfarna klättrarna.
 
Trots att hon själv alltid har tränat allt från dans, ridning och tävlingscyklande till paddling så tvivlade hon på att hon skulle klara av samma sak. Men så träffade hon några av klättrarna och insåg att det inte var fysiken som skilde dem åt.
 
– De vågade tro på sig själva och hade bestämt sig för att satsa på målet. Och det kunde ju jag också göra, så jag bestämde mig för att våga anta utmaningen.
 
Viktigt att ha drömmar
Där och då började drömmen om Mount Everest. Hon slutade fundera över vad som skulle kunna hända och vågade istället tro på sig själv och satsa.
 
– Hellre det än att jag alltid får gå och undra hur det skulle ha varit, jag tror att jag hade ångrat mig i dag om jag inte hade vågat satsa. Jag vill inte leva så, jag vill hellre prova och känna efter! säger Renata.
 
Det finns många tips för hur man kan nå sina mål, en av Renatas är att drömma. Och att göra det utan några begränsningar. När Renata är ute och föreläser pratar hon om just drömmandet som en väldigt viktig faktor för att komma dit man vill. Att våga drömma.
 
Hon tror att de flesta skulle behöva peppning att våga satsa på sina drömmar. Når man inte målet kan det vara en enorm styrka att inse vilka som är ens svagheter.
 
– Vi är väldigt bra på att berätta för oss själva och för andra att vi inte kan, men jag tycker vi istället ska berätta för oss själva och andra: ”va kul”, ”va spännande” och ”prova och se hur det går!”.
 
Efter sin USA-expedition var Renata Chlumska en av sommarpratarna i P1. Hon inleder programmet med en händelse från resan. Hon befann sig längs Maines kust och hade precis kommit i land efter flera timmars paddlande. Trött och hungrig sökte hon sig till närmaste hamnkrog för att äta.
 
När hon sitter där får hon syn på två män som har upptäckt hennes slitna kajak. Strax därefter kliver de in på krogen, frågar kvinnan i kassan vems kajaken är och ser förvånade ut när hon pekar på Renata. Men de kliver fram och börjar prata. De berättar om deras egna planerade äventyr.
 
En av killarna pekar och frågar om hon ser ön därute. Exalterad berättar de om deras äventyr på sammanlagt 5 mil, en lång dagstur för Renata. De frågar henne vart hon är på väg.
 
– Till Seattle, svarar hon.
 
De tittar förvånande på varandra och konstaterar att det är på andra sidan landet.
 
– Men var startade du?
– I Seattle, svarar hon.
 
Det Renata vill säga med den här berättelsen är att vi alla har olika drömmar och olika mål och även olika förutsättningar för att nå dessa. Istället för att jämföra oss med andra och andras drömmar ska vi lyssna på våra egna. Renata tillägger att det är ett misslyckande att inte försöka, inte att inte klara ett specifikt uppsatt mål.
 
Hård träning inför sina äventyr
Just nu har sommaren precis slagit om till höst och Renata har nyligen avslutat sin sommarsäsong på Böda Äventyr på Öland där hon tillsammans med sin sambo hyr ut kajaker och cyklar och anordnar kurser i paddling. På frågan hur hennes dagar ser ut skrattar hon lite.
 
En sak är säkert, det är full fart. Främst är hon föreläsare och anlitas flitigt av företag, föreningar och skolor i hela landet. Vardagen innebär många resor, ibland en gång i veckan, ibland fyra.
 
Utöver det planerar hon kommande äventyr, ställer upp på intervjuer och umgås med sin familj så mycket hon hinner. Mitt i allt har hon hittat en balans, vilket enligt Renata själv inte är så svårt när man har det bästa jobbet som finns.
 
- Jag har förmånen att ägna mig åt det jag brinner för. När jag föreläser får jag prata om mina äventyr och resor och på så sätt uppleva dem igen och känna den glädjen jag kände när jag var där. Samtidigt får jag motivera och inspirera andra, det ger mig väldigt mycket tillbaka. Och vardagen med familj och barn är en bra kontrast till det.
 
Något som ibland blir lidande av vardagspusslandet är träningen. När hon inte har ett fysiskt krävande projekt framför sig nöjer hon sig med att bibehålla grundfysiken. Det kan innebära en vecka med en träning eller fem, men att helt strunta i träningen är inget alternativ.
 
- Träningen är jätteviktig för mig. Utan den blir jag frustrerad, förklarar hon.
Lika viktigt är det att få en stund i naturen så oftast blir träningen en tidig morgonpromenad i skogen.
 
Inför Mount Everest-expeditionen fick hon hjälp av dåvarande sambon och äventyraren Göran Kropp att träna. Hon berättar att det var väldigt lärorikt och att hon snabbare kom i den form hon behövde, än hon skulle ha gjort om hon tränade själv.
 
Träningen blev intensiv, i ett helt år var det fem pass i veckan på vardera fyra timmar inbokade. Utan undantag. Allt för att maximera formen.
 
Annat var det inför USA -expeditionen, där kunde hon inte maximera träningen på samma sätt. Dels för att hon inte hade tid att träna uthållighet 12 timmar på en dag, dels för att expeditionen varade i 16 månader. Istället blev det mycket teknikträning och en upptrappning av uthållighetsträningen desto närmre hon kom projektet.
 
Att gå vidare och förbli levande
Men det har inte bara gått uppåt för Renata, hon har även stött på stora motgångar och sorger i livet. En av dessa var när Göran Kropp omkom i en klättring. Idag, tio år senare, berättar hon att den händelsen förändrade henne väldigt mycket.
 
– Jag kan minimera riskerna men jag vägrar att begränsa mitt liv genom att sluta göra det jag gör. Jag blir inte tryggare av det och definitivt inte lyckligare.
 
Hennes passion för att söka nya äventyr och större utmaningar förändrades inte, den förstärktes.
 
– Man måste komma ihåg att leva länge inte är samma sak som att vara levande, säger hon bestämt.
 
Varken drömmarna eller äventyren har tagit slut för Renata. Förutom fulla dagar med jobb och familj så planerar hon ett stort projekt som hon för närvarande inte får berätta om. En dröm som hon däremot får berätta om är att ta flygcertifikat.
 
– Det har jag medvetet skjutit på, men det är ju bara att gå dit och göra det. Och jag tror det är dags snart, säger hon.
 
 
 
 
Fakta:
Renatas bäst tips för hur du når dina mål:
 
1. Fråga: Vad är ditt mål?
Det viktigaste är att definiera sitt mål, det kan man göra på olika sätt, förslagsvis med penna och papper. Genom att skriva ner målet blir det greppbart och stannar inte i huvudet.
 
2. Fråga: Vad behöver jag göra för att nå mitt mål?
När du har målet på pappret, börja fundera på vad du behöver göra för att komma dit. Behövs fler högskolepoäng, mindre godis eller kanske mer disciplin?
 
3. Fråga: Vad börjar jag med?
Du behöver skala ner målet till så små delmål att du vet vad det första steget blir. Det kanske är att ta reda på fakta om någonting, skicka in en ansökan eller ringa ett samtal.
 
4. Våga drömma!
För att kunna uppnå ett mål behöver det kännas inspirerande och roligt. För Renata Chlumska tog det 5 år att förbereda USA-expeditionen, med en så lång tidsperiod är det självklart att det kommer att kännas tungt ibland, men det måste vara mestadels roligt. För att uppnå detta ska du ladda målet med inlevelse, energi och känsla. Det kan man göra genom att visualisera sig själv när man har uppnått målet, hur ser det ut? Hur känns det?
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
10/24/2010 9:26:56 AM - Birgitta
modig
Vilket mod hon besitter.
 
10/23/2010 10:29:51 PM - Janne
Vilken kvinna!
Jag bara älskar beundrar avgudar denna underbara tjej!
 
10/23/2010 12:06:13 PM - Mrs X
äventyrlig
jag behöver definitivt mindre godis för att nå mina mål. Skulle aldrig våga bestiga ett högt berg utan promenadvägar
 
10/22/2010 7:43:44 AM - Sandra
Renata är tuff
Wow, vilken härlig människa hon verkar vara. Hoppas jag får möjlighet att gå på föreläsning med henne. Tack för inspirationen
 
Kommentera denna artikel