Skribent: Emelie Kalén
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/25/2013
Uppdaterad: 5/29/2013

Terese Alven - från anorexia till träningsinspiratör

Hon driver en av Sveriges största träningsbloggar och inspirerar varje vecka tusentals tjejer till ett hälsosamt liv. Men så har det inte alltid varit. Som tonåring drabbades hon av en allvarlig ätstörning. I boken VIKTIG – från matmissbrukare till träningsförebild får läsaren följa Terese Alvéns historia.
 
Terese Alven - från anorexia till träningsinspiratör
Redan för flera år sedan började Terese skriva några sidor till boken, men så slutade hon. Ytterligare en tid gick innan hon på allvar kände att hon ville få ner hela sin historia. Eftersom hon tidigare skrivit om sjukdomen på sin blogg Spark i baken, fick hon en hel del frågor från tjejer som befann sig i liknande situationer.
 
– Jag ville inspirera andra och visa att det går att bli frisk. Får man en bra behandling och verkligen vill bli frisk så går det, men det tar lite tid, säger Terese.
 
I boken får läsaren följa hennes resa – från ung osäker tjej som drabbas av anorexia nervosa, till att bli en av Sveriges största träningsprofiler. Som anorektiker hade hon ett starkt kontrollbehov kring sitt ätande och ägnade stora delar av sin vakna tid till att förbruka den mat som hon åt.
 
Det blev flera träningspass varje vecka och långa promenader till och från skolan, under sin tid som student i New York. Sjukdomen höll på att kosta henne livet och nu vill hon inspirera andra att leva hälsosamt, där träning och mat utgör något positivt i ens liv.
 
Flitigt dagboksantecknande under sjukdomsåren var till stor hjälp då Terese skrev boken.
 
– Jag hade tryckt undan en hel del mentalt och dagbokssidorna hjälpte mig att minnas. Samtidigt var det svårt att hitta en bra balans. Jag skriver om ett känsligt ämne och tanken med boken var att inspirera andra att bli friska, jag ville inte ge tips för att vara sjuk, förklarar hon.
 
Träningshysteri
Att må bättre och tillslut bli helt frisk från sin ätstörning var inget som skedde över en natt. Få ett sunt ätbeteende och en bra relation till sin vikt var de lätta delarna i tillfrisknandet.
 
– Det svåra var den mentala biten, men det gick successivt bättre. Under allt längre perioder mådde jag bra, säger Terese.
 
Hälsa och träning slår numera högt på trendbarometern, via sociala medier som Facebook, Twitter och bloggar flödar registreringar av träningspass, något som Terese menar kan skapa en osund stress.
 
– Om man själv inte tränar kan det vara lätt att känna dåligt samvete. Men jag hoppas ändå att det inspirerar folk till att träna, för vi mår ju bra av att röra på oss. Det viktiga är att du själv bestämmer hur mycket och vad du ska träna. Se inte till vad andra gör utan känn efter vad som passar dig. Träning ska vara roligt, då blir tröskeln mindre att ta sig över, säger hon.
 
Hitta din balans
Terese är utbildad gruppträningsinstruktör, personlig tränare och licensierad kostrådgivare. Hon jobbar även som frilansande webbredaktör och skribent. Främst skriver hon om träning, hälsa och mammaträning. Givetvis är motion en stor del av hennes liv.
 
– Jag gillar variation, just nu tränar jag löpning, spinning, tennis och styrketräning, säger hon.
 
För Terese innebär hälsa att man är glad och mår bra. Att man, åtminstone de flesta dagar, känner att det kommer bli en rolig dag då man vaknar.
 
– Man tränar och äter det man känner för och det som kroppen mår bra av, det finns inga förbud. Det handlar om att hitta sin egen balans och den kan såklart se olika ut och förändras under ens liv. Det viktiga är att hitta det som funkar för en själv. Man ska träna och äta för att leva, inte tvärtom, säger Terese.
 
 
Fakta:
Terese Alvéns hälsotips
 
• Träna det som du tycker är roligt, vilket nödvändigtvis inte behöver vara detsamma som dina vänner eller kollegor sysslar med.
 
• För nybörjare är två till tre motionspass i veckan lagom, eftersom kroppen behöver vänja sig.
 
• Känn att det inte handlar om pekpinnar. Välj det som passar för dig, i din vardag.
 
• Ät det som du mår bra av.
 
• Hitta glädjen i vardagen.
 
Foto:
Porträttbilden är tagen av fotograf: Jane Haglund.
www.janehaglund.se
 
Nyfiken på hennes bok om matmissbruk och träning?
Här kan du beställa boken:
 
Bokus
 
Adlibris
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
7/18/2015 4:02:56 PM - Anja
Terese Alven hälsoblogg
Gillar terese. Kan hon inte blogga hos er?
 
5/25/2013 11:04:42 AM - Sannie Lee
Spark i baken bloggen
Kul att läsa om Terese jag läser hennes blogg sparki baken varje dag. Ska köpa boken nu
 
Kommentera denna artikel