Skribent: Emelie Kalén
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/15/2014

Emma Graaf - triathlet med sikte på SM-guld

Emma Graaf tävlar i en av världens tuffaste sporter - triathlonloppet Ironman, som avgörs på 3860 meter simning, 180, 2 km cykling och 42,195 km löpning. Förra året blev hon svensk mästarinna på långdistans och idag satsar hon heltid på sporten för att nå sina mål.
 
Emma Graaf - triathlet med sikte på SM-guld
Som barn ägnade sig Emma Graaf åt ridning, men också konstsim, som var en populär sport i uppväxtorten Ludvika. Konstsim satsade hon mycket på fram till 18 års ålder, då var hon också en av de bästa i landet.
 
Det skulle dröja till 2007 innan hon genomförde sitt första triathlon, som hon dessutom vann.
 
– Från konstsimningen fick jag både vattenkänsla, styrka och strukturerad elitträning, vilket har visat sig vara nyttigt att ha som triathlet, säger hon.
 
2009 började hon tävla i triathlon i sprint och olympisk distans. 2010 deltog hon i Järnmannen i Kalmar, tävlingsplatsen hade hon fått i födelsedagspresent av en vän som också deltog. Men det dröjde ytterligare två år innan hon började fokusera på sporten på allvar.
 
– Jag tränade ordentligt och skaffade en coach. Det gick bra och jag fick blodad tand. Långdistans var min grej, säger Emma.
 
Sport med variation
Triathlon är en kombination av cykling, simning och löpning över olika distanser. Sporten kräver med andra ord att utövaren kan behärska flera olika grenar samtidigt som det gäller att vara strategisk och lägga energin exakt på rätt ställe under tävlingen.
 
– Det roligaste med triathlon är variationen. Du blir aldrig fullärd och det krävs att du håller hög nivå i alla grenar. Jag blir aldrig mätt på träningen, eftersom jag hela tiden måste utvecklas, säger Emma.
 
För att cykelträningen ska bli så optimal som möjligt förklarar hon att det är en stor fördel att åka på träningsläger under vintertid.
 
– Jag cyklar mycket MTB hemma på vintern men jag behöver tid i sadeln på min tempohoj, eftersom det är den jag tävlar på. Dessutom är det en lyx att kunna ha all träning på samma ställe och slippa alla vardagskrav som man har hemma, säger hon.
 
Nyligen befann hon sig på tävlingsläger utomlands under en sexveckorsperiod.
 
– Jag har bott på Playitas i Fuerteventura och avslutade min vistelse med en tävling. Därefter reste jag till Mallorca, där jag var en av ledarna på Team Snabbares läger TriMallorca. Också denna vistelse avslutades med en tävling på halv Ironman-distans.
 
Världens roligaste träningsform
Träning är en stor del av Emmas liv och något som ständigt ligger högst upp på prioriteringslistan, vilket emellanåt kan vara påfrestande för omgivningen. Samtidigt har träning alltid utgjort ett naturligt inslag i hennes vardag. Viljan att utvecklas är ständigt utmaningen, men ska du bli bäst krävs det att du är extremt målmedveten och håller kontinuitet i träningen.
 
– Det gäller att bita ihop och slutföra sina pass trots att man cyklar i regn, kyla eller blåst. Det är inte alltid så kul men samtidigt går det inte heller att ständigt vänta på de perfekta träningsförhållandena, säger hon.
 
Emmas mål just nu är att kvala och göra bra ifrån sig på VM i Motala 2015. I sommar är målet att försvara SM-guldet. Då är det viktigt att kroppen mår bra, därför är hon noga med att sova mycket, äta bra kost och träna rätt.
 
Emma förklarar också att alla kan börja med triathlon. Du kan träna och tävla på olika nivåer.
 
– Lär dig crawla, gå med i en klubb och träna tillsammans så pushar ni varandra.
 
Samtidigt krävs det många timmar av kontinuerlig träning och slit.
 
–Men i utbyte får du världens roligaste träningsform, en rejäl utmaning, gemenskap och massor av nya vänner, säger Emma.
 
 
 
Fakta:
Triathlon
 
• Utövarna tävlar i en kombination av simning, cykling och löpning.
• Sporten är en modern livsstilsidrott som kännetecknas av styrka, uthållighet och fart.
• Triathleter är extremt målmedvetna och prioriterar en hälsosam livsstil.
• Första gången sporten ingick i OS var år 2000 i Sydney, Australien.
• Sporten passar perfekt både för motionärer som strävar efter allsidig träning och den vältränade elitidrottaren.
• Ironman, även kallad Järnmannen, är en triathlontävling som avgörs på 3860 meter simning, 180, 2 km cykling och 42,195 km löpning.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel