Skribent: Marie Hagberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/6/2013

En lycklig relation - så gör ni

I ett forskningslab, skämtsamt kallat "the Love Lab", har psykologiprofessor John Gottman under många års tid studerat olika pars beteenden i vardagliga situationer. Han har kommit fram till att det finns sju avgörande faktorer - sju gyllene regler - som kännetecknar en lycklig relation.
 
En lycklig relation - så gör ni
1. Förfina era kärlekskartor
 
Känslomässigt intelligenta par är väl förtrogna med varandras tillvaro. De äger en rik och detaljerad kärlekskarta - John Gottmans term för det område i hjärnan där vi lagrar all viktig information om vår partners verklighet.
 
Sådana par är noga med att komma ihåg viktiga tilldragelser i varandras liv och de ser till att fortlöpande uppdatera all relevant information. De är förtrogna med varandras farhågor, förhoppningar och mål i livet.
 
2. Att stärka de ömma känslorna och den ömsesidiga respekten
 
Ömsinthet och respekt är två av de allra viktigaste inslagen i ett livslångt och berikande kärleksförhållande. Också lyckliga par kan emellanåt drivas till vansinnets gräns av den andra partnens personliga tillkortakommanden men kvar finns ändå alltid övertygelsen att personen de gifte sig med är värd deras aktning och respekt.
 
3. Sök er till varandra
 
Kärleksens glöd får nytt liv varje gång du låter din partner känna sig värdefull och uppskattad, mitt i de vardagliga bestyren.
 
Många har fått för sig att hemligheten bakom ett passionerat förhållande är stämningsfulla middagar med levande ljus eller en kärlekssemester vid havet. Men den verkliga hemligheten är att varje dag ge varandra små bevis på sin uppskattning.
 
4. Fatta besluten i samråd med din partner
 
De äktenskap som på längre sikt framstod som mest harmoniska och stabila, var de där mannen behandlade sin hustru med respekt och var villig att dela bestämmandet med henne. I de situationer där makarna var oense strävade mannen efter att finna en lösning i samförstånd, snarare än att driva igenom sin egen vilja.
 
John Gottman poängterar att det inte handlar om att brännmärka just männen. Det är naturligtvis precis lika viktigt att kvinnor behandlar sina män med respekt. Men Gottmans forskning indikerar att en överväldigande majoritet av kvinnorna redan gör det.
 
5. Lös de problem som går att lösa
 
1. Inled diskussionen i en försonlig ton
2. Var öppen för din partners fredstrevare och lär dig att själv sträcka ut handen
3. Lugna ner dig själv och varandra
4. Kompromissa
5. Ha överseende med varandras svagheter och brister
 
6. Att bryta dödläget
 
1. Bli en drömdetektiv - spåra upp och var öppen med dina drömmar.
2. Tackla konflikten som gått i baklås - beskriv dina drömmar, var de kommer ifrån och varför de betyder så mycket för dig.
3. Lugna varandra - om ni står långt från varandra. Ta en paus ibland.
4. Bryt dödläget - lär er leva med konflikten, acceptera att ni tycker olika och försök resonera er fram till någon preliminär kompromiss innan ni arbetar vidare med problemet i en försonlig anda.
5. Visa din tacksamhet - avsluta diskussionen i en positiv stämning och försök tänka på livets alla glädjeämnen.
 
7. En gemensam grundsyn
Skapa utrymme för båda parters drömmar och livsideal. Skapa en atmosfär där båda känner sig obehindrade att fritt och uppriktigt berätta om sina innersta övertygelser.
 
 
 
 
Artikeln är publicerad i samarbete med www.mmmarie.se.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel