Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/3/2018

Daglig träning gör det lättare att hålla vikten

En timmes träning varje dag gör att normalviktiga kvinnor kan hålla vikten utan att dra ner på kalorierna. 30 minuters löpträning gav samma resultat.
 
Daglig träning gör det lättare att hålla vikten
Forskare vid Brigham and Women's Hospital och Harvard Medical School i Boston har följt 34.000 friska kvinnor under 13 års tid. Medelåldern för kvinnorna var vid starten 54 år. De åt vanlig mat och följde inga dieter eller försökte gå ner i vikt under perioden.
 
Studien visade att endast de kvinnor som var normalviktiga vid studiens början och tränade i snitt 60 minuter varje dag behöll sin normalvikt.
 
Träningsmängden är mycket högre än vad som idag rekommenderas för att bibehålla god hälsa. Rekommendationen för att minska risken för till exempel hjärtsjukdomar är 30 minuters aktivitet fem dagar i veckan.
 
Studien visade även att överviktiga och feta kvinnor var mindre aktiva än dom normalviktiga kvinnorna, och den träning dom utförde räckte inte för att hjälpa dom att kontrollera vikten. Träningen behöver i deras fall ökas eller kombineras med en diet för att undvika ytterliggare viktökning.
 
Även kortare träningsperioder räknas
Promenader var den vanligaste aktiviteten som kvinnorna i studien utförde. En 60 minuters promenad kan bytas mot 30 minuters mer intensiv träning, som löpning, och ger samma resultat.
 
Tidigare studier har visat att även flera korta träningspass under en dag, till exempel 3 promenader om vardera 20 minuter, ger samma resultat som en timmes promenad under dagen. Dom korta träningspassen bör pågå under minst 10 minuter för att ge effekt.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel