Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/18/2015

Mjäll beror på en obalans i kroppens bakterie- och svampflora

Upplever du också att din hårbotten kliar och flagnar av sig med vita små flagor? Då kan det vara mjäll du har fått, vilket är väldigt vanligt och går att råda bot på. Här kan du läsa om varför man får mjäll och varför du ska titta på fler mjällschampon innan du bestämmer dig.
 
Mjäll beror på en obalans i kroppens bakterie- och svampflora
Innan vi går in på vad du ska göra för att råda bot på din mjäll så fastställer vi en gång för alla vad det är.
 
Anledningen till att mjäll från början uppstår bero på en obalans i kroppens naturliga bakterie- och svampflora. På samma sätt som att resten av kroppen förändras gör även din hårbotten det med gamla hudceller som lossnar i form av hårflager.
 
Det är när dessa blir så stora eller så många att de blir synliga som vi kallar det för mjäll. Mjäll som sedan kan vara torra eller feta där de torra lossnar lättare medan de feta gärna klibbar sig fast i hårbotten. Däremot vet man inte exakt vad det är som orsakar detta fenomen.
 
- Det är oklart vad som orsakar mjäll men det finns en sorts jästsvamp som finns på huden hos vuxna och om man har svampen i stora mängder eller är extra känslig mot den kan huden reagera med att producera fler hudflager än normalt, säger leg. Apotekaren Catharina Claesson som jobbar på Apoteket Hjärtat.
 
Kan lindra besvären
Det går inte att bota mjäll helt, men det går att både förebygga besvären och att lindra dem. Vanligast är att det börjar i tonåren och sedan hänger med för att mellan 20- och 30-årsådern vara som allra värst. Och oftast försvinner besvären när man kommer upp emot 50-årsåldern.
 
Apotekaren Catharina Claesson har mött många människor med olika typer av problem med hårbotten, ofta just mjäll.
 
- Det är vanligt att jag i mitt jobb som apotekare möter människor som har mjäll, nu jobbar jag inte på apotek dagligen längre, men jag vet ju att det är många som har problem med mjäll.
 
Hur lindrar man då dessa besvär?
- Mjäll kan inte botas men besvären kan förebyggas och lindras. Starka hårvårdsprodukter som schampo, gelé, mousse och sprej kan irritera hårbotten och göra mjällproduktionen större. Är du stressad, sjuk eller trött kan det också bidra till en ökad produktion av mjäll, förklarar Catharina Claesson.
 
Det finns några saker man kan tänka på för att minska besvären om man har mjäll, tips som inte får bort mjäll helt men som kan förebygga och lindra.
 
Eftersom mjäll innebär att man har en torr eller känslig hårbotten kan det vara bra att undvika hårprodukter som är starka, antingen att de torkar ut hårbotten eller starkt parfymerade så att de irriterar. Ett exempel på detta är hårprodukter som innehåller alkohol, som hårmousse och gelé.
 
På vintern är luften torrare, därför kan problemen också bli värre så ett bra tips är att undvika allt för täta mössor.
 
När man har fått mjäll, går det att bli helt fri från det?
 
- Det går att minska och lindra besvären med hjälp av rätt behandling. Och att förebygga att de kommer tillbaka, säger Catharina Claesson.
 
Giftigt mjällschampo
Idag fylls både apotekens och mataffärernas hyllor med olika sorters schampon och balsam som lovar både vackert, glänsande, starkt och mjällfritt hår. Lika så är det med mjällschampon, men det kanske vanligaste märket är Head and Shoulders som finns i flera olika varianter.
 
Journalisten Katarina Jonsson kom ut med boken Badskumt i våras och konstaterade att det är värt att ta sig en extra titt efter ett annat mjällschampo.
 
Problemet med Head and SHoulders produkter är att de innehåller ett ämne som heter zinkpyriton. Ämnet används även i båtbottenfärger för att förhindra att ogräs växer sig fast på båtens undersida. Och lika effektivt som ämnet är mot ogräset är det mot hårbottens mjällbildande svampar.
 
Men den här båtbottenfärgen är förbjuden att köpa för enskilda konsumenter eftersom det är farligt både för djurlivet i vattnet och för ögonen om det skulle råka skvätta färg.
 
Reglerna säger att ämnet får det vara med i hårprodukterna eftersom det är en så kallad ”rinse-off-produkt”, en produkt som med andra ord ska sköljas ur och på så sätt inte trängas in i kroppen som exempelvis en lotion gör. I Badskumt går även att läsa att zinkpyriton inte bara är farligt för fiskarna utan att det även påverkar nervsystemet hos den som använder det.
 
Vad ska man då tänka på när man köper mjällschampo?
- Vilket schampo man ska köpa beror på vilka symtom man har. Om man har små problem där hudflagerna nästan inte syns kan ett milt schampo mot torr hårbotten räcka. Har man lite mer torra mjäll kan man använda ett milt mjällschampo under en period. Om man har besvär med mycket mjäll och kanske beläggningar i hårbotten, kan man pröva schampo som tar bort den hudsvamp som kan ha orsakat mjällen. Leta då efter ett schampo som innehåller läkemedlet ketokonazol eftersom det är effektivt mot just jästsvamp, säger Catharina Claesson.
 
Hur ofta bör man behandla?
- Man bör behandla hår och hårbotten två gånger i veckan under två till fyra veckor, och därefter en gång i veckan eller vid behov. Receptfria medel med ketokonazol är Fundan, Fungoral, Ketokonazol och Ketoson, som finns på apotek, säger Catharina Claesson.
 
Men om man har provat receptfria behandlingar utan att det har gett något resultat, och man fortfarande har stora problem med en intensiv klåda och med mycket mjäll kan det vara dags att uppsöka en läkare med besvären
 
- Det kan vara något annat som ligger bakom och behöver behandlas, säger Catharina Claesson.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel