Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/26/2016

Farliga kemikalier i smink

Forskare uppskattar att det i var åttonde produkt inom hygien- och kosmetikprodukter finns ämnen som inte borde vara där. Här listar vi några kemikalier att undvika.
 
Farliga kemikalier i smink
Ingredienslistan är oftast svår att förstå och onödigt lång på våra hygien- och kosmetikaprodukter.
 
En kanadensisk konsumentförening har identifierat tolv vanliga kemikalier som finns i kosmetika och som kan knytas till allvarliga sjukdomar. Några är industrikemikalier som bekämpningsmedel, vissa anses cancerframkallande och andra är skadliga för hormonfunktion och fortplantning.
 
De konstaterar också att i de flesta fall är produkter som framställs med ekologiska ingredienser ett säkrare val.
 
I rapporten framkommer att 80 procent av våra vanliga konsumentprodukter innehåller åtminstone en av ingredienserna nedan medan mer än hälften görs med flera av kemikalierna.
 
Ingredienser att undvika
 
BHA och BHT
används som konserveringsmedel i krämer och smink, butylhydroxianisol och butylhydroxitoluen misstänks vara hormonstörande och orsaka reproduktionsproblem och cancer. De är även skadliga för fisk och djurliv.
 
Färgämne P-fenylendiamin
och färgämnen listade som "CI" följt av en nummerserie. Finns i hårfärgningsmedel och kosmetika. Ämnena har kopplats till cancer och hjärnskador på grund av tungmetallinnehållet.
 
DEA-relaterade ingredienser
som används i krämer, body lotion och schampo. Dianolamin och liknande kemikalier kan reagera och bilda potentiellt cancerframkallande nitrosaminer och utgör en fara för fisk och djurliv.
 
Dibutylftalat
En mjukgörare i nagelvårdsprodukter som misstänks vara hormonstörande och skadlig för fisk och djurliv.
 
Formaldehyd
Vissa kemikalier som används i kosmetika - inklusive DMDM hydantoin, diazolidinylurea, imidazolidinylurea, metenamin och quarternium - frigör små mängder av konserveringsmedlet formaldehyd som orsakar cancer.
 
Paraben
Ett konserveringsmedel i kosmetika, till exempel metylparaben, butylparaben och propylparaben. Misstänks vara hormonstörande och kan skada manliga reproduktiva funktioner.
 
Parfym och doftämnen
som används i en mängd olika kosmetika kan utlösa allergier och astma. Vissa kopplas också till cancer och neurotoxicitet och kan innebära en risk för att fiskar och djurliv.
 
PEG Polyetylenglykoler
är petroleumbaserade föreningar i vissa kosmetiska krämbaser och kan vara kontaminerade med 1,4-dioxan som kan orsaka cancer.
 
Petrolatum
En kemikalie som kan finnas i hårprodukter, läppbalsam, läppstift och lotion. Den kan innehålla spår av cancerframkallande polycykliska aromatiska kolväten (PAH).
 
Siloxaner
används i kosmetika för att mjukgöra och fukta huden. Dessa kemikalier misstänks vara hormonstörande.
 
Natriumlauretsulfat
En ingrediens i schampo, rengöringsmedel och bubbel badprodukter som kan vara förorenad med 1,4-dioxan som anses cancerframkallande.
 
Triclosan
En av de vanligaste antibakteriella medlen i tvål, kosmetika, tandkräm, rengöringsmedel, och deodoranter. Kemikalien misstänks vara hormonstörande och kan öka risken för antibiotikaresistens. Den är även farlig för fisk och djurliv .
 
Källa: David Suzuki Foundation
 
Fakta:
För att underlätta sökandet efter bra produkter kan vi tipsa om appen "Skin Deep" som har utvecklats av den ideella gruppen "Environmental Working Group". Appen hjälper konsumenter att spåra vad som finns i 72.000 hygienprodukter.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2/24/2017 7:50:22 PM - Matilda
Smink hjälp
Hej! Jag skulle vilja börja köpa veganskt smink för bättre hygien. Kan ni tipsa mig om vilka märken man kan köpa det på?
 
Tacksam för svar&128522;
 
Kommentera denna artikel