Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/21/2018

Må bra på jobbet

Regelbundna mikropauser i en massagefåtölj får människor att må bättre på jobbet bara efter några veckor.
 
Må bra på jobbet
Hälsan kan även förbättras enbart av att företaget deltar i en studie om hälsa på arbetsplatsen. Det visar en avhandling vid Högskolan i Skövde.
 
– Inledningsvis i forskningen fokuserade jag främst på att undersöka om tiominuters raster i en massagefåtölj tre gånger i veckan hade effekt på medarbetarnas fysiska och psykiska mående. Efter åtta veckor kunde jag konstatera ja, så var fallet. Såväl enkätsvar som uppföljande blodtrycks- och pulsmätningar visade det. Men mer överraskande var att kontrollgruppen i studien, som inte använde fåtöljen, också mådde bättre, säger Jasmin Müller.
 
Friska arbetsplatser blir viktigare
Branscherna och arbetsplatserna i studien var skilda. Alltifrån personalgrupper inom sjukvård som inom bilindustrin deltog. Med i liknande grad samma, positiva, resultat.
 
– Det tyder på att det går att förbättra hälsoläget på arbetsplatsen genom att ökat fokus på hälsofrågan. För det var troligen just det som arbetsplatserna och cheferna i studien gjorde.
 
– Vi kan inte förvänta oss att förändringen sker omgående. Men kan vi hålla i ett hälsofrämjande och förebyggande arbete över tid, som också är längre än de åtta veckor som var fallet i min avhandling, kan det göra stor skillnad.
 
Att vi mår bra och håller oss friska kommer inte bli mindre betydelsefullt. Tvärtom.
 
– I framtiden kommer vi sannolikt att behöva jobba högre upp i åldrarna. Då har samhället inte råd med att vi blir sjuka. Trenden med ökade sjukskrivningar behöver vändas. Friska arbetsplatser är och kommer därför att förbli, väldigt viktiga, säger Jasmin Müller.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
5/24/2018 6:52:14 PM - Camila Rodela
love
Hej vänner jag heter Camila Rodela och jag är från Michigan, United State. Jag är här för att vittna om DR.OGAGA &8203;&8203;KUNTAs goda verk i mitt liv. Min man och jag har varit gift i 27 år med två barn. Bara för två år sedan kom allting till slut. Jag ville ha min man tillbaka och jag bad honom men han lyssnade aldrig, så jag stötte på flera vittnesmål om denna speciella stavningskastare. Några människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern och botar cancer och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att stoppa skilsmässa och också stava för att få ett bra betalt jobb så vidare. Han är fantastisk, jag kom också över ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Vera, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin ex älskare och i slutet av sitt vittnesbörd släppte hon sin email.After att ha läst alla dessa bestämde jag att ge honom ett försök. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. Och han berättade för mig vad jag behöver göra, jag gjorde det och min man kom tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi var ännu lyckligare än någonsin tidigare DR.OGAGA &8203;&8203;KUNTA du är en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man. Om du har något problem och du letar efter en riktig och äkta stavningskastare, prova honom när som helst, han är svaret på dina problem. Du kan kontakta honom via email: ogagakunta@gmail.com och få dina problem att lösa mig. Han kan lösa följande problem och mycket mer.
(1) OM DU VILL DIN EX-BACK
(2) DU ÖNSKAR ATT KONVINTERA DIN HUSBAND FÖR ATT STOPPA DIVORNET
(3) DU ÖNSKAR ATT FRAMFÖRAS I DIN KONTOR
(4) DU ÖNSKAR MÄN OCH KVINNER ATT KÖRA FINNA DIG ATTRAKTIVA
(5) OM DU ÖNSKAR ATT TÄNKA EN BARN
(6) du vill vara rik
(7) DU ÖNSKAR DIN HUSBAND FÖR ATT ÄLSKA ENDAST DIG FÖR RESTEN AV HANS LIV
(8) DU BEHÖVER GOD LUCK SPELL
(9) DU BEHÖVER EN LOTTERIPELL
(10) DU BEHÖVER EN JOBB
ogagakunta@gmail.com
 
Kommentera denna artikel