Skribent: Maria Henderson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/31/2006
Uppdaterad: 7/18/2015

Ögonlaser kan ge problem för livet

Ögonlaser blir alltmer populärt, trots att en behandling kostar runt 30 000 kr. Behandlingen kan vara smärtsam och det finns egentligen inga garantier för att du får en felfri syn efter behandlingen. Dessutom finns det andra risker med ögonlaser som det sällan pratas om.
 
Ögonlaser kan ge problem för livet
Torra ögon, sämre kontrastseende och dåligt mörkerseende är några av de problem som Ronny drabbades av.
 
Det finns ingen statistik på hur många laseroperationer som lyckas idag. Trots det väljer allt fler att opererar sina ögon med laser för att slippa glasögon och linser.
 
LASIK är den mest använda metoden för att bota synfel. Ett tunt lock av hornhinnan skärs upp med hjälp av ett instrument och viks undan. Sedan kan lasern avlägsna så mycket av hornhinnan som behövs för att korrigera synfelet. Det tunna locket viks sedan tillbaka och fäster efter ett par minuter.
 
- LASIK är vårt förstahandsalternativ eftersom det är skonsamt mot ögat och i princip smärtfritt. Metoden innebär en snabb återhämtning och man kan mer eller mindre ha ett normalt liv dagen efter, säger Carlos Sjöholm, ögonspecialist på Globen Ögonklinik.
 
Fördelen med LASIK är att fliken skyddar den behandlade ytan vilket ger både snabbare läkning och mindre smärta. Men fliken kan också medföra risker, det kan till exempel bli veck i den eller den kan lossna helt.
 
För att korrigera närsynthet måste hornhinnans rundning minskas för att minska ögats brytning så att brytningspunkten hamnar på näthinnan. För att korrigera översynthet måste hornhinnans rundning istället ökas för att öka ögats brytning.
 
Det är allra lättast att behandla närsynthet, och det är det synfelet som i huvudsak behandlas på Globen Ögonklinik, men även en del astigmatism.
 
- Vi behandlar inte så ofta översynthet och åldersseende är ännu inte möjligt att göra något åt.
 
Komplettering kan behövas
Om hornhinnan inte är tillräckligt tjock använder Globen Ögonklinik sig av en nyare metod som kallas Elsa eller LASEK. Istället för att skära upp ett lock av hornhinnan löser man upp det yttersta cellskiktet från hornhinnan med en svag alkohollösning och föser det åt sidan. Den kan också användas vid kompletterande behandlingar, då hornhinnan redan är försvagad.
 
- Men Elsa har något längre återhämtning och man kanske inte får fullgod syn, säger Carlos Sjöholm.
 
Det är inte säkert att behandlingen lyckas första gången och Globen Ögonklinik gör ungefär 5-10 procent kompletterande behandlingar, enligt Carlos Sjöholm.
 
- Man kan få problem med kontrastseendet och mörkersynen, med till exempel utsmetade ljuskällor i mörkret. Men vi försöker hjälpa kunderna om de inte är nöjda. Vi har ju en optiker här, som kan hjälpa till med glasögon eller kontaktlinser om man inte är nöjd.
 
Sover med simglasögon
Och det är inte alla operationer som lyckas. I mitten av 90-talet opererade Ronny båda sina ögon med excimerlaser för att bli av med sin närsynthet. Men operationen misslyckades och Ronny blev istället översynt och fick problem med dubbelseende. Dessutom känns hans ögon hela tiden trötta och ansträngda.
 
För att kunna sova måste han använda mycket ögondroppar och sover med simglasögon med förtejpade glas för att hålla kvar fukten och stänga ute ljuset. Men han brukar ändå få gå upp två till tre gånger varje natt för att ta mer ögondroppar.
 
- Jag har fått en sämre livskvalitet. Jag har alltid trötta, grusiga och slutkörda ögon.
 
Ronny tycker att det är viktigt att vara medveten om riskerna med en operation. Det är inte så enkelt som att man får en ny operation kostnadsfritt om man inte blir nöjd. Under åren som följt har operationerna och undersökningarna avlöst varandra, men han är fortfarande inte bra. Så nu väntar han på att tekniken ska utvecklas ytterligare.
 
- Jag har ju oregelbundet seende, det är inte lika någonstans i ögat. Det som behövs är en exakt metod för att mäta varje punkt i ögat.
 
”Känns bittert”
Läkarna som behandlade Ronny har försökt hjälpa honom, men han inser att det faktiskt inte har funnits några förutsättningar. När Ronny blev översynt fanns ingen operation som kunde behandla det.
 
- Det känns ganska bittert. Men nu har man ändå accepterat det. Man orkar inte älta. Man måste ändå på något sätt gå vidare och hoppas på att det går att göra någonting åt det någon gång.
 
Ronny har haft tur och har kunnat fortsätta sitt jobb som programmerare. Han kan också köra bil, men det är jobbigt att köra i mörker. Han har svårt att se skarpa kontraster i mörker och upplever så kallade halofenomen, ljusspridning och glorior kring lampor. Det här händer om ens pupill är större i mörker än det område som behandlats med lasern. Nuförtiden mäts pupillens storlek vid förundersökningen.
 
- Det som har varit svårt är att få förståelse för de abstrakta problemen. Antal rader man kan läsa på en syntavla är ju enkelt att mäta, men inte trötta ögon.
 
Ronny har inte försökt få någon ersättning för de misslyckade operationerna.
- Efteråt har jag hört att man kan göra en anmälan hos Patientförsäkringsföreningen men då måste man anmäla inom 3 år.
 
Varierande riskinformation
Den riskinformation som Ronny fick innan operationen var knapphändig. Han fick skriva på en lapp om att han var medveten om att det finns risker med alla operationer och att de kunde göra om operationen om det inte blir bra.
 
Och enligt honom varierar informationen fortfarande väldigt mycket mellan olika kliniker.
- Jag har hört om människor som opererat sig idag och inte fått någon riskinformation alls.
 
Ronny satte upp en hemsida för att komma i kontakt med fler i samma situation, eftersom känslan han fick hos klinikerna var att hans fall var väldigt unikt. Men det visade sig snabbt att det fanns många fler som hade fått problem efter ögonlaseroperation.
 
- Men de flesta som hör av sig är folk som funderar på att göra en operation. Och det är ganska många som hajar till när de hittar min sida, för de har bara fått positiv information tidigare.
 
Ronny tycker att man ska ha realistiska förväntningar på operationen. Om man förväntar sig en perfekt syn är det ganska stor risk att man blir besviken. Och man ska vara skeptisk till den information man får från kliniker.
 
- Då tänker du kanske att det är ju ändå tio år sedan jag opererade mina ögon och att i alla dessa fina artiklar du läst så står det att tekniken då var mycket sämre och att den nu är helt säker. Men gissa vad? Det stod precis detsamma i de fina artiklar och blanka broschyrer jag läste för tio år sedan! Visst, tekniken har blivit bättre, men så säker som den framstår i dessa artiklar lär den inte bli de närmsta årtiondena, menar Ronny.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2/15/2018 9:02:57 PM - M
ICL
Jag opereade in ICL-linser förra sommaren men fick ta ut dom för 2 månader sen för att jag hade så mycket problem som gjorde det outhärdligt att ha dem kvar. Det var tortyr som läkaren inte kunde göra nåt åt men jag stod inte ut, jag blev helt förstörd. Håller på att
 
1/22/2018 11:17:10 AM - Peter
ALLVARLIGA KOMPLIKATIONER...
Jaq opererade mina ögon pga närsynthet (-2,5) i Turkiet på Lasik Istanbul med Perfekt syn hälsoresor 2007.
Efter operationen fick jag bra syn i ca 2 år men fick problem direkt med torra ögon särskilt om nätterna och i torr inomhusmiljö. ( vid operationen skärs en stor del av nerverna i hornhinnan av så tårfunktionen får obetydliga signaler när ögat blir torrt ). Om man har problem med torra ögon innan blir dom mycket värre efteråt..
Laserstrålarna gör att stavarna och tapparna i näthinnan blir stressade och överkänsliga är min teori. efteråt läker det olika hos olika människor. Det är otroligt viktigt att inte överanstränga ögonen minst närmsta halvåret med tex. tv och bildskärmar om man känner av ögonen lilla minsta.
Från 2010 har jag fått använda glasögon igen pga att närsyntheteten ökade igen till -0,75.
Efter att ha suttit en stund vid datorn, tv eller mobiltelefonen eller om jag utsatt mig för belysning eller solsken så får jag migränliknande värk i och vid ögonen.
Problemen har inte minskat under åren men jag har lärt mig att känna igen symptomen tidigt och insett att jag måste vila ögonen i mörker snarast så fort jag känner minsta antydan till smärta. Går det över en viss gräns tar det flera dagar innan det förvinner.
Tidigare struntade jag i smärtan så länge den inte blev outhärdlig, men då fick jag ofta våldsamt ont i flera dagar och fick ta starka värktabletter och sömntabletter i flera dagar och stanna hemma från jobbet.
Jag har fått gå ner på halvtid på jobbet pga mina problem.
Jag ser aldrig på tv och försöker minska tiden vid dator och mobiltelefon till ett minimum eftersom smärtan kommer ganska snabbt annars.
När jag börjar känna av smärtan är det enda som hjälper att sitta i mörker med min flygbindel och lyssna på ljudbok eller snacka i telefon under någon timme.
Jag får även smärta i ögonen mycket snabbt om jag sovit dåligt.
Har jag sovit gott får jag ca 2 timmar på morgonen utan smärta då jag fungerar normalt sen brukar jag sitta med lapp för ett öga i taget på jobb fram till kl.12 sen åker jag alltid hem och tar 2-4 timmar med flygbindeln. därefter kan jag få nån timme utan smärta om jag inte tänder belysningen i huset eller är ute i solskenet.
Mitt sociala liv har blivit förstört eftersom jag drar mig för att besöka folk eller ta emot besök. Planering med extra mycket tid med bindel krävs varje gång.
Jag höll på med segling och älskade naturen man kom ut i tidigare, jag har även fått ge upp mitt stora veteranbilsintresse. &9785;
Jag avråder alla jag möter från att laseroperera ögonen eftersom risken är alldeles för stor att få olika sorters problem efteråt som kan invalidisera dig hela livet.
Jag tror att operera in en lins är betydligt säkrare och med mindre risker för komplikationer.
 
Peter996699mail.com
Hör gärna av er.. Peter 53 från nv skåne
 
11/15/2017 10:50:56 PM - Nina
Efter min operation
Gjorde FS-Lasik på memira i Göteborg för en vecka sen. Ser dåligt runt ljuskällor. I dagsläget ångrar jag operationen. Visst var det meckigt med linser men jag fick ändå bra syn. Har mycket torra ögon nu när jag vaknar på morgonen. Gjorde väldigt ont under operationen och kommande fem timmar, en hemsk smärta!
 
Memira i Göteborg: En väldigt oprofessionell klinik på många plan: personalen var ej kunniga (jag pratade med tre olika inkompetenta personer, dom svarade på mina frågor utifrån vad dom känner för stunden, ingen statiskt eller likande) otydliga, nedlåtande och kunde ej ta kretik. På min efterkontroll, dagen efter, vågade jag ge lite återmatning av min upplevelse ( inte för att dom frågade men för att det kan vara bra för dom att veta tänkte jag) det togs inte alls emot bra, fick spydiga kommentarer tillbaka av optikern.
 
Får se hur kag känner längre fram, hoppas att detta med ljuskänslighet blir bättre.
 
4/10/2017 5:01:04 PM - Ögonlaser
Elsa
Jag gjorde en Elsa operation 2010 och smärtfri var den inte, kan liknas lite med att någon häller sand i ögonen i 4 dagar och man måste sitta i totalt mörker för att det inte ska smärta ännu mera.
Men efter ca en 1v så blir det bättre och bättre, full syn på vänster efter ca 1 år.
höger fick jag operera om 2012 men sen blev det bra, lite glorior runt lysen.
men 2016 hände något, då blev det sämre så nu 2017 kan jag använda mina gamla glasögon,och det betyder 4 år utan glasögon för 25000 . blev lovad 10-15 år sen kanske läsglasögon. skulle vilja se lite statistik, en bekant gjorde ett år efter mig och han är hel nöjd.
 
3/17/2017 8:15:09 PM - Lurad
Mörkertalet enormt
vill av erfarenhet av rle operation varna alla som tänkt göra detta. Det är inte som memiras reklam och optiker försöker intala deras klienter.memira tar till så fula knep som att he en sk. Trustpilot där det skrivs i superlativ av dom flesta av dom som jag tror är fingerade personer. Tänk själv... Varför gå in på ett sådant forum och måsta skriva av sig hur helt underbart allt blev när man gjort detta. Rent mygel skulle jag vilja säga.
Vet att biverkningarna är omfattande så ni som tänkt göra detta googla för livet om allt som har med katarakt och linsbyte att göra så kommer ni att förrå att detta är en kommersiell verksamhet.
 
2/22/2017 11:42:35 AM - Ullis
GÖR ALDRIG EN RLE-OPERATION
Jag gjorde en operation 2012 där jag fick nya linser (RLE) men det ångrar jag bittert. Jag har haft problem från skretch och det känns som jag haft klippkort på kliniken. Dom vill gärna skylla på att hjärnan inte skulle ha vant sej vilket den visst har gjort. Jag ser sämre hela tiden, problem att köra i mörker, glaskroppsavlossning i båda ögonen osv. Slutade med att jag gick till min optiker nu där jag fick köpa dyra progressiva glas eftersom felet kvarstår...fast dom har gett mej en lasek för att korrigera. Känns som man inte har något liv längre...
 
9/22/2016 10:57:30 AM - Henke
jätteglad
Hej!
Jag gjorde det för 9 år sen (LASEK) och jag ser fortfarande jättebra.
Jag är nu 39 och behöver fortfarande inga glasögon.
 
:)
 
Jag hatar glasögon....
Och det finns folk som älskar glasögon!?
Det finns även folk som köper det med vanlig glas för att se intelligent ut eller så...
Det är som att köpa en rullstol för att se cool ut :)
 
Jag var handikappade, men inte längre!
 
 
8/16/2016 3:37:19 PM - Kalle kula
Det är farligt att leva...
...man kan dö!
Tycker ni inte att vi skall för bjuda cyklar?
Man kan ju ramla och slå sig, ivärsta fall dö.
Eller skall vi inte förbjuda bilar?
Det skadas och omkommer folk i trafiken varje dag!
Flygplan borde inte finnas, dom kan störta...
Båtar kan sjunka.
Det är farligt att leva man kan dö!
/Uggla
 
12/5/2015 5:08:03 PM - En som vet
Håller med förgående
Informationen om rle talar om hur bra en operation blir. dom risker som nämns är infektion, näthinneavlossning,att det blir en viss laserjustering om synskärpan inte blev perfekt.
Sen det om biverkningar pratas det inte mycket om . När man nu upplever resultatet efter rle så sitter man ju halvtsynskadad och kan inte göra mycket åt det.det finns så många saker som ej framkommer inför konsultation om rle. Dåligt mörkerseende,ljusblänk från lampor.dåligt kontrastseemde, svårt att se åt sidan.utebliven synskärpa, svårighet att se på nära håll. Alltså en hel del som det inte bil pratas om innan operation.
Mitt klara förslag är förbjud detta fullständigt för man ser mycket mycket mycket bättre med glasögon.tack för ordet
 
11/25/2015 1:41:39 PM - En annan åsikt
Till Å
Till Å, du ska nog istället veta, att de som inte har en lyckad operation skriver förmodligen inte har. Så det är snarare tvärtom. Du får nog inte veta så mycket om det negativa för de som får uppleva det tappar en hel del förmågor som bland annat skriva här. Det här är företag som tjänar pengar på det här. Jag tror små synfel som avhandlas av somliga knappast är ett problem såsom de med större synfel så det är lite som att prata om äpplen och päron. Man ska nog vara ordentlig påläst för ge sig in i detta. Att mixtra med friska ögon är en lek med synen som insats. Kalla det vad du villl fåfänga etc.. det här är osunt om man har friska ögon och kan leva med glasögon.
 
8/5/2015 2:58:24 PM - Å
Kan bli bra
Är ute och letar info då jag åter önskar operera mina ögon. Slås då av hur mycket tragedi det finns i denna tråd. Tänker också att behovet av att skriva här troligen är större om det gått fel än om man är nöjd. Tänker därför bidra med en nöjdtext.
Laseropererade mina ögon på Globen i Göteborg 1998 och 1999 (ett i taget). Hade då avvaktat i några år för att känna mig mer trygg med säkerheten. Efter operationerna hade jag helvetiskt ont i något dygn (var tydligen vanligare på den tiden). Sedan var mitt närsyntfel borta (hade linser med -1,75 och -2,75 före op.). Jag är SÅ NÖJD med detta. Inga problem. Nu är jag 50 år och hatar mina läsglasögon som jag haft i ca 2 år. Har redan varit på ett företag för att prata om att byta ut mina linser (RLE). Blev inte helt nöjd med det besöket så jag har nu bokat in ett nytt hos ett annat företag.
Hoppas verkligen att de flesta är lika nöjda med sina behandlingar som jag varit.
 
7/18/2015 3:38:01 PM - Linda O
ögonoperation
Vågar man göra ögonlaser? Måste man vara 18 år eller räcker det med 16? Hatar glasögon och vill vara utan.
 
7/12/2015 11:19:50 AM - Linda
Hamnar mitt i mellan
 
3/14/2015 4:52:09 PM - Carl
LASEK på OPTALUX
Kontaktlinser har också infektionsrisk. Det klart vissa inte är lämpliga men då brister det i den som gör förundersökningen. SBU-rapporten från 2007 som någon nämnde visade på mycket liten komplikationsrisk oavsett metod. Skulle vara bra med en nyare studie men finns massor med internationella. Både jag och en vän har behandlats på Optalux Ögonklinik i Stockholm. Valde dem för att de inte är säljande och det märks att ögonläkarna har koll från början till slut. Tyckte deras personal är professionell och de hade bra bemötande. Jag ser perfekt. Vännen var också på Optalux, är lika nöjd men vet säkert vid efterkontrollen. Ögonläkaren sa man kan ha lite mer ont än med lasik men det var inte så värst farligt. Svårt att jämföra när jag inte själv gjort lasik. Vad jag har förstått är det genomgående samma info att LASEK passar alla men LASIK rekommenderas inte för vissa yrkesgrupper och de med tunn hornhinna.
 
3/14/2015 2:27:47 PM - Otroligt missnöjd med Koskelas
Varning!
Jag gjorde en LASIK operation på koskelas för ca 3,5 år sedan. Idag har jag otroliga besvär med torra, irriterade, trötta och röda ögon KONSTANT. Har svårt att köra bil i mörker då jag nästan bländas av mötande trafikanter. Synen på ena ögat har blivit sämre det senaste året. Detta är inget man förväntar sig när man betalat mycket pengar. Summa sumarum: Går du i operationstankar så råder jag dig att överväga beslutet väldigt noga och vad du än gör, välj en annan klinik än koskelas.
 
2/9/2015 4:55:31 PM - ångerfull
varning för Koskelas!!!
Fick nervskada i ögat efter ögonoperation hos koskelas!!!! Varnar verkligen för dom. Han tar inget ansvar för vad han gjort!
 
10/31/2014 2:44:59 PM - Johan
tillägg
Tillägg: Jag hade -8 på bägge ögonen innan operationen... Nu klarar jag mig utan glasögon. Men bär glasögon hemma på kvällarna framför tvn, eller kör bil mitt inatten... Men jag undrar varför mina problem med astigmatism dök upp 3.5 år senare ?
 
10/31/2014 2:40:05 PM - Johan
Fått astigmatism 3 år efter opperation
Jag hade lasik på bägge ögonen 2007. Gjorde sedan lasek på vänsta då jag inte tyckte att de blev 100%
 
Ungefär 3-3.5 år senare började jag se sämre på kvällarna. Då började astigmatism på bägge ögonen att märkas.. Nu 7 år sedan operationen kan ja inte läsa bilreg skyltar på över 30m på vänster öga. Dock har höger öga stannat upp och är helt ok. Detta är då under kvällar... På dagarna när solen tittar fram och puppilen är liten så uppfattar jag inte problemen som lika allvarliga. Min email är acid_luna@hotmail.com om någon har frågor
 
10/24/2014 1:14:41 PM - kUl
Jonatan
Hej Jonatan!!!:):)
 
10/21/2014 12:44:43 PM - nåb
nåb
nåb hampus
 
10/21/2014 12:42:17 PM - david
hej hej david
david david david
 
10/21/2014 12:27:07 PM - k
k
k hampus
 
10/21/2014 12:26:08 PM - k
k
hej david
 
10/21/2014 12:25:19 PM - k
k
k
 
10/20/2014 9:53:20 AM - karlson eriksson
hejsan
braskrvet
 
10/11/2014 11:08:29 AM - Lars Nilsson
Laser kontra ålder
Jag har själv genomgått en operation för båda ögonen orsakat av grå starr,jag fick själv bestämma till vilken styrka.Beskedet blev att välja mellan läsglasögon eller glasögon för långt håll (tex.bilkörning se undertext på TV).Den tjusiga reklamen att slippa glasögon gäller ej för dom som är äldre en 40-45 år.En ung människa har en ögonlins som kam ställa in/ändra skärpan,som att läsa en tidning eller en bok.En äldre människas ögonlins stelnar så att behov av läsglasögon behövs.Vilket sker i samma läge som att operera dit en stel ögonlins.Detta nämner man EJ i reklamen inför en operation DÅLIGT tycker jag.
 
7/8/2014 12:29:08 AM - Skeptisk
Halos och starbursts efter LASEK
Jag hade -7 och astigmatism på båda ögonen innan operation. Efteråt hade jag i teorin perfekt syn, men sanningen är att synen dalar upp och ner under dagen för att sedan bli sämre mot kvällen. Det som är det mest fruktansvärda är Halos och Starbursts som tar över delen av synfältet på kvällarna/nätterna när man är ute och går, kör bil eller tom kollar på tv:n! Det går inte en dag utan att jag ältar på hur misslyckad min operation var!
 
5/21/2014 1:08:16 PM - Kalle
SBU
Jag blir så j*vla trött på Memiras reklam
 
5/21/2014 1:07:33 PM - Kalle
SBU
Jag blir så j*vla trött på Memiras reklam.
 
5/21/2014 1:07:26 PM - Kalle
SBU
Jag blir så j*vla trött på Memiras reklam.
 
5/21/2014 1:07:14 PM - Kalle
SBU
Jag blir så j*vla trött på Memiras reklam.
 
5/21/2014 1:06:47 PM - Kalle
SBU
Jag blir så j*vla trött på Memiras reklam.
 
5/5/2014 10:05:39 PM - varning för koskelas!!!!!!!
varning för koskelas!!!
Varning för koskelas ögonklinik!!!!!!
 
4/24/2014 11:29:36 AM - Adam
Vårda ögonklinik
Gjorde No-Cut på vårda sthlm i december 2012 typ ett och ett halvt år sen, och är supernöjd. Pröjsade 13990 kronor för båda ögonen. Gjorde operationen på en onsdag, var superljuskänslig i 3 dagar, men kunde gamea på lördagen. Sen på söndagen så jobbade jag, arbetar som soldat f.ö. var på syntest för en månad sen har 1.2 med båda men 0.8 på höger vilket är ok. Det enda negativa är att det är en del ljusspridning på natten runt vissa speciella strålkastare. Fick dealen genom nån hemsida, kmr inte ihåg vad den hette :)
 
3/5/2014 1:12:41 PM - Inga-Lill Andersson
Operera inte dina ögon
För 3,5 år sedan gjorde jag en linsoperation och 0,5 år senare en laserjustering. Har haft helvetes år med bla. sår o sprickor på hornhinnorna, fruktansvärd värk, ljusskygg, ögonpar och ögonsalva hela dygnet (dagen: 1g/timme o natten 8-10g). Har dessutom glasögon igen. Tänk dig för ordentligt.......
 
2/3/2014 9:23:12 PM - varning
varning
Varning för koskelas ögonklinik, ej seriösa!!
 
2/1/2014 7:50:53 PM - Niclas
Misslyckad operation
Opererade ögonen hos Vårda ögonklinik i Göteborg. Nu efter 18 månader har jag Dubbelsyn, torra ögon, ljusspridningar samt behov av glasögon igen. Förstört mitt liv... Gör det inte!
 
12/10/2013 7:28:02 PM - J
DONT DO IT!
Om du funderar på att göra en ögonlaser operation har jag bara en sak att säga, GÖR DET INTE! Jag tänker berätta om min senaste tid och helvete samt vad egentligen en så kallad
 
12/10/2013 7:27:48 PM - J
DONT DO IT!
Om du funderar på att göra en ögonlaser operation har jag bara en sak att säga, GÖR DET INTE! Jag tänker berätta om min senaste tid och helvete samt vad egentligen en så kallad
 
12/10/2013 7:16:16 PM - J
DONT DO IT!
Om du funderar på att göra en ögonlaser operation har jag bara en sak att säga, GÖR DET INTE!
Jag tänker berätta om min senaste tid och helvete samt vad egentligen en så kallad
 
12/10/2013 7:15:41 PM - J
DONT DO IT!
Om du funderar på att göra en ögonlaser operation har jag bara en sak att säga, GÖR DET INTE!
Jag tänker berätta om min senaste tid och helvete samt vad egentligen en så kallad
 
12/5/2013 9:27:24 PM - Rolle
Vet ej slutresultatet ännu
Opererade mina ögon med femto lasik i budapest i november 2013 innan operationen hade jag 0,5 i synskärpa dagen efter fast man såg lite dimmigt så hade jag 1,5 i synskärpa och allt såg verkligen skarpt ut som dom sa high definition syn.
 
följer ögonklinikens råd och fuktar ögonen med tårpar dagligen upplever att jag vissa dagar ser bättre och andra dagar ser lite suddigare men det ska tydligen vara normalt i någon månad till ögonens naturliga nerver har läkt ihop och börjat att bilda tårar på naturlig väg ,men när jag ser som bäst så är det faktiskt som HD syn
 
12/4/2013 11:07:39 PM - Maria
Ny metod!
Alla där ute son funderar på att operera era ögon för närsynthet. Prova nattlinser el klämlinser. Helt fantastik! Du sover med linser på natten o så ser man helt perfekt på dagen. Finns på flera ställen i Sverige. Lycka till!
 
10/22/2013 4:23:29 PM - Henke
Lasik 2001
Gjorde Lasik 2001 i Stockholm, var närsynt med -6 på båda ögonen samt lite astigmatism. Gjorde research i tre år före operationen och kände till alla risker. Var lite
 
10/16/2013 8:20:31 PM - En som fattar
Reklam
Svar till alla som just läst det som Katarina just skrivit. Förmodligen så ligger en klinik bakom detta inlägg.
Varför skulle en som var nöjd Idas gå in och kommentera i detta inlägg.
Rent mygel liksom den reklam som missvisar att allt blir perfekt.
 
10/14/2013 5:26:19 PM - Katarina
No Cut Vårda Sthlm
Jag gjorde en No Cut på Vårda i Sthlm för ganska exakt 2 år sen. Hade -6 på båda ögonen + astigmatism, var då 31 år. Har idag helt perfekt syn, inga torra ögon som jag tidigare fick med linser o upplever även bättre mörkerseende än tidigare. Första v var dryg- kändes som grus i ögonen, såg jättesuddigt och var ljuskänslig. Op mig på en tis o var tillbaka på jobbet mån efter!
Jag är sjukt nöjd med bemötande, resultat och priset (var en kampanj då så bet bara 10tkr per öga). Operationen är det bästa jag nånsin gjort för mig själv - ser inte som en mullvad längre! Är beredd på läsglasögon om några år pga ålder men känns härligt att ha fått bort villkoret Glasögon på körkortet!
 
Läser att vissa inte är nöjda med Vårda - en fördel med dem är ju att förundersökningen är gratis så den kan man ju göra och sedan ta beslutet om man vill op där eller inte. Jag hade massvis m frågor om mörkerseende, torra ögon o ev graviditet i samband m op som optikern inte kunde svara på så kirurgen ringde sedan upp och jag kunde få svar på tal!
 
8/10/2013 9:14:39 PM - Läkarkandidat T9
Lyssna aldrig på en läkare.
Innan jag kom in på läkarutbildningen såg jag upp till läkare, precis som vanligt folk gör. Statusyrket nummer ett med stor andel stolliga megalomaner, som känner sig överlägsna för att folk svansar för dem. Vanligt folk bör veta att många till synes
 
8/10/2013 9:13:52 PM - Läkarkandidat T9
Lyssna aldrig på en läkare.
Innan jag kom in på läkarutbildningen såg jag upp till läkare, precis som vanligt folk gör. Statusyrket nummer ett med stor andel stolliga megalomaner, som känner sig överlägsna för att folk svansar för dem. Vanligt folk bör veta att många till synes
 
8/10/2013 9:13:04 PM - Läkarkandidat T9
Lyssna aldrig på en läkare.
Innan jag kom in på läkarutbildningen såg jag upp till läkare, precis som vanligt folk gör. Statusyrket nummer ett med stor andel stolliga megalomaner, som känner sig överlägsna för att folk svansar för dem. Vanligt folk bör veta att många till synes
 
7/18/2013 11:15:18 AM - maggie
RLE
Gjorde en RLE-operation på Ögonlasern i kungsbacka 26/5 i år o en helt ny värld har öppnats för mej!! Gravt astigmatisk, gravt översynt o så ålerssynt uppepå det! 43 år med glasögon a´la coca-colabottnar har nu nått vägs ände o jag ser bättre idag utan glaögon än jag nånsin gjort med!! Kunde läsa bok samma kväll o för första gången på flera år SÅG jag bokstäverna ordentligt, underbar känsla! Körde utan problem bil dagen efter. Fortf en del kvarstående
 
7/17/2013 3:35:59 AM - Soj
RLE Det bästa jag gjort
Jag har för 18 månader sedan genomgått en RLE operation hos Memira i Helsingborg/Malmö. Det bästa jag någonsin satsat på mig själv. Har perfekt synskärpa på båda ögonen. Adjö till dyra glasögonbyten och övriga glasögonbesvär. Kan se bilarna på Öresundsbron från Barsebäck vid klart väder och dessutom läsa den minsta texten på min armbandsklocka < 5 punkter.
Haloeffekterna har försvunnit eller så tänker jag inte på dom, de stör i varje fall inte om dom nu är där. Skulle nog satsat på detta tidigare om informationen och den ekonomiska möjligheten då funnits med företagsavdrag.
 
6/25/2013 5:58:26 AM - Åsa
Fs-lasik
Gjorde min operation nyligen hos Memira, GBG. Superbäst! Jag hade -4 på båda och lätt brytningsfel. Då jag är 43 så blev jag informerad ang läsglasögon. Mycket riktigt, precis som då jag bar linser så direkt efter op så skulle jag kunna behöva det. Inga konstigheter. Slapp dock det just nu då synfelet korrigerades utmärkt. Man måste vara extremt noggran med par. Ögonsköldar som de säger att man skall ha de första två nätterna hade jag i en vecka. Luggen spände jag undan. Blunda ngn timma om dagen för att vila. Drog ner persienner hemma
 
5/30/2013 11:32:00 AM - Blindstyret
Glöm lasik
Jag gjorde en lasik för ca 4 år sedan. Såg som en hök första året men sedan blev det förändringar. Men åren så förändras synen och läsglasögon kan behövas. Gör man en lasik runt 40 års åldern så ska man veta att synen försämras snabb när man blir äldre och läsglasögon kan behövas. Därför rek jag ej att ni gör detta. jag måste ha läs glasögon nu. Och har förlorat den där höksynen som jag hade första året. Ok jag klarar mig utan glasögon fortfarande idag men har ej kvar höksynen. För att få tillbaka detta så måste man göra om detta igen. Har du råd så kan du ju leka med pengarna
 
5/21/2013 5:53:11 PM - Niclas
Vårda
Gjorde en laserbehandling på Vårda i Göteborg för ett år sedan. Det gick inget vidare och nu har jag förmodligen synskador för livet istället.
De sa till mig att det var nästan obefintliga risker. På operationsbordet fick jag informationen att mina pupiller var för stora för deras no cut så de gjorde en lasek istället. Nu har jag dimmsyn, torra/trötta ögon och halofenomen. Jag tycker inte att de agerat på ett kompetent sätt.
 
5/16/2013 8:12:41 PM - Dara
Vet ngn bra ögonklinik för laserbeh i Stockholm?
Hej på Er ! Jag har planerat att laserbehandla min ögon, är trött på mina glasögon som jag haft i ca 10 år. Vet någon en bra ögonklinik för laserbehandling i Stockholm ? Vad tycker ni om Globen ögonkliniken ni som opererat där ? Tacksam för svar
 
5/12/2013 11:02:37 PM - Alm
Sabbatsbergslasern
Denna nyöppnade klinik finns i Sthlm, tidigare Nya Ögon - Cityakuten. Har någon erfarenhet av denna klinik? Tacksam för svar.
 
4/27/2013 8:38:36 AM - Lasek
Nöjd
Jag gjorde en Lasek operation på Globens ögonklinik för ett halvår sedan. Har inga biverkningar och ser som en hök! Mycket nöjd.
 
4/23/2013 11:10:28 AM - Osäker
www.glasogonfri.nu
Tänkte operera ögonen med fs lasik, är det någon som gjort denna operation hos www.glasogonfri.nu är det ett seriöst företag.
 
4/10/2013 12:34:06 AM - Joanna Sigfridsson
Har någon erfarenhet av NoCut och Vårda ögonklinik
Hej,
 
Är översynt med ca +4 på bägge ögonen och dessutom brytningsfel med -3 någonting..
 
Är väldigt nyfiken på era erfarenheter kring Vårda ögonklinik och deras NoCut metod.
 
Efter att ha läst det ni skrivit om hur fruktansvärt fel era op. har gått så känns glasögonen betydligt säkrare än att få de problemen ni upplevt.
 
Snälla hjälp mig i mitt val. Jag är verkligen på väg att kontakta dem för en undersökning.
 
Är det något man skall tänka på?
T.ex. om man inte får träffa läkaren, ska man byta klinik då?
Finns det något problem med kliniken jag tänkt kontakta?
 
Jag hoppas på ER hjälp!
 
Tack på förhand /Joanna
 
4/8/2013 8:49:20 PM - Tobias
Nyopererad
Hej
Det började för nått år sen, använt linsor sen 17års ålder, alltid skött hygien, tagit ut dem på kvällen osv. Men för 1,5 år sen började jag få vaglar, gick till sjukvården och fick opereras inte en utan två ggr för detta. (Fick vaglar vid två olika tillfällen men i tät följd) min ögonläkare sa bara att
 
4/8/2013 7:58:40 PM - Tobias
Nyopererad Fs-lasik
Hej
Det började för nått år sen, använt linsor sen 17års ålder, alltid skött hygien, tagit ut dem på kvällen osv. Men för 1,5 år sen började jag få vaglar, gick till sjukvården och fick opereras inte en utan två ggr för detta. (Fick vaglar vid två olika tillfällen men i tät följd) min ögonläkare sa bara att
 
3/22/2013 1:59:09 PM - Ann
ASA
Gjorde en behandling igår. Ser redan ok för att köra bil utan glasögon. Gick till fler ställen för undersökning så att själv kunde bilda mig en uppfattning om olika metoder och bemötande. Besviken på de som inte berättar om att det finns olika metoder som dom själva inte utför. Intervjuade även en hel del personer som gjort behandling, och efter ett års undersökning så känner jag att jag valt rätt metod.
 
2/14/2013 3:11:51 PM - Alexander
Lasek
Gjorde Lasek operation för båda mina ögon för ca 3 år sedan hade problem i början men sedan blev min syn bättre och bättre... aldrig lika bra som med glasögonen men helt ok för mig. Men efter ca 2 och ett halvt år så är jag enormt torr i mina ögon,suddigt och jag har brytningsfelen kvar som jag fick veta av en vanlig optiker och inte av min ögonläkare när jag var på kontroll... Min syn är så dålig så jag måste ha glasögon för nästan allt. Gjorde på Koskela i Umeå. Skall nu höra med dem om jag får reklamera och göra om operation men deras garanti är bara 2 år.... :( Skulle nog avråda en person från ögonlaser i dagsläget ifall man åtminstone ej är beredd på mindre bieffekter som förtorkade ögon ev trötta ögon... Kanske blir din operation perfekt who knows.
 
2/7/2013 6:14:29 PM - O
Avråder dig från att operera då det är riskfyllt
Vårda Ögonklinik marknadsför sig som en av de bästa i Sverige. Risk finns men ändå inte. De gjorde ett misslyckat operation på mig eftersom jag hade för stora pupiller som de inte kunde upptäcka. Eller så gjorde dem det men inte talade om det för mig. Allt för att tjäna pengar. Mitt bästa råd till er är att besöka Medocular klinikerna i Sverige. Där fick jag svaret att det var fel av Vårda att inte upptäcka detta. Det var heller inte aktuellt att operera mig.
 
1/10/2013 9:20:05 PM - Cat
Någon som provat
Har sett att vårda.se har en
 
1/10/2013 9:19:41 PM - Cat
Någon som provat
Har sett att vårda.se har en
 
1/2/2013 11:17:17 PM - Anwik
RLE - inte ok för alla
Gjorde RLE operation i Göteborg på Memira i nov 2011. Hade perfekt syn efteråt. vid sista kontrollen efter 3 mån.
fick jag besked att jag måste använda glasögon när jag kör bil. Återkom efter 6 mån. Ny operation med Lasek i oktober 2012. Nu har jag sämre syn på nära håll.
kan inte läsa utan glasögon. Ska tillbaka i slutet av januari. Vad händer. Vill ha tillbaka mina pengar. Mycket missnöjd
 
12/11/2012 1:42:11 PM - Ångerfull
Operera dig inte!!
Har sedan mars då jag gjorde en lasek operation fått smärta på vänster sida huvud, öga och ansikte. Detta på grund av nervskada på hornhinnan. Gjorde detta på en känd klinik i Norrland, och man får INGEN hjälp om det går fel. Så ta mitt råd, har du inte opererat dig, gör det inte! Du har bara två ögon, och det som hände mig kan hända dig. Det är inte värt det!
 
12/11/2012 12:36:08 AM - Jimmie åkesson
HEj
Har hört att somalia har kommit på skit som man lägger i ögonen så ser man bra
 
11/14/2012 1:49:02 AM - Sussi
healthdeal . se skum sida o vårda ögonklinik
skumt va fan samma efternamn health Deal ägare med Hans remanius ägaren vårda ögonklinik wow proff.dk/roles/1017860441/ de skickar bara till vårda egen klinik alla gånger polarn o ja testat&65279; kontakta
 
10/1/2012 11:19:32 AM - Erika
Lasek eller FS-lasik?
Fått dessa två att välja på, varit på Memira i göteborg (genom god syn) någon som har varit där? tips? är närsynt samt har astigmatism...
 
9/20/2012 12:18:10 PM - Petra
Lasek
Jag gjorde en Lasek-behandling för fyra dagar sedan. Har varit enormt ljuskänslig och låg i tre dagar i ett svart rum och lyssnade på ljudböcker. Blundade konstant. Kändes som att jag hade en trasig lins i ögat. Linsen var dock hel. Ser suddigt, men har tagit mig igenom de jobbigaste dagarna nu. Märker att synen blir bättre och bättre. Är jätteglad att jag vågade gå igenom operationen. Kunde göra både lasek eller lasik, valde lasek för jag ville slippa en flik.
 
9/18/2012 8:31:24 AM - Anna Lundgren
blev översynt och närsynt
Blev misslyckat efter op närsynt på vä och översynt på hö. Ingen hjälp från kliniken, globen. Överläkare Jes Mårtensen i Uppsala, Jönköping och örebro hjälpte mig så att jag till slut kunde se med linser igen. Jag var så deprimerad när man hela tiden sa att inget kunde göras att livet kändes meningslöst. Jag rekommenderar ingen att op ögonen.
 
8/30/2012 1:34:36 PM - Lillan
RLE
Ja, självklart blir man ju nervös när man läser alla biverkningar folk fått av både det ena och det andra, men det är ju oftast bara dom som kommer upp också i mer utsträckning än de positiva. Jag gjorde en RLE i Göteborg på Memira den 31 juli och såg direkt efter för att innan alltid måst ha tagit fram glasögon för skrivning, läsning och allt typ. Visst, jag har också lite biverkningar som dimmig syn, i bland lite dubbelt och flimmer m.m, men dom var väldigt noga med att upplysa mej om just dessa saker innan operationen, och det kan faktiskt ta upp till ett år innan man är helt okej. Däremot gör ju inte en RLE ont på något vis, och det går väldigt fort. Nu är jag ju positiv och tror mej veta att det kommer bli helt okej då jag hittills efter i alla inte behöver glasögon överhuvudtaget. Har varit på ett återbesök 1 vecka efter och sen blir det 3 månader också osv. Tycker däremot synd om er som blivit drabbade men jag känner fler som gjort som jag och dom är nöjda i alla fall.
 
8/19/2012 6:16:41 PM - Maria
Misslyckad ögonop.
Gjorde en misslyckad laserop. på 90- talet . Har haft ett rent helvete sedan dess. Dubbelseende, dålig syn o trötta ögon. Sedan ungefär 5 år sedan har jag använt nattlinser el klämlinser. Har fått tillbaka mitt liv!!! Ögonen ör inte perfekta men dubbelseendet har helt försvunnet i jag ser så mkt bättre. Jag är så tacksam för nattlinserna!!
 
8/8/2012 5:49:29 PM - Nobbe
RLE som ej fungerade
Jag har gjort RLE för 17 mån sedan men har nu 4 par glasögon, mot 1 par progressiva före. Ser så jävla dåligt efter op.
Ni som gjort RLE och inte är nöjda!!! Hör av er så kan vi ventilera problemen och kanske gå vidare, e.v. få pengarna tillbaka.
Men helst av allt få synen att fungera.
Min mail upstand@hotmail.com
 
6/17/2012 8:59:12 PM - Philip
ASA-behandling hos Ögonlasern
jag gjorde en ASA-behandling hos ögonlasern för två veckor sedan, jag hade - 7 på båda ögonen och ser fortfarande inte perfekt och har väldigt torra ögon.Är det någon som har gjort en liknande behandling och hur lång tid tog det innan ögonen blev bra?
 
6/15/2012 1:27:09 AM - Johannes
No Cut!
Hej!
Varit på vårda ögonklinik i Malmö och blivit undersökt för att göra en No Cut operation. Är det någon som har gjort detta? Är det bättre än Lasik och de andra operationerna?
Tacksam för ett svar.
 
6/14/2012 8:18:05 PM - Ifri
Glasögon ftw!?
Ville bara säga att FS-Lasik är det bästa jag gjort helt för min egen skull i hela mitt liv. Att se löven på träden, grässtrån, blommor och fåglar är fantastiskt! Jag kan inte förklara det, känslan är helt enkelt makalös.
 
6/14/2012 10:52:02 AM - Malin
Malmö?
Hej,
 
Jag undrar om någon av er som har drabbats av biverkningar av närsynthetsoperationer finns i Malmö? Kontakta gärna mig på malin.lindgren@gmail.com
 
6/13/2012 11:20:37 AM - Emma
Missnöjd i Jönköping?
Är det någon som har behandlat sig i Jönköping som är missnöjd med operationen?
 
6/6/2012 1:13:22 PM - Sam
FS-lasik
Jag har bokat tid hos Memira i Malmö för att göra FS-lasik men nu efter att ha läst era kommentarer blev mycket orolig. Har nån gjort FS-lasik hos Memira i Malmö skriv jätte gärna nåt om deras behandling,tack så mycket!
 
6/6/2012 1:13:15 PM - Sam
FS-lasik
Jag har bokat tid hos Memira i Malmö för att göra FS-lasik men nu efter att ha läst era kommentarer blev mycket orolig. Har nån gjort FS-lasik hos Memira i Malmö skriv jätte gärna nåt om deras behandling,tack så mycket!
 
6/6/2012 1:12:56 PM - Sam
FS-lasik
Jag har bokat tid hos Memira i Malmö för att göra FS-lasik men nu efter att ha läst era kommentarer blev mycket orolig. Har nån gjort FS-lasik hos Memira i Malmö skriv jätte gärna nåt om deras behandling,tack så mycket!
 
6/6/2012 1:08:24 PM - Sam
FS-lasik
Jag har bokat tid hos Memira i Malmö för att göra FS-lasik men nu efter att ha läst era kommentarer blev mycket orolig. Har nån gjort FS-lasik hos Memira i Malmö skriv jätte gärna nåt om deras behandling,tack så mycket!
 
5/29/2012 11:33:28 PM - roger (en som vet)
operera er inte
hej.har gjort en rle multifokal för 9 månader sen.
och det var nog det dummaste jag gjort i mitt liv. konstant dubbelseende.dålig kontrast. mycket dåligt mörkeseende.stora problem i tex mataffärer med lysrör som stör enormt.
har blivit undersökt av kliniken och dom menar att biverkningar kan uppstå.
något som man inte nämnde säskilt mycket före operationen.
behåll era glasögon
behåll era glasögon
 
5/21/2012 8:00:12 PM - Anders olsson
Dubbelseende
Gjorde en RLE (mulifokala linser) på Memira för ca 4 månader sedan och har ett konstant dubbelseende bå båda ögonen sedan dess. Lika usselt på både långt och nära håll. Har nu fått veta att det troligen inte går att göra något åt. Kunde jag backa bandet skulle jag aldrig göra den här operationen.
 
5/10/2012 2:28:51 PM - Maria
Operera er inte!
Jag är inte heller nöjd med min operation hos MEMIRA.
gjorde först en RLE sedan en kompletterande laser lasik då min översynthet ÖKADE efter min RLE.
Första operationen gjordes i dec 09. andra i juli 10.
Har mkt jobbigt med synen på jobbet eftersom jag jobbar mkt med att växla mellan dataskärm och dokument alternativt att ha en power point på väggen längre ifrån. Ögat ställer inte om sig utan jag måste ta av och på glasögon som jag fått på Memira. Har mkt huvudvärk, speciellt kring ena ögat. Har torra ögon. Har sveda i ögonen.
för att överhuvudtaget kunna läsa tidningar o tidskrifter när jag inte sitter vid et skriv bord behöver jag typ en spotlight för att kunna se.
skulle inte göra om operationen ej heller rekommendera någon att göra den.
 
I affären när jag skall handla har jag väldigt svårt att se både varor och prislappar på grund av att jag får flimmer i ögonen av det ljuset man har i vissa butiker.
 
Kan säga att det blivit en del fel i mina arbetsdokument pga att jag helt enkelt inte ser.
Jag har inte längre glasögon på håll det är enda skillnaden.
 
 
5/7/2012 10:51:24 PM - Lisa
Lasek
Ska operera mig på Memira i Jönköping (Lasek) om två veckor. Har längtat efter det sedan jag var tonåring, men nu börjar jag bli nervös. Är 38 år och ser
-5.25 och -6.0 på det andra och har problem med att ha linser nu. Har någon positiva rapporter om Lasek och Jönköping?
 
4/24/2012 10:32:28 PM - Janne Svensson
Vilsen i pankakan
Var på Memira i Jönköping idag och beställe tid för synkontroll, är det någon som har gjort en RLE multifokal där ? eller har någon varit i Turkiet för samma operation ? Tacksam för information.
 
4/12/2012 1:13:16 PM - Lasek
Någon??
Opererades med lasek för ca 6 veckor sedan, hade ca -4 i synfel och lite brytningsfel. Ser bra på båda ögonen men har huvudvärk på vänster sida och ont kring vänster öga, särskilt när jag vrider på ögat. Är det någon som har liknande erfarenheter som har lust att skriva en rad gör gärna det
 
3/5/2012 9:09:44 PM - testMaria Svensson
Du vet bäst själv
Hej!
 
Jag gjorde en lasek operation för snart två månader sedan. Jag är idag väldigt nöjd med resultatet och har endast torra ögon som biverkning men inte så att det stör mer än innan. Valde att operera pga att linser inte längre gick att använda på ett vettigt sätt för mig och fick saklig och bra information av min klinik innan. De redogjorde för riskerna på ett bra sätt och jag läste även på en hel del både på svenska och utländska sidor för att veta vad jag gav mig in på. Hade -2,25 i synfel. Gjorde rätt så ont när bedövningen släppte efter operationen men idag är all smärta värt det för jag behöver varken linser eller glasögon som det är nu. Jag hoppas det håller i sig men är medveten om att det finns viss risk att det går tillbaka, vilket jag också fick information om före operationen. Får ni höra solskenshistorier om att det inte finns några risker och blir ni inte undersökta av en riktig ögonläkare innan de medger operation på dig råder jag dig att byta ställe. Se till att hitta en klinik du har förtroende för, gärna någon som någon rekommenderat dig. Om du väl bestämmer dig för att göra en operation. Låt det vara ditt val, din magkänsla. Ingen annan än du vet om du vill genomgå detta så lyssna bara till dig själv. Känns det fel i magen är det förmodligen fel, känns det rätt är det rätt. Trots mitt lyckade resultat vill jag inte rekommendera detta till någon som inte är helt övertygad och beredd att ta de risker en operation innebär. Lycka till med just ditt val!
 
2/26/2012 4:55:00 PM - testlasikskadad
re-Christine
Vad synd - hade mycket att bidra med min nästan 10års historia som verkar aldrig tar slut. Lycka till med debattprogrammet - när kan man ser det?
 
2/26/2012 4:23:17 PM - testChristine
Tv-produktion
Hej testLasikskadad!
Jag hade gärna velat ha med dig i debattprogrammet men tyvär så har vi inspelning av inslaget nu på tisdag (den 28e) och vi har redan ordnat inför det.
Men tack så jättemycket för att du hörde av dig!
Jag hoppas verkligen att din situation förbättras snart, lycka till!
 
2/26/2012 4:17:43 PM - testChristine
Tv-produktion
Hej testLasikskadad!
Jag hade gärna velat ha med dig i debattprogrammet men tyvär så har vi inspelning av inslaget nu på tisdag (den 28e) och vi har redan ordnat inför det.
Men tack så jättemycket för att du hörde av dig!
Jag hoppas verkligen att din situation förbättras snart, lycka till!
 
2/26/2012 4:01:34 PM - testLasikskadad
Ögonlaser misslyckad
Hej Christine
Efter min misslyckade Lasik operation på bägge ögon har mitt liv vänds upp och ner. Från närsynthet till översynthet och tillbaka med alla möjliga biverkningar och -effekter. Hade flera efteroperationer och håller nu på med patientförsäkringen. Hör gärna av dig
 
2/24/2012 12:33:14 PM - testAnno
re testJonas
Låter INTE bra! Synen skall bli bra nästan direkt. Att det inte har skett ens efter 3 veckor är oroväckande. Och lita inte på vad doktorer säger. Min snackade också en massa goja. Gå till en riktig optiker och få synen undersökt. För somliga KAN det ta tid för ögat att stabiliseras men ta det inte för givet!
 
2/17/2012 11:16:38 PM - testJonas
Lite panik!
Hejsan.
Gjorde en Lasik/Intralase operation för tre veckor sedan nu, var innan operationen översynt, hade +4,25 och +4,50 på mina ögon. Gjorde den vanliga åter kontrollen dagen efter och läkaren sa att allt såg bra ut osv. Jag såg dock väldigt suddigt på efterkontrollen kunde inte alls se något på syntavlan, läkaren sa att detta var helt normalt då jag haft så stort synfel innan, han sa även att jag kunde vara närsynt nu istället ett tag innan ögonen läkt och återhämtat sig. Men som sagt har nu gått ca tre veckor sedan operationen och jag ser fortfarande väldigt dåligt, speciellt mitt vänster öga är väldigt suddigt. Har införskaffat mig ett par glasögon med minus ett (-1) i styrka, dessa gör att jag ser lite bättre men långt ifrån skarpt. Har pratat med läkaren och han säger jag bara ska ha is i magen och vänta. Men börjar få lite panik nu när inget händer, många andra som gjort samma operation har haft väldigt bra syn direkt efter! Vore väldigt tacksam om någon kunde svara på om jag bör oroa mig eller ska jag bara vänta, vill tillägga att jag är väldigt noggrann med mina smörjande ögon par så detta beror ej på torra ögon.
Som sagt vore innerligen tacksam för ett klokt svar!
 
Tack på förhand.
 
2/16/2012 1:51:03 PM - Anno
Nöjd men inte mer
Gjorde min laserop -96. Hade duktiga -6,5 dioptrier. Opererade först ena öga för att testa och resultatet blev någorlunda bra (blev ca -0,75). Värre var att jag fick kraftig synförsämring i mörker, haloeffekter och dy. Läkaren sa att det var av övergående natur och att jag kunde operera det andra ögat. Jag beslöt dock att avvakta. Under årens gång har synen försämrat ytterligare (ca -1,25 dio) och mörkersynen har inte alls blivit bättre. Läkaren & sjuksystern jagade mig i ett år för den andra operationen men jag vägrade. Idag har åldern gjort att mina tidigare -6 dio på det obehandlade ögat sjunkit till ca -3 dio, så jag klarar mig fint med bara ett opererat öga. Är trots allt ganska nöjd. Klarade inte av linser och glasögon. Men kommer med största sannolikheten inte att underkasta mig fler ögonop.
 
2/14/2012 7:00:35 PM - Christine
Gör ett tv-program om ögonoperation
Jag studerar vid en tv-produktionsskola och vi gör ett program som handlar om ögonoperationer, om riskerna som kan uppstå och hur fel resultatet kan bli.
 
Jag undrar om någon av er som har varit med om en misslyckad operation skulle vilja berätta er historia?
Vi skulle gärna vilja göra ett inslag om er och höra er historia om er operation.
 
Ögonlaser blir alltmer populärt men det finns egentligen inga garantier för att man får en felfri syn efter behandlingen. Dessutom finns det andra risker med ögonlaser som det sällan pratas om. Vi vill belysa biverkningarna och riskerna med laseroperation.
 
Jag hoppas att någon är intresserade.
Skriv här på forumet så kan jag lämna mer information sen.
 
Tack på förhand / Christine
 
1/21/2012 5:20:59 PM - 1
1
1
 
1/21/2012 5:20:59 PM - 1
1
1
 
1/21/2012 5:20:58 PM - 1
-1'
1
 
1/21/2012 5:20:57 PM - 1
1
-1'
 
1/21/2012 5:20:57 PM - -1'
1
1
 
12/8/2011 3:35:03 PM - Petra
NÖJD
Jag gjorde Lasik ELsa på Globen ögonklinik (dock på Kungsgatan) för 3 år sedan och visst, jag hade otur i min läkning. Men allt som allt är jag mkt nöjd. Högerögat har inte blivit så bra som man velat och jag har upplevt lite suddig syn med det ögat. Nu efter 3 år togs beslutet att jag ska göra om iaf höger öga, ev. vänster. Men jag är nöjd som sagt. Skulle inte vilja ha op ogjord. Fick en skada på ögonlocket av mitt linsanvändande så det var inte möjligt att fortsätta med linser och glasögon ett helt liv orkade jagi nte med
 
12/7/2011 10:27:50 PM - adsa
lasek cityakuten 18 nov 2011
Rädd för att operationen har misslyckats. ser oskarpt, suddigt, problem med ljus i mörker. Väldigt frustrerand. Tar kortisonpar som kan ge suddig syn. Jag har röda ögon. iof har det "bara " gått 3 veckor.
 
12/7/2011 6:06:24 AM - ubu
Tänk på vad som står på spel
Utvecklingen har säkert gått framåt när det gäller laserbehandlingar, men det har den gjort för kontaktlinser också, det ska vi inte glömma i sammanhanget. Visst finns det en viss risk med att bära linser också när det gäller infektioner osv men den går knappast att jämföra med risken att något går fel när man hyvlar, skär och skjuter i ögat!
 
Ser man ett inslag om hur en sådan här operation går till känns det åtminstone för mig väldigt tveksamt (gick en på Discovery för ett tag sedan). Visst finns det andra operationer som också ser dramatiska ut, men om man t ex borrar i skallen på en patient så har man förhoppningsvis en otroligt bra anledning till varför! För mig känns inte frihet från glasögon eller linser som något som motiverar en operation som denna, men det är så klart upp till var och en att avgöra för egen del. Att ta det hela med en "chansa för att vinna"-attityd känns däremot helt absurt. Hur skulle det kännas att inte kunna se barnen eller barnbarnen ordentligt i framtiden, personen man älskar eller vardagliga saker som en soluppgång? Eller för överskådlig framtid ha dimmiga, trötta, torra ögon?
 
Väger vi dessutom in att ögat är ett "mjukt organ" som förändras över tid, känns det tveksamt även om operationen skulle bli lyckad. På fem-tio år kan det hända många saker med synen och det finns vad jag förstår inga garantier för att resultatet även av en lyckad operation är permanent. Det kan bli dyrköpta "goda år" med andra ord, och i värsta fall betalar man dyrt för sitt livs största misstag.
 
11/21/2011 11:56:19 AM - FS-Lasik
Översynt och brytningsfel- EFTER operation
Jag gjorde FS-Lasik hos Memira och blev översynt med brytningsfel på ena ögat. Efter omoperation av det ögat kvartod översyntheten. Nu har jag ett översynt öga och ett med brytningsfel och behöver använda glasögon hela tiden för att inte få ont i huvudet eller bli trött. Jag kan inte använda linser längre eftersom ögonen är så torra.
 
Laseroperera ögonen är det sämsta jag någonsin gjort!
 
10/17/2011 11:07:45 PM - Martin Permer
Tänk på tekniken.
Jag tycker det är relevant att titta på vilken teknik som genomför laseroperationen. Det är ju trots allt precisionen i verktyget som avgör mycket (tillsammans med förundersökning och vågfrontsanalys). I övermorgon genomgår jag en s k NO CUT (LASEK)- operation och då är det Schwinds Amaris 750S som gör jobbet. Med sitt 6D tracking-system och det faktum att den med laser tar bort epitelet gör att det känns väldigt säkert. Det jag har fått reda på är att den förkortar smärttiden och minskar torrheten efteråt. Om du vill följa hur det går: synoperationen.wordpress.com
 
10/1/2011 4:54:29 PM - Mikael
Faran!
Det är ingen riskfri operation att riskera sin syn och kanske få ha problem resten av livet, det är stora penning intressen bakom där den lilla människan kan försvinna!
 
10/1/2011 9:09:21 AM - Vikola
Martin S
Jag gjorde LASIK med -6.0 och -7.5 för fem år sen. Klockrent resultat, det bästa jag gjort. Viktigt med mkt seriös läkare som avråder om man inte är lämplig för operation!
 
9/29/2011 2:15:47 PM - simret
operation
Hej jag har problem med ett öga det har varit för 16 år sedan. ingen vet vad det här hänt med den men min pippil rör inte sig och jag har varit i sjukhuset men de recomenderar inte att operara, och har ont varie 3 eller 4 månade sa vad ska jag göra
 
9/24/2011 11:36:33 AM - Gun
Tänk efter
Det pratas aldrig öppet om biverkningarna men dom kan hända vem som helst. Jag skulle ALDRIG testa detta. Dessutom skriver man ordet "livslångt" om dom goda effekterna, men det kan dom inte veta eftersom detta har gjorts alldeles för kort tid för att kunna uttala sig om. Tänk före, innan. Era ögon kan ni aldrig "få yillbaka".
 
9/23/2011 12:21:26 AM - martin S
översynt +4,5
hejsan, är det möjligt att göra en lasek någonstans ändå? många har en gräns vid +4. någon som gjort lasek med så stora styrkor?
 
tack på förhand
 
9/20/2011 3:21:18 PM - Nyfiken
Torra ögon
Någon som vet om laseroperationer rekommenderas även om man har torra ögon?
 
9/10/2011 3:45:55 PM - Jimmy
Absolut lyckat..
Artikeln är ju gammal men säkert många som läser här ändå.
Själv gjorde jag min Lasik på memira i göteborg igår på förmiddagen och på kvällen kunde jag sitta vid datorn utan problem. Enda smärta jag kände var när bedövningen släppte efter ett par timmar och det höll i sig ytterligare ett par timmar. känner endast lite torrhet nu dagen efter men då har jag en "bandagelins" som ska sitta i ett par dagar för att skydda lite extra nu i början. än så länge ångrar jag absolut inte detta..
 
9/8/2011 2:15:32 PM - Linda
ögonlaser
Det är så många som opereras idag, men jag har inte hört om någon misslyckad operation. Är det bättre ögonlaser-tekniker idag än 2006 då artikeln skrevs?
 
9/1/2011 10:49:31 AM - Besviken, frustrerad
Memira, Sundsvall ELSA-lasek
Gjorde en LASEK för år seda (2008) och kommer få ångra mig för resten av mitt liv. Har haft beståene torrhet i ögonen och deä r som grus då jag vaknar på morgonen. Ibland råkar gnugga mig i ögonen på natten och det gör så ont så jag vaknar. Lever på en massa ögonpar nu och det är inte roligt. Efter 3 års tid så fick jag (efter några besök på den kliniken med) träffa vettiga personer i Malmö på Memira istället som jag iallafall fick ett par glasögon av så jag kan se på TV på kvällarna och gå på bio utan att jag ska ha huvudvärk för 100 personer!
 
På föreläsningar måste jag sitta längst fram för att inte överanstränga ögonen och ibland på kvällarna är jag så torr i ögonen att jag itne kan se på TV och tvingas gå och lägga mig.
 
Sundsvall tog emot mig dåligt så det visade sig att jag hade fortsatt torrhet och Malmö var itne bättre se heller första gångerna då de sa till mig att: Ja men (NAMN) vi kan itne underhålla dig med ögonpar för alltid.
 
Jag blev så ledsen och frustrerad och fick veta nu att det finns en patientskadeförsäkring. Tror det har gått för lång tid men jag vill iallafall prova för jag fick bestående men av den där idiotiska behandlingen.
 
Jag har inte haft problem med torrhet förut och är väldigt ung och därför tänkte jag att det här läker fort. Så blev det inte och jag får leva med detta nu.
 
Jag kan inte rekommendera Memira över huvudtaget förutom de två trevliga, vettiga personerna i Malmö som gav mig informationen som jag skulle ha fått för 3 j*vla år sedan.
 
Memira i Sundsvall litar jag inte ett dugg på då deras undersökningskvinna (som gör alla tester innan operation) inte kan svara rättframt på några frågor överhuvudtaget så har jag tappat förtroendet helt.
 
Hade jag hittat Ronnys sida innan jag opererade hade jag nog inte opererat över huvudtaget.
 
Vad heter hans hemsida (har försökt googlat men hittar inte) så man kan få lite stöttning från andra som har det lika och värre???
 
8/23/2011 9:38:49 PM - Varna!
Har du för stora ögonpupiller?
Hej!
 
Jag vill bara uppmärksamma alla ni där som vill operera sig mot när- och översynthet. Enligt flera ögonläkare som jag har talat med att inte genomgå en laseroperation om det visar sig att man har för stora ögonpupiller för att resultatet kan bli negativ då biverkningar som halo, torra och i värsta kan leda nedsatt syn. Dock så rekommenderar dem flesta att man väljer ICL eller lins istället då den ger ett bättre resultat. Jag har själv till och med opererat mig mot närsynthet fastän min ögonläkare visste att jag hade för stora ögonpupiller, vilket han inte informerade mig om. I dag ser jag väldigt dåligt i mörkret, vilket jag kanske kommer att göra det resten av livet.
 
6/20/2011 3:02:57 PM - Max
LASIK Med måttlig torrhet som avtar
Hej allihoppa, vill berätta om mina erfarenheter med LASIK (femtosekund + excimer, det som hos Globen Ögonklinik kallas IntraLase). Gjorde operationen torsdag 16 juni 2011, är idag 4 dagar sedan. Jag hade 6 dioptrier närsynthet på båda ögonen, en liten smula astigmatism. Läkaren sa åt mig att inte titta förrän dagen efter, för att inte stressa ögonen. Mycket mild smärta i båda ögonen. Dagen efter, inga problem, såg perfekt på avstånd, suddigt på nära håll. Ser nu bra på nära håll. Dag 3-4 var jag relativt torr och grusig i ögonen (mina ögon hanterade endast 3-4 timmar öppna utan att bli trötta). Detta börjar avta. Inga problem med halos, starbursts eller skuggbilder än.
 
Just nu känns det ungefär som att jag haft på mig linser en timma eller två för länge (efter ca 4-5 timmar vaken). Klarar mig längre varje dag. Skulle helt klart rekommendera operationen i dagens läge, förutsatt att det går lika bra för dig som för mig, men det verkar skilja sig mycket från person till person!
 
5/29/2011 10:41:10 PM - Ångest
Problem
Har gjort lasek behandling. Efter nästan 2 år fortf trött, röd i ögat. Ser sämre o med suddig syn. Ljuskänslig. Läkaren sa att jag haft otur. Snarare en behabdling som ger men för livet. Undvik om möjligt. Önskar jag kunde få det ogjort.
 
4/16/2011 9:40:23 AM - Per
Min erfarenhet
Det är nu exakt två månader sedan min LASEK. Nu känner jag att jag ser som sig bör. Ögonen är fortfarande torra speciellt på morgonen. Borde pa mer ögonpar men det är lätt att glömma när man inte tänker på det under dagen.
Först efter en månad kände jag att det här kommer att bli bra. Fram tills dess hade jag sett väldigt suddigt, knappt kunnat läsa på datorn, haft dubbelseende (vilket i sig gör att det blir suddigt). JAg var beredd på en veckas sjukskrivning men var inte beredd på att ha så svårt att klara jobbet framför datorn de första TRE veckorna.
Men som sagt, nu efter 2 månader känns allt bra.
 
4/4/2011 8:49:03 AM - Mullvaden
Mullvaden här igen...
Jag märkte att jag skrev fruktansvärt fel!
"Men jag tycker att detta med hornhinnefliken som aldrig läker fast är väldigt otäckt, och inte blev jag mindre glad när jag berättade..." Självklart skulle det ha stått "mindre orolig"! Men det förstod ni säkert ändå att jag menade. Man ska ge sjutton i att gå in och redigera i efterhand...
 
4/4/2011 8:42:57 AM - Mullvaden
Skeptisk till ALLT.
Jag skulle väldigt gärna vilja ha perfekt syn, men jag har ännu inte kommit över skräcken inför en operation av närsyntheten även om jag funderat i cirka 20 år på saken. Redan som barn, med andra ord. Nu har en kompis till mig gjort operationen och visst är jag avundsjuk på hennes perfekta syn. Men jag tycker att detta med hornhinnefliken som aldrig läker fast är väldigt otäckt, och inte blev jag mindre glad när jag berättade om den för henne och det visade sig att hon INTE informerats om detta!!!! Och det var på en välrenommerad klinik vars namn jag inte tänker nämna eftersom jag tror att det funkar exakt likadant vem man än vänder sig till. Det kanske inte är ett så stort problem som vissa vill påskina - problemet är kanske att vi omöjligen kan veta vad riskerna med fliken är i långa loppet. Men framför allt är det ett problem att patienterna inte tycks informeras om detta. Jag frågade dock rakt ut och fick ett medgivande att det var precis så, att fliken aldrig läker fast.
 
Jag hoppas av hela mitt hjärta att inget ont händer min kompis ögon...och att det ska gå bra för alla er andra som opererat er. Till alla som fegar som jag vill jag rekommendera ett alternativ:
 
Kontaktlinser för dygnet-runt-bärande! Det är nästan som att ha opererat ögonen fast lite bättre för det har inga andra biverkningar än vanligt linsbärande. Detta har revolutionerat mitt liv tillräckligt mycket för att jag inte ska sukta efter den där operationen lika mycket längre.
 
I väntan på mer forskning, mer mod och så vidare kör jag vidare med linserna. Sedan får vi se om jag också opererar mig, men just nu känns det som om det är rena rama kommersiella boomen på detta område.
 
3/2/2011 6:21:32 PM - Anna
Ögonlaser
Jag gjorde just en ögonlaser via Globen Ögonlaser klinik, Jag har inte haft några problem än. gick även in på www.ögonlaserbehandling.com där deras topplista visade mig vägen till globen. Servicen var på topp!
 
2/16/2011 7:39:25 PM - Habil Kantur
Kompetensbrist?
Du skriver "åldersseende är ännu inte möjligt att göra något åt". På dig låter det som om det inte alls går att göra något åt detta när du egentligen bör skriva "I Sverige finns ännu inte kompetensen att göra något åt åldersseende".
 
Monovision kallas den metod som kompenserar för åldersseende med hjälp av laser och som flera specialister runt om i världen erbjuder. Mer information hittar du här: www.perfektsyn.se/monovision
 
1/6/2011 2:05:28 AM - Funkar det då?
Jajja mensan
Undrar hur väl det funkar, ger det 100 bra syn? www.ögonlaseroperation.com skriver en mycket intressant artikel om misslyckade fall.
 
/Hanna
 
1/5/2011 10:54:34 AM - Moni
TACKSAM!
Stort tack för denna site - jag känner mig klart avrådd, och kommer i stället uppsöka optikern för starkare glasögon! Har mycket dålig erfarenhet av läkare och deras löften före, och ointresse då det misslyckats, efter att blivit "felopererad"= sönderkarvad i handleden (karpaltunnel) vid tre olika tillfällen, med kronisk värk upp i axeln som följd. Mådde bättre före operationerna. Man har bara sig själv att skylla då! TACK!
 
11/30/2010 5:11:40 PM - sales strategy
So cool! Thanks.
 
11/14/2010 5:02:33 PM - Leif Andersson
Lyckad behandling
Åkte med Perfekt Syn till Turkiet. Var lite orolig men ögonläkaren som var mycket erfaren föreslog Intralase så det blev riktigt bra. Resan ingick i priset.
 
Leif
 
11/7/2010 12:48:47 PM - Danne
Laser 1998
Jag gjorde en laser behandling 1998 i strandvägs kliniken i Stockholm. Jag vet inte va metoden heter, men de hyvlade upp hornhinnan och läger den åt sidan, efter behandling så lade till backa den. Jag opererade bara min vänstra öga. ville bara testa men ett öga i fall det skulle gå fel på något sett. Jag kommer ihåg att det inte gjorde så ont, en känsla om att ha suttit framför dator hela dan en trötthet och en viss irritation i ögat. Jag har alltid haft dåligt syn. Så det här var för mig som en guds gåva. när jag fick höra att det fanns. allt gick bra för mig efter behandlingen. Jag var så glad och nöjd, och rekommenderade det här till alla. månader gick och allt verka bra, hade en viss dålig mörkerseende. men med tiden märkte jag att det blev svårare och svårare att läsa texten i tv. Jag började få oftare huvudvärk. Så efter två år hade min syn gått nästan tillbaka till min gamla synskärpa. Efter som syn blev så dåligt igen fick jag gå och skaffa linser igen. Problemet är idag att det är omöjligt för min optiker att korrigera min syn med lins eller glasögon. Har det vart värt det?... jag önskar att jag aldrig hade hört talas om laser behandling. Just nu har jag ingen lins i den opererade ögat.. efter som inte går att korrigera den med nått. mitt öga är ständigt ansträngd och trött hela tiden. får ständigt huvudvärk, efter som jag måste kisa med ögat. Vad jag kan säga här..., ser du bra med dina linser/glasögon! och stör inte dig i vardagliga liv, så är det inte värt att ens försöka. Jag såg bra med mina linser..nu ser jag jätte dåligt med ständigt huvudvärk. INGENTING VAR VÄRT DET!!
 
11/4/2010 3:54:16 PM - susan
operera med icl och få minst risk för ögonskador
jag har gjort med icl och jag har -7,50 på båda ögon med linser.
jag fick perfekt syn och fick ta antibotika par inga andra svårigheter.
jag skulle aldrig göra en operation som inne bär att dem ska slipa om det som är under hornhinnan.
icl linserna kan tas bort om det skulle bli komplikationer och du får tillbaka ditt gammla syn fel.
gråstar får 1% men vad kan du göra om du använder laser som kan ge dig permanenta skador. att se dubbelt eller få dimm syn glorior runt lampor eller annat syn fel är det värt 30-40 000 nej för fan.
är du kraftigt närsynt ta inga stora risker vad inte för snabb och tro inte bara på vad läkren säger och tänk på att du kan vara den som lyckas men du kan bli som får svåra skador och biverkningar resten av livet!!!!!
 
11/4/2010 3:35:06 PM - susan
varför ta oper
 
10/23/2010 12:14:52 AM - Ingunn Hjorteset
Memira
Jeg er operert med både kunstige linser og laser på Memira. i Oslo. Det var mislykket, jeg har vondt i hodet og ser dårligere enn før. Memira har innrømmet at de gjorde en feil og opererte inn feil linser. Dette var flerstyrke-linser, mens vi på forundersøkelsen var enige om at det skulle være enstyrke-linser. Anbefaler ikk MEMIRA i Oslo !
 
10/15/2010 1:49:17 PM - Sofia
Memira
Jag gjorde Lasek på Memira i Borås för ett halvår sen. Har inte haft några problem alls. Hade -2.25 på ena ögat och -2.75 på andra. Ser nu alla rader på syntavlorna, ser bra i mörker och var knappt ljuskänslig alls. Det är såklart väldigt individuellt hur bra syn man får, men just Memira har en garanti som innebär att får du inte fullgod syn efter första behandlingen så gör de nästa gratis. De är fruktansvärt trevliga och underbara och professionella. Rekommenderar dem verkligen.
 
10/6/2010 1:51:18 AM - Micke
Memira Norrköping
Hej, gjorde för ett år sedan en LASEK på Memira i Norrköping. Hade -1,5 på båda ögonen och kraftigt brytningsfel. Såg skapligt efter 2 dagar. Efter 3dagar 0,5 i synskärpa. efter tre veckor 1,0, efter tre månader 1,2 och efter ett år 1,5 i synskärpa med båda ögonen samtidigt. Ingen ärrbildning och inga problem med mörker/ljus eller torra ögon. Kan klart rekommendera MEMIRA i Norrköping.
 
10/5/2010 10:56:38 AM - Sture
Problem
Gjorde LASIK behandling knappt ett år sen. De föreslog jag skulle operera ena ögat närsynt för att undvika läsglasögon. katastrof, hjärnan vägrade korrigera för detta. Supertrött, illamående och huvuduvärk. Har nu glasögon igen o väntar på "korrigerande" op. Fortf trött o "trött" i ögonen. missar säker 1-2h per dag i "vaken" tid.
Kan EJ rekommenderas.
 
9/8/2010 3:46:03 PM - Lennart
lasek
opererade båda med lasek för ett år sedan,närsynt -8 utan brytning. ont som fan i flera dagar! var i princip blind i en vecka, extremt ljuskänslig första tiden. efter 2-3 veckor såg jag såpass att jag klarade köra bil, men såg inte texten på tv, eller kände inte igen folk på stan som gick på andra sidan vägen, efter ca 3 månader var synen hyfsat stabil ,så huvudvärken efter ojämn syn började ge med sig, såg då ca -0.7 med båda, fortfarande var dock mörkerseendet urkasst, bilkörning i mörker inget att rekommendera.men efter ca 5 månader var mörkerseendet ok. problem med torra ögon varade ca 6 månader, och då hade också synen stabiliserat sig till -0.6 på båda.
dvs ett halvårs problem för att få hyfsad syn jämnfört med att va nästan blind förut. -8 = såg bra på 15 cm avstånd
var dock ej nöjd med detta utan gjorde om ena ögat igen och ser nu kanon med det. lasek igen och denna gång gick det löjligt smärtfritt, kunde se redan innan dom tog ur skyddslinsen efter 2 dagar.
såg kanon efter 3 dagar
fortfarande är det lite ovant att se olika bra med ögonen, men förhoppningsvis ska man slippa läsglasögon i framtiden!
de flesta problemen fick jag info om, även om att närsynt med mer fel än -5 så var risken att behöva göra om det ca 10%
 
8/26/2010 1:09:34 AM - Mikkimikki
Malmö
Vilken klinik har bäst resultat i Malmö?
 
8/22/2010 10:53:31 AM - cynik realistikos
framsidansbaksida
man kan ju också undra vem som ibland ligger bakom de positiva artiklarna!
 
8/22/2010 10:49:59 AM - cynik realistikos
framsidansbaksida
man kan ju också undra vem som finns bakom de positiva artiklarna!
 
7/29/2010 10:07:15 PM - Robert
Varning för EPI Lasik och Ögonlasern i Stockholm
Jag gjorde en operation på Ögonlasern på Sibyllegata i Stockholm för ett år sedan. De förstörde synen (tappade 2 rader). Har anmält till HSAN. Varning för denna klinik!!
 
7/27/2010 1:14:07 AM - Bella
Ångrar mig såååå...
Gjorde laser (wavefront) i Turkiet. Ena ögat blev superbra och det andra dåligt, vilket belastade det andra ögat som hade perfekt syn. Bestämde mig för korrigering, vilket skulle göras gratis enligt löfte, men jag fick ändå betala över 2000 kr. Gjorde korrigeringen i mars 2010, och jag ångrar mig som satan. Synen blev sämre än tidigare. Nu har jag konstant huvudvärk pga att synen är så oregelbunden och ögat är torrt, jag tål knappt ljus. Går jag ut när det är soligt så måste jag ha kolsvarta solglasögon annars sprutar tårvätskan. Även en helt vanlig klar dag är jobbig och jag måste kisa med ögat för att det inte klarar av dagsljuset. Jag ångrar mig som bara den!! Varning för Turkiet och Dr. Tugay Akmut!!!!
 
7/7/2010 10:11:33 PM - suzan
2010-5-14 suzan
jag har gjort elsa ,men gick inte bra och de säger att vi kan inte hjälpa dig jag vet inte vad ska jag göra jag ser sämre nu
 
7/1/2010 7:02:34 PM - Sofia
ICL
Någon som vet om man kan få hjälp via sjukhuset att göra en ICL-operation om man ser extremt dåligt? (-10,5)
 
6/5/2010 1:03:26 PM - Ida
Tekniken utvecklas
Jag opererade mina ögon i onsdags och jag är än så länge helnöjd! Gjorde Fs Lasik på Memira, närsynt med runt -8 på båda ögonen och lite brytningsfel också. Direkt efteråt märkte jag en enorm skillnad, jag såg klart men det var samtidigt dimmigt, men det var jag medveten om att det skulle vara de första timmarna. Jag låg hemma i ett mörkt rum de första timmarna, ville inte öppna ögonen för det sved och rann hela tiden. Dagen efter såg jag minst lika bra som jag hade gjort med mina linser! Var på återbesök då och allt såg bra ut, såg oväntat bra så snabbt efteråt. Det kan ta några veckor innan synen är helt perfekt men det känns redan bra, lite suddigt fortfarande och det känns som något irriterar i ögat. Men det är helt normalt eftersom det håller på att läka, hoppas på ett bra resultat och att det håller i sig! Men man ska tänka över beslutet noga eftersom det gäller ens ögon, men som det känns nu så är detta det bästa beslutet jag har tagit i mitt liv! Känns overkligt underbart att inte vakna halvblind och inte kunna se vem det är som ligger bredvid en :)
 
5/4/2010 1:03:30 AM - Adam
Blind.....
Bara tillägga att de som ev har fått kraftiga synfel sitter ju inte här o skriver..... =)
 
5/1/2010 11:07:07 PM - Jack
Bra en andra gång!
Gjorde en behandling med laser 1998 på ett öga, fick otroligt bra syn på det. Kunde se tillverkningsnamnet på "syntesttavlan", men efter ett par år fick jag gradvis sämre syn, delvis överansträngning dock. 2002 gjorde jag om det på det ögat samt på mitt andra, inför en utlandsmission. Då fick jag plastlinser som skulle skydda operationen, vilket var ett jättekliv från tidigare eftersom smärtan var lång mycket mindre! Nu ser jag fortfarande lika bra som från direkt efter operationen. Känner tyvärr av ibland en hemsk smärta efter att ha sovit, då i mitt öga som jag opererade först! Misstänker att operationen som jag först, utan plastlins, eller att pga. att jag gjort den en andra gång är orsaken. Synen var -2.75 på båda innan.
 
4/24/2010 6:53:14 PM - Gunnar
Alternativ till operation?
(lyckades inte posta här innan, provar utan länkar, om det nu är de som gör att jag blir censurerad...)
 
Jag sprang på ett alternativ till operation på nätet, nämligen kontaktlinser man använder på natten, som formar hornhinnan så att man sedan ser bra på dagen. Låter som ett mindre riskfyllt alternativ till operation samtidigt som man slipper problemen med linser på dagen, torra ögon etc.
Jag hittade dock ingen information på svenska, eller återförsäljare i Sverige...
 
Någon som vet nåt om detta?
 
Tillverkarna jag hittade var "paragoncrt punkt com", och Bausch & Lomb, deras produkt verkar heta VST.
 
4/24/2010 5:52:06 PM - Nadja
Kunde inte blivit mer lyckad!!
Hej heeej!
Jag gjorde en M-elsa OP för 3 veckor sen, jag höll mig borta frånn nätet för att inte skrämma upp mig själv, all information jag hade var den jag fick av Globens Ögonklinik. Som för övrigt är SUPER! dom är trevliga, flexibla och snabba, jag har bara blivit bra behandlad där och ångrar inget. OP.n gick utomordentligt bra, jag blev hämtad av min polare som körde hem mig, jag opererades vid 11 och det gick jättefort sedan sov jag från 14.00 till 08.00 dagen därpå jag vaknade med några timmars mellanrum under op dan och försökte öppna ögonen det brusade i huvet och tårar forsade fram, jag sov med glasögon även fast rullgardinen var nere, ljuskännsligheten var extrem. dagen efter kunde jag se på tv efter att ha ställt om färgerna så att det blev ett svagare ljus, dock med solglasögon! hade inga problem med smärta, behövde inga tabletter alls, synen varierade från timme till timme men efter bara nån vecka var den jämn och jag kunde se precis som om jag hade linser på mig, skav har jag knappt kännt av och dag 3 kunde jag gå ut och träffa vänner och dra upp alla persienner hemma. idag 3 veckor senare har jag än så länge en jättebra syn, inga biverkningar som torra ögon eller dylikt. Jag är med dom orden SÅ NÖJD, kunde inte blivit bättre, är så lycklig över att slippa glasögonen =) jag är 22 år och tycker att jag ser rent ut sagt GRÄSLIG ut i glasögon så detta kunde inte kommit lägligare! var jätte rädd innan OP.n då jag hadde sett massa klipp på youtube om hur den går till, läste igenom klinikens papper om biverkningarna flera ggr och funderade och var nervös, tänk om, tänk om var det som snurra i mitt huvud, men sen kom op dan och sen var det över och nu är jag HEL :D jag SEEEEER!!! TACK GLOBEN KLINIKEN!
 
Jag rekomenderar Globens Ögonklinik varmt till alla som funderar på att operera ögonen Nadja
 
4/14/2010 10:11:17 PM - carina
rädd/tveksam?
har en tid på God syn i Malmö i Majmånad.
Skall göra en Lasek,men nu blev jag faktiskt lite ädd!!
Sov sött
 
4/9/2010 9:09:47 AM - Anders
Lås kommentarsfältet
Herregud, artikeln är ju knappast aktuell. Exempelvis finns det flera olika metoder för att operera ålderssynthet nuförtiden, ofta görs det i samband med starroperationer. Då används multifokala linser som opereras in i ögat.
 
2/23/2010 1:52:05 PM - Åke
misslyckande...
värsta är väl att dom som opererar tvingar folk att skriva på papper där man inte får säga att operationen är misslyckad...eller över huvudtaget få yttra sig... Min fru fick göra det för att få tillbaka någon del av operationskostnad. Med tanke på allt strul efter operationen.. inflammationer.. där hon inte fick tid hos läkare pga att hon var Lasikopererad, så kom dom billigt undan. Skulle alla som gjort en misslyckad operation gå samman ... så skulle gödkalven inte vara så lönande längre.
Nu använder hon glasögon igen. skillnad att dom används alltid mot tidigare när hon körde bil. Operationen gjordes för drygt 1 år sedan... så riskerna finns således kvar fortfarande. Tror inte att Ronny är ensam om att råka ut för skador/biverkningar/misslyckande
 
1/11/2010 10:13:17 PM - Jaha
intressant men
"Gissa vad? Det stod precis detsamma i de fina artiklar och blanka broschyrer jag läste för tio år sedan! Visst, tekniken har blivit bättre, men så säker som den framstår i dessa artiklar lär den inte bli de närmsta årtiondena.”"
 
Så du läste inte på ordentligt då? Första Lasik operationen gjordes 1989 alltså 4 år före din operation. Nu är det dock 21 år sen den första operationen gjordes.
 
Om det nu stog så i dina broschyrer så va det ju uppenbarligen lögn och påverkar knappast de som står i broschyrer 17 år senare.
 
4 år efter första genemförda operation känns som om det fortfarande är i experiment stadie och förstår inte hur du kan jämföra det med att göra en operation 17 år senare.
 
Det är som att jämföra vilken operation som helst. Vilken operation är inte bättre 2010 än 1993?
 
1993 störtade JAS. Kan ingen flyga JAS nu? Nej så är knappast fallet
 
Visst är de bra med skräckhistorier och visst är de synd att de inte gick bra för personen i fråga men. Sjukvården blir bättre för varje år det är ju ingen tveksamhet angående den saken.
Att använda en sån här gammal historia för att skrämma folk känns lite långsökt.
 
1993.....2010 hände verkligen inget på dessa 17 år?
 
12/2/2009 7:56:20 PM - Christina
Det bästa jag har gjort!
Jag opererade mig för nästan ett år sedan på Capio Medoculars klinik i Malmö (de finns visst på flera ställen). Jag hade -3 och -3,25 på mina ögon. De opererade mig med LASIK med en laserapparat som skulle vara bäst i test enl. FDA (stod det i annonsen). Jag kan inte säga annat än att jag är så himla nöjd!!! JAg blev tydligt informerad om riskerna och superbra bemött. Att jag nu ser hur bra som helst gör inte saken sämre.
 
11/11/2009 6:58:53 PM - Anna
Referenser på Memira
Någon som har erfarenhet från behandling på Memira i Jönköping? Ska göra en LASEK.
 
11/10/2009 2:52:33 AM - VeleStaluance
Guteb Tag Ich haise Goga
 
10/25/2009 12:57:20 PM - ögonoperationer med laser
Lasek
Hej, jag gjorde en LASEK-operation för drygt ett år sedan och är på väg och göra en till om ett par veckor pga att min syn inte är 100 %. Visst det var ingen rolig rehabilitering efter operationen men jag tycker trots allt att det handlar om mycket pengar och då vill man ju vara 150% nöjd också! Tycker jag ser bra men enligt min optiker på Memira så kan jag se ännu bättre och då får man väl ta smällen igen då. Har inte haft några som helst problem med torra eller rinnande ögon efter operationen och hoppas jag slipper detta efter kommande också. Jag rekommenderar folk med just närsynthet att operera sig, för att slippa krånglet med glasögon och linser. Efter operationen är det skönt och slippa kisa för att se vem som just gick förbi och hälsade på en! :)
 
10/16/2009 5:19:13 PM - Naip
Lasik opererad!
Jag blev opererad av metoden lasik den 7 sept -09. Nu har det gått fem veckor efter op och jag ser näst intil perfekt men har ej ännu 100% syn. Vänster öga ligger lite efter, men enligt kliniken Memira som jag blev opererad så kan det dröja upp till 1 år tills jag ser lika med båda ögonen. Just nu ser jag lika bra som jag gjorde med glasögon/linser. Jätte skönt att jag slängt brillorna och linserna. Jag hade inga problem med operation allt gick perfekt. Jag är iaf än så länge jätte nöjd!! Så för er som funderar på att op er, tycker jag inte ni ska vara för rädda. Men tänk er noga om ni verkligen vill göra det. Lycka till till er som funderar på att operera er.
 
9/30/2009 7:43:46 AM - Thomas
Helnöjd
Jag gjorde en inLasik på Novius, närsynt -3 på båda ögonen. Det är nu ett år sedan. Jag ser fortfarande bättre än 1.0 på syntavlan. Ögonpar fick jag köra med i ca 6 månader, eftorsom ögats tårproduktion kan bli rubbad. Jag får pa någon gång i veckan fortfarande, speciellt om jag är trött. Jag hatade glasögon och linser så jag är helnöjd med operationen.
 
9/12/2009 6:33:49 PM - Man vet vad man har - inte vad man får
The flap never heal!
Efter några års funderande på en laseroperation gjorde jag för 2 veckor sedan slag i saken och gjorde en lasikoperation (lasak). Gjorde inte speciellt ont under eller efter operationen. Synen var mycket bättre än tidigare redan dagen efter, men vänstra ögat var inte lika bra som det högra. Och nu, 2 veckor efter operationen är vänsterögat fortfarande sämre än det högra, förutom idag då jag ser betydligt oskarpare med det högra. Men jag har läst att synen kan vara lite ostabil veckorna efter operationen, så det kanske är normalt. Visst är det ju en otroligt skön känsla att vakna upp på morgonen utan att behöva börja leta efter brillorna det första man gör, vilket inte alltid är så lätt när man är halvblind (minus 4 på bägge ögonen). Men känslan jag fick när jag några dagar efter operationen läste att fliken som läkaren skar i mina ögon aldrig nånsin kommer att läka, var allt annat än skön. Jag blev väldigt ledsen och kände mig enormt lurad, från att ha haft friska, starka ögon som med glasögon sett bra, har jag nu ögon med hyvlad hornhinna som aldrig kommer att läka ihop. Hade läkaren kunnat informera mig om detta så skulle jag aldrig nånsin gjort nån operation. Men han kanske inte tyckte att det var värt att nämna. Vetskapen om att mina ögons hornhinnor endast hålls ihop av en hinna som är 50 tusendelar av en millimeter tjockt, gör mig ganska deprimerad. Av allt som jag ångrar i mitt liv, saker som jag gjort och saker jag inte gjort så är nog denna operation det jag ångrar mest.
Ps Glasögon är mest troligt den bästa uppfinningen i hela världen. Ds
 
7/30/2009 3:45:21 PM - Accelerera
Min erfarenhet
Jag gjorde LASEK för några månader sedan på St Eriks och jag skulle INTE rekommendera någon att genomgå samma operation. Ljuskänsligheten, torra/ansträngda ögon, smärta osv osv. Jag har några tips för dem som ändå vill göra operationen:
1. Välj rätt klinik! Memira ska vara mycket bra.
2. Gör inte operation före eller under sommaren.
3. Ta några veckor ledigt från jobbet (upp till 4 veckor kan behövas).
4. Välj helst LASIK. Om läkaren rekommenderar LASEK fråga varför då de flesta tycker LASIK är bättre.
 
7/6/2009 4:02:17 PM - Kristian
missnöjd
Jag opererade båda ögonen på Medocular i Göteborg för tio år sedan och nu är mitt synfel tillbaka.
Det blir 2600 kr/år
 
6/17/2009 9:13:15 PM - Åsa
Laserbehandling i Turkiet?
Hej!
Jag funderar på att göra en laserbehandling. Jag vet inte vilken ännu eller på vilken klinik. Är det någon som har erfarenhet av laserbehandling i Turkiet?
 
5/24/2009 3:34:07 PM - Mohammed
Inga klara resultat....
Det verkar inte vara ett stabilt ingrepp. För många risker verkar det finnas, själv har jag funderat väldigt mycket på att op ögonen (närsynt).
Har läst och samlat information i snart 2 år om fördelar och nackdelar, tyvärr verkar det finnas fler nackdelar.
Man kanske inte ska fatta ett beslut genom att läsa andras inlägg om att "det funka skitbra för mig...."
Så länge det finns en stor risk för bestående men tycker jag man ska vänta.
Själv avvaktar jag ett par år till, får se hur utvecklingen ter sig inom detta område.
Gott råd till alla, tänk er för innan ni gör det. Ögonen är inget man chansar med.
 
5/2/2009 2:26:39 PM - wheendDem
super viagra - trasted pharmacy - Yahhooo.info/viagra.htm
 
4/28/2009 9:41:00 AM - Sebastian
Läs på.
Det finns inte mycket vettig information på svenska om synkorrigerande behandlingar, förutom alla klinikernas egna sidor (som tyvärr inte innehåller den fakta man BEHÖVER). Googla på engelska om ämnet så dyker massor av intressanta studier/tester/forkningsresultat upp. Ex att det tar 5 år för ögat (ibland aldrig), efter en LASIK operation, att bygga upp känselnerverna i ögat..men bara två år för en surface ablation (PRK/LASEK/Epi-LASIK). Vid LASIK går man djupare och skadar därmed hornhinnan allvarligare. Den nya Intralase femtosekund lasern kan öppna flikarna mer exakt men samtidigt dyker andra problem upp med denna metod. Studier har visat att om man öppnar fliken "liggande" vid ex LASIK minskar man besvären med torra ögon rejält!
Hornhinnan är ca 0.5 mm(!) och endå finns där fler nervändar än någon annan stans i hela kroppen, tro f*n att man inte kan in och gräva där utan komplikation!
MEN, jag vill bli av med mitt synfel och har noga övervägt riskerna, mycket ska till för att detta inte blir av (Har redan besökt 4 kliniker). Jag kommer propsa på Epi-LASEK (kan kirurgen ta bort hornhinne epitelet så gärna för mig, studier visar att synen återhämtar sig snabbare då).
Men snälla ni som funderar på detta, LÄS PÅ! Ni kan tyvärr inte lita på alla läkarna inom denna bransch eftersom det finns enorma pengar inblandade! Gör er hemläxa och ni kommer direkt kunna avgöra om er kirurg gör ett rätt beslut.
Träffade en bekant igår som hade genomgått en laseroperation, jag blev exalterad och frågade vilken metod som användes, hon ruskade på huvudet och sa "Jag vet faktiskt inte, men dom gick in med nån kniv och öppnade upp!"
Jesus, säger jag bara.
 
Sebastian
 
4/27/2009 6:16:00 PM - Palle
efter 3 mån
hejsan alla! Nu har det gått ca 3 månader efter min operation (14 januari). Jag mår prima , var innan op, översynt ,hade +3 ,25,,,samt +3,75 på andra ögat. Använde då linser night& day. vadhar hänt sedan dess,,,,jo , nu serjag dunderbra på nära håll att läsa osv ,,men ser sämre på långt håll dvs, blivit närsynt, men det lustiga är att ibland , lite då o då , ser jag perfekt på långt håll,,sådet håller nog på att fixa till sig . har tid nästa vecka för koll hos Mimera ,,om jag vill så får jag fixa till det med en till operation , som dom självklart betalar,,men jag vill vänta några månader till. Hur som helst var det helt klart värt att operera sig ,,skelningen försvann,,o det är bättre att se på normalt avstånd ,än att se långt . Se gärna mitt tidigre inlägg här ....Ha det gött / Palle
 
4/26/2009 3:19:35 AM - Daniel Andersson
Det tar lite tid.
Jag opererade mig med LASIK för en vecka sedan.
Jag var översynt, +4,25 på höger och +3,75 på vänster, samt hade ett litet brytningsfel.
Direkt efter operationen hade jag lite ont i ögonen, men det lindrades med dövande ögonpar första dagen. Dessutom skulle jag hålla ögonen stängda fyra timmar efter operationen, utan att somna, så hornhinnan fick tid att läka fast.
Två till tre dagar efter operation kändes det ungefär som att jag bar linser som irriterade lite, men nu är jag helt irritationsfri.
Enda biverkningarna jag känner av är glorior runt ljuskällor, jag blivit närsynt på höger öga (kommer sannolikt korrigeras under läkningen), samt att antibiotikaparna ger mig lite huvudvärk.
ALLA ovanstående risker blev jag informerad om av personalen före operationen.
Detta är en operation som kräver tålamod under läkningen och alla drabbas av olika av komplikationer, men MIN erfarenhet är att det var värt det.
Jag blev opererad på Memiras ögonklinik i Norrköping.
 
4/24/2009 1:12:35 PM - Andreas
God Syn i Malmö
Jag fick min Lasek operation hos God Syn i Malmö och är verkligen super nöjd. Jag ser perfekt idag och har inte haft den minsta besvär. Jag rekommenderar verkligen detta till alla som idag använder glasögon och linser och som besväras av det. Jag bokade här: www.godsyn.se
 
4/22/2009 6:30:12 PM - Blindstyret
HJÄLP NÅN SOM KAN REK NÅT STÄLLE?
Jag har -2.25 på ena ögat, ser -1,75 på andra, alltså översynt med ganska kraftig astigmatism. Har svårt att ha linser. överväger nu en operation. jag förstår att det är en stor risk, men jag upplever att mitt liv begränsas väldigt av mitt synfel idag. Nån som kan rekommendera ett bra ställe i Stockholm. Behöver läsa på mer, men det finns ju så mycket info överallt. Nån som gjort en op med liknande synfel som jag.
 
4/21/2009 4:29:22 PM - carl andersson
Lasek i morogn
fan jag känner att jag inte skulle läst detta blir skit orolig . tänk om jag inte ser :(
 
4/15/2009 10:46:23 AM - Annica
LASIK
Jag gjorde min LASIK femto secundo operation för ett år sedan. Den var inte smärtfri som de gärna påstår. Jag hade otroligt ont i ögonen flera timmar efteråt. De tre efterföljande månaderna var mina ögon mycket torra och jag hade väldigt varierande kvalité på min syn. Idag har jag perfekt syn och inga problem alls. Min sambo ska göra samma operation snart (han hade mig som testkanin). Har dock hört att det inte är ett permanent resultat utan att synen förändras efter ca 3 år... Låter inte så kul, men jag hoppas att det bara är ett falskt rykte!
 
4/2/2009 1:39:51 PM - sandra
Gör aldrig en laser operation
Har opererat mig med lasek metoden för 3 månader sen. blev fruktansvärt översynt på båda ögonen mest på det ena och fick röda kärl i ögonen som förmodligen aldrig går bort. Mad facit i hand skulle jag absolut inte rekommendera någon detta. Jag hade läst om detta och hört från vänner som opererat sig men ingen sa nått om att byta ut ett synfel mot ett annat. de e absolut inte värt pengarana.
 
3/21/2009 9:32:52 AM - bobbo
huvudvärk
jag lasrade skiten ur mina ögon,,, jag blöder som en gris
 
3/21/2009 9:32:24 AM - bobbo
huvudvärk
jag lasrade skiten ur mina ögon,,, jag blöder som en gris
 
3/21/2009 9:32:11 AM - bobbo
huvudvärk
jag lasrade skiten ur mina ögon,,, jag blöder som en gris
 
3/8/2009 11:58:24 AM - mohannad osseyran
Akta för MEMIRA stockholm
JAg blev opererd nyligen pga både närsynthet och astygmatism med inlasik metod.Astygmatism blevvärre på ena sida och jag blev långsynt på det andra!
AKTA AKTA AKTA!
 
3/7/2009 4:37:34 PM - Natasha johansson
laser
jag har funderat på Laserperera mina ögon som är närsynta.
Finns det någon som kan rekommendera en bra ögonklinik i Göteborg?
 
2/7/2009 7:42:43 PM - Sanna
kolla upp vårdakliniken
Till lilla m, tycker du ska kolla upp vårdakliniken i Malmö om det är där du bor. Vårda finns även i Göteborg och jag tror att det är samma Läkare. Jag har opererat mig där och jag har en kompis som opererat sig där och vi ser bra men perioden efter operationen är inte rolig, det gör inte så ont man får piller men samma dag ser man inte mycket alls, dagen efter ser man LITE bättre sen börjar det rinna som satan i kanske 2 dagar och det kan göra ganska ont och kännas som det sticker i ögonen. du kan behöva använda solglasögon även inomhus för lamporna kan vara starka i kanske 2 dagar och men efter man tagit ut linserna som sitter i i 5 dagar börjar synen variera kraftigt och man känner att det börjar bli bättre. idag ser jag längst ner på syntavlan.
 
1/19/2009 4:01:03 PM - Palle
Lasik övesynt/skelning
jag har kollat överallt på nätet ang laser op,,nästan alla som har opereat sig med lasik,,lasek, har handlat om näsynta dvs de som har minus linser/glasögon.
Själv opererade mig för 6dagar sedan min syn var då plus4 på ena ögat och plus 3,5 på andra . hade även skeling . Haft linser i 30 år glasögon innan dess, är nu 45 år.
Så hur gick det ,,,,JIHOOOO bra . Skeliningen är puts väck ( otroligt ),,ser som en duvhök på nära håll (innan hade jag linser ,samt läsglasögon när jag lästr tidning ),,aldrig sett bättre ...på långt håll är det sämre än så länge ,,men jag känner att det blir bättr för var dag ,,de sa ju oxå innan op ,,att det kan ta tid och att jag skulle ha tålamod. Alla som funderar ,,,,GÖR DET ,,inga problem med att det gör ont osv,,en baggis faktiskt,,kännslite efteråt ca 2-3 tim ,,men har man haft skit i linserna förr , så är detta inget att bry sig om .
Pratat med massor av op av minus/närsynt är lättare än plus/översynt.
jag hade även brytningsfel ,,ja ja skelning och översynt,VIPS på 5 min ,så varallt fixat,,,väntar nu bara på att se bättre på långt håll,,men det kommer .
Om någon undrar , om något ang detta ämne , så fråga gärna här,,så kanske jag kan svara .
Till alla som skall operera LYCKA TILL .
Palle 45år,,,med två nya ögon
 
 
1/5/2009 12:39:35 PM - Jag
För ung?
Hej
Jag är 15år och närsynt och skulle vilja laseroperera mina ögon. Är jag för ung för det? och om jag skulle göra en operation nu skulle jag behöva göra om et i gen när jag blir äldre, då detta synfel gär i släkten?
tacksam för svar
 
12/16/2008 9:46:56 AM - lilla m
Var
Är det ngn som kan rekommendera God Syn eller Memira i Malmö? Den ena är mycket billigare, men det kanske lönar sig att läggar på ett par tusenlappar till memira?
 
12/13/2008 11:10:55 PM - someone
svar
många avinläggen här är ju gamla. Men svar till dig med +8, jag har också + i de trakterna det går inte att göra laser, den som kan tänka sig det är inte seriös.
 
Har du tillräckligt stor utrymme där man placerar en intraokulär lins vid ICL kan du göra det tyvärr har många översynta mindre ögon (just därför de är översynta) så många ggr går det inte att få plats med linsen. Men mindre linser kan komma att utvecklas inom några år enligt prof. bo philipsson på sofiahemmet som jag bl.a. var hos på min "researchresa".
 
Efter att ha pluggat till optiker vet jag dock inte om det är så klokt att börja gräva i friska ögon. Samtidigt kanske det är en dum inställning alla (bortsett från en som har fått konstant dubbelseende och en med en ny lins som har konstigt mörkerseende) jag känner som gjort det är grymt nöjda!! Fast man kan ju bli ngn av felen, inte så kul.
 
Jag tror dock att tekniken kommer gå framåt och alltfler kommer kunna få perfekt syn utan glasögon om 20-30 år, typ som att kidsen har tandställning idag.
 
12/10/2008 12:04:05 AM - mange schmitt
jaja
jag gjorde lasek för 2,5 månader sedan och jag är lite ljuskänslig fortfarande, och vissa starka ljuskällor är typ konstiga,, det går som strålar ut från dem
 
11/19/2008 11:38:45 AM - gittan
tyvärr
Jag har nog inget val...
jag har dåligt mörkerseende, kan inte ha linser är oerhört närsynt och har astigmatism och därmed kan jag inte heller fokusera att läsa en längre stund utan glasögon. Så min känsla...kan det bli värre? Blind? lär jag säkert bli till slut åxå
 
11/18/2008 9:07:45 PM - Maja
Lyckas eller komplikationer
Haft förundersökning.
Enligt sjukshöteskan ska läkaren avråda om man har skelning.
Jag fick en diagnos "måttlig skelning". Men precis före diagnosen har läkaren redan godkänd OP. Ortptisten berättade om risken av komplikationer. Hon ändå godkände operationen.
???
Finns det någon som hade dolda skelning och ändå gjorde operationen?
Jag vill gärna höra om ni lyckades eller ej.
 
10/13/2008 4:25:38 PM - Ilhan
Nya ögon
Jag har hört att Nya ögon skall vara bra ?
Vill höra på komentar till Nya Ögon som endast jobbar med Lasek.
 
10/13/2008 4:22:32 PM - Ilhan
Vilken metod är den bästa ?
Vilken metod är det bästa ? Lasek eller Lasik.
Vänligen komentera
 
10/1/2008 2:26:37 PM - john
USA
Finns det skillnad mellan operation i usa och operation i sverige?
 
9/2/2008 9:56:39 PM - Carlos
2 år efter LASIK. Vad har hänt?
2 år har gått sedan min LASIK-operation på båda ögonen. Har aldrig haft problem. Vill du se bra, operera. Vill du se bättre, använd linser- Vill du se bäst, behåll uggle-glasögonen. Själv har jag slängt både glasögon o linser o alla vätskor o allt som har med detta att göra. Vilken frihet. Som att dumpa kryckorna.
 
8/23/2008 9:18:54 PM - Åsa
Bra/dåligt
Jag gjorde Lasak i måndags. (5 dagar sedan. Jag ser som en hök på vänster och lite halvsuddigt på höger. Känns som jag måste göra om op på det ögat.. Men det gör inte så värst mycket.. FAN va skönt det är att inte behöva brillor..
 
8/18/2008 10:11:30 PM - Michael eisengarten
LASEK-operation som blev KANON
Gjorde en LASEK-operatin den 5 mars 2008 och det blev ej så enkelt som jag hade tänkt mig, blev blind på bägge ögonen i ca 4 dagar och kunde ej öppna ögonen över huvud taget (tur att min sambo hjälpte mig med alla par) men dag 4 så öppnade jag ögonen och såg jättesuddigt och var extremt känslig för ljus.
Men allt efter som dagarna gick så blev synen bättre och bättre och vid 3 månaders kontrollen den 26 juni 2008 så hade jag perfekt syn på bägge ögonen, var ej känslig för ljus och mitt mörkerseende är perfekt, så med facit i hand så kommer jag att göra om det om det skulle behövas någon gång i framtiden för jag är så lycklig att jag gjorde det.
 
8/10/2008 1:51:38 PM - Ina
Någon som vet?
Jag har en 15 åring som vill operera sej, han ser nästan ingenting på höger öga. Kan det opereras med laser och får han göra en sådan operation eller är han för ung? tacksam för svar!
 
7/14/2008 12:48:15 AM - Ella
...
John - är inte blindtarmen också en onödig sak som människor föds med?
 
För övrigt så kan jag inte förstå hur folk vågar leka med sina ögon sådär...
 
5/31/2008 8:32:39 AM - charbel
offt
vill göra men samtidigt vågar ja inte så tröt på allt å alla kliniker
 
5/27/2008 4:48:17 PM - Niklas
Lasek hos God Syn
Jag opererade mig med Lasek genom God Syn för ett år sedan. Jag är jätte nöjd med resultatet och hela behandlingen. Verkligen ett proffsigt bemötande!
 
5/4/2008 12:55:04 AM - Sara
Lasak med intralace
Jag gjorde en operation med Lasak för 5 dagar sedan. Dagen efter operationen såg jag som en örn och alla var förvånade över min fantastiska syn som verkade vara bättre än bra. 3 Dagar efter operationen började synen bli suddig och lite närsynt på ena ögat. Är det någon som har erfarenhet av att synen blir sämre under läkningen?
 
Finns det någon som vet om mitt öga kan bli perfekt igen som dagen efter operationen?
 
Vidare undrar jag om suddighet beror på närsynthet eller andra saker som svullnad eller annat?
 
4/17/2008 2:20:07 PM - hans e
översynt efter lasek
Opererad för snart ett år sedan. Blev ordentligt översynt efter op. Det har gått tillbka men jag behöver fortfarande glasögon på både långt o nära håll. Blir det inte bättre än så här var det ju klart bättre med glasögon o linseer som jag hade innan op. Då kunde jag ju åtminstonde läsa en bok utan glasögon men nu är jag helt beroende
 
3/26/2008 11:35:36 PM - Micke.
Lasek om en vecka.
Hej. Skall göra en LASEK operation på City Akuten nya ögon. Är det någon som har erfarenhet av dem och deras operationer?
 
3/10/2008 11:58:20 PM - Erik
Vänta och se
"Madeleine", jag önskar dig all lycka i världen och hoppas det löser sig för din del. För många slutar inte LASIK väl. Titta om du kan se väl i mörker(kör bil). Att du kan urskilja en rödboll på en röd filt etc, det verkar de flesta inte kunna göra särskilt väl efter LASIK.
 
Tänk på också om receptet har ändrats mellan omgångerna du har varit hos en optiker så lär dina ögon även göra det med LASIK, så resultatet behöver inte vara långvarigt.
 
"Lite chanser" måste man ta. Tycker du att man skall chansa med sin egen syn? Det känns inte som ett riktigt friskt påstående....
 
3/1/2008 10:06:54 AM - Madeleine
Lasik för en vecka sedan
Jag har gjort en Lasik för idag prick en vecka sedan.Det var ju inte riktigt så enkelt som det lät innan.Att det bara är att gå in och sen är synen lite grummlig samma dag men man ser.Mitt ena öga gjorde rejält ont.Samma dag blev jag ljuskänslig.Det rann mycket ur ögonen och jag hade svårt att se.Men dom informerade att man skulle vila ögonen i 4 timmar efteråt.Dagen efter såg jag perfekt.Däremot är mitt ena öga fortfarande lite suddigt som är irriterande men jag ser.Jag kan inte använda linser så jag är ändå jätteglad att jag gjorde detta.De suddiga ögat blir väl bättre med tiden.Lite torra och grusiga än så länge men jag fick med massor med ögonpar som ska användas en tid framöver.(Alla i den receptionen hade gjort lasik,även läkarna) Så jag rekomenderar.Lite risker måste man väl våga ta ändå.
 
 
 
2/22/2008 2:01:41 PM - Erik
operation
"Anna" du ska nog vänta lite innan du utröner resultaten. Det är synd att det saknas objektiv information om detta. Precis som många skriver här enligt ovan att varför tror man att skära i ögat och bränna bort delar av hornhinnan, skulle vara en riskfri operation i stort sett? Varför göra en lins "ojämn" som är redan så jämn den bara kan vara med laseroperationer, allt för att synskärpan ska förbättras tillfälligt? Ögat ändrar tillstånd hela livet och det finns inget som säger att detta är permanenta resultat. Jag skulle personligen tro att det är tvärtom bortsett från att det verkar vara nästintill omöjligt att få tillbaks god syn när den väl sedan börjat ändra sig.
 
 
2/13/2008 1:46:21 PM - Anna
Nyligen opererad
Jag gjorde lasik operation (wawefront + intralase) för en vecka sedan. Var närsynt och hade lite astigmatism. jag ser bra men känner att synfältet "bryts" från sidorna när jag vrider på huvudet. Läkaren sa att det ska gå över om 3- 6 månader men jag oroar mig för att det inte ska göra det. Är det någon som har upplevt samma problem.
 
2/6/2008 3:25:29 PM - John
Upplysande
Att skära genom ögats anatomi, genom att skära genom ögats olika lager tror jag kommer ha effekter. Bowmans membran som skall ge stadga åt horhinnan försvinner tex vid lasek. Om nu Bowmans lager i hornhinnan var en onödig sak att ha från början varför har då varje levande människa en sådan? Det säger sig självt att dessa ingrepp är långt ifrån riskfria. Jag har själv hört talas om flera som gjort PRK och de har alla precis som du själv säger "men" från detta. Har även de som gjort LASIK som har fått nedsatt synförmåga pga detta. Även om de kan se perfekt på en syntavla så är det mycket annat som inte stämmer som de kan inte se vad som är i garderoben om nästan samma färger blandas(nedsatt kontrast seende), de pratar ofta om nedsatt mörkerseende. Jag har hittils inte hört någon säga att allt gick bra. Jag tror det kommer vara svårt att hitta. Vilken laserdoktor säger vid lasik nu ska jag skära av nervtrådar och bränna hornhinnan utan dess like. När man var liten har man alltid fått höra att var försiktig med ögonen. Vad gör man med LASIK egentligen?
 
1/24/2008 9:28:30 AM - Sophia
Avrådd från operation
För tre år sedan var jag på Ögonkliniken (Sibylleg.) Efter undersökningen avrådde kirurgen mig att operera ögonen. Han sa att det fanns risker när jag har för stora pupiller, mörkerseendet skulle bli sämre osv. Han avrådde mig också att gå till andra kliniker i stan, det finns säkert många som vill tjäna pengar o gärna opererar dig ändå, sa han. Tycker det är proffissionellt betende att tala i klarttext som han gjorde.
 
1/23/2008 4:50:51 PM - Lars
Misslyckad operation
Jag har opererats med PRK slutet av 90-talet. Jag var både översynt med astigmatism. Blev inte alls bra och fick göra om operationer 2 ggr. Som tur var gjorde jag det bara på ena ögat och jag har fortfarande bestående men av det. Synskärpa ca 0,6 med skuggbilder och kraftigt ökad astigmatism som förändras med tiden. Har avstått att göra något mer och försöker leva med det istället. Blir bättre med mjuk kontaktlins det liksom tar bort delar av skuggbilder (tips). Skall enligt läkare få prova hård kontaktlins för det skall vara det bästa om man som jag har oregelbunden astigmatism.
Att råda någon om operation eller inte går inte utan varje person måste göra sin egen bedömning. Men mitt tips är bara att tänk efter behovet ordentligt och undersök kliniken ordentligt för det kan nog variera.
Har hört om en behandling som heter cross-linking riboflavin. Det är en behandling på hornhinnan för att stabilsera den. Någon som vet nått om det vore jag tacksam för info.
Lars
 
1/10/2008 11:55:53 PM - w
"heidi"
usaeyes.org har ett forum för ditt synfel, det tar 3-5 månader minst innan man kan börja prata om ett mer "permanent" tillstånd. Epi-lasik är bättre än vanlig lasik anser jag.
 
1/6/2008 2:12:25 AM - Erik
Syn
En chansning med synen är som en chansning med benen. Kan man tänka sig vara utan benen för resten av livet? Kan man tänka sig vara utan benen ett par år? eller några månader. Det är vad man riskerar. Att allt är en risk i livet kan förvisso vara sant men det finns dumma och smarta risker och sådant man inte är villig att riskera alls. Javisst kan man jämföra med linser eller att man utövar en sport. Jämför då också för rättvisans skull vad sporten eller linsbärandet är värt mot att förlora synen eller bli synhandikapad.
 
Det hela beror på vad du har för synfel. Måttlig närsynthet, kör LASEK. LASIK är inte säkert, sen får media och "bättre" vetande säga vad dem vill. Långsynta/översynta/hyperopia har sämre förutsättningar. Alla med kombinerad astigmatism är svårare att behandla.
 
1/2/2008 2:33:10 PM - Alexandra
Andra risker
Om man inte väljer glasögon så måste man ju också beakta alla risker med linser. De kan också ge permanenta och tillfälliga skador på ögonen. För att inte tala om torra ögon! Jag har problem med linser när jag kör då de inte korrigerar min astigmatism så jag får glorior redan utan operation. Bäst är ju självklart glasögon men om man har ett leverne som gör att glasögon inte är ett lämpligt alternativ så kanske ögonlaser inte är så dumt ändå, trots alla risker. Jag velra fortfarande.
 
12/30/2007 4:08:57 PM - Heidi
EPI-Lasik
Jag gjorde en EPI-Lasik operation (är närsynt) för cirka två veckor sedan hos en klinik i Stockholm. Nu är min syn suddig, jag har svårt att läsa och se på långt håll. Tydligen pågår läkningsprocessen i 2 - 3 månader, i sämsta fall ett år. Från början ville jag göra en vanlig Lasik-operation men läkaren avrådde mig från detta pga att ena ögat var torrt (tydligen skulle det ha blivit värre med Lasik). Jag har många bekanta som har gjort den vanliga Lasik-operationen med lyckat resultat. Just nu känns det lite skrämmande med tanke på hur "dålig syn" jag har. Det finns inte så mycket information på Internet om tiden efter en EPI-LAsikbehandling, det vill säga hur pass bra man ser. Av egen erfarenhet tror jag att en EPI-Lasik op är mycket mer krävande, jag var i dåligt skick i en vecka efter min op. De första två dagarna var jag blind, hade ont, svullna ögon som inte gick att öppna, och sedan dess har jag gått och haft suddig syn. På morgnarna kan jag se någorlunda bra i en halvtimme, sedan kommer den suddiga synen tillbaka. För er som ska göra en laseroperation. Läs på mycket och kolla vad klinikerna har för lasermaskin (vissa kliniker har flera maskiner). Läs på mycket om de olika laseroperationerna och fråga läkaren om hur det kommer att bli sen, det vill säga hur pass bra kommer jag att se efter några dagar, några veckor, månader.... Fråga även när du kan börja köra bil, läsa och titta på tv (vilket jag inte kan ännu). Eller om man behöver använda läsglasögon i början eller vanliga glasögon för att klara av den första tiden. Fråga om kostnaden för glasögonen i så fall ingår i priset. Lite tips från mig till er som ännu inte opererat er.
 
12/18/2007 11:31:05 PM - Olle
Kolla olika kliniker
Människor med större synfel bör kolla hos flera kliniker. Det är så att de tar olika risker med patienterna. Att kasta tärning på detta sätt med andras ögon kanske känns motbjudande men det är upp till den egna kliniken att sätta gränserna. Kliniker med samma utrustning kan ha motsägande åsikter. Den ena kan säga att man lyckas med 98% medan den andra klinken säger, glöm allt vad laser heter. Sant Erik har strama regler, kolla med dem. Jag vet inte om det beror på om de har läkare som praktiserar på stan utöver det som önskar kunder till sina egna mottagningar än till landstinget kassa kista. Det är något jag inte vet men som jag personligen själv undrar över. Amaresis från Schwind och mel 80 nyaste maskin verkar hur som helst vara bra maskiner.
 
12/18/2007 11:26:11 PM - Olle
Skillnad på synfel
De som pratar om lyckade operationer är till 100% närsynta. Det som talar om mindre lyckade operationer är de med långsynthet. Det som också ska nämnas att långsynta med astigmatism har en mycket sämre utgångspunkt. Att svarva om översynthet och astigmatism är idag fortfarande en blandning konst och vetenskap.
 
12/16/2007 12:21:38 PM - w
Statistik
En annan sak man kan undra över, är att det sägs att miljoner miljoner .. har gjort den och denna typ av laseroperation. Var är dessa människor? Finns det inga som använder internet av dessa? Varför är det så svårt att få tag information om detta? I alla vetenskaper finns det statistik och oberoende uppföljningar som skall påvisa samma resultat. Varför finns det inga inom detta område?
 
12/16/2007 12:19:30 PM - W
Upplysning
Jag undrar om det är moraliskt riktigt att laser kirurger rekommenderar LASIK? Vid lasik så skär kirurgen upp en flik av hornhinnan som inte läker så att man kan klassa det som ett "normalt öga". LASEK är betydligt säkrare men tar längre tid att hämta sig ifrån. Ett annat tips kolla vad det är för maskiner som används. Nu förtiden finns det laserstrålar som är nere på 0.5 mm istället för 2.0 som vanligtvis används hos klinikerna. Maskiner är dyra men ögon är oersättliga. Närsynta verkar få det bästa resultatet, långsynta och långsynta med astigmatism verkar ha det sämsta resultaten.
 
12/6/2007 11:10:56 AM - Jompa
SBU
SBU har kommit ut med en rapport angående dessa operationer. LASIK verkar vara mer farligt än LASEK.
 
11/6/2007 4:24:48 PM - hans
lasek
opererad med lasek för 6 mån sedan. Är fortfarande översynt o behöver glasögon både på nära o långt håll. Sista månaden har det blivit något bättre men man oroar sej för om det kommer att bli bra. Med facit i hand hade jag nog valt lasik( om det nu är kortare rehabtid)
 
10/19/2007 1:25:09 PM - Melvin
LASAK underbart för mig
Jag har gjort en LASAK behandling med Dr Carlos Sjöholm vid Globen Ögonkliniken. Jag hade mycket astigmatism (5) och narsynt på högra ögat och översynt på vänstra. Operationen gick snabbt och smärtfritt. Jag opererades i onsdags och nu fredag jobbar jag igen. Vilket livskvalitet har jag nu! Allt ser mycket mycket bättre nu. Jag rekomenderar starkt!! Beklagar det som händer Ronny i denna artikel men det var 90-talet och nu har denna behandling utvecklats avsevärt. Jag hade inte vågat förut men nu är risken nästan obefintligt.
 
10/9/2007 9:05:37 AM - Carlos
LASAK-operation blev ok för mej
Jag har LASAK-opererat ögonen (tunnfliksoperation) på en känd klinik i Stockholm och dessutom laserkorrigerat ett år senare med en andra operation på *båda* ögonen för att minska bla dubbelseendet. Jag har inte perfekt syn varken nu eller innan operationen med glasögon, eftersom det inte finns någon mätbarhet med “perfekt”. Vad är perfekt? Körkortsgränsen är 0.5 dioptriner på båda ögonen. Jag har ca 1.3 på båda. Med glasögonkorr. hade jag ca 1.9, med engångslinser ca 1.5. Innan oper hade jag ca -3 på båda ögonen. Behöver jag kunna se om det är en havsörn eller en kråka utan kikare? Idag är jag fullständigt fri från glasögon och linser. Det är ett av mina livs bästa investeringar. Det finns risker med allt. För att vinna något måste man också satsa. *Om* min lins eller någon av de andra miljoner laseropererade personers linser skulle “rulla upp” sej eller lossna så tror jag att det går att fixa. Tekniken utvecklas hela tiden, inte sant?
 
5/21/2007 10:45:00 PM - Anna S
Har gjort Lasik
Jag gjorde min LASIK operation för 2 månader sedan. Jag hade ca -6 innan p åbåda ögon och kunde inte bära linser efter ca 10 år med linser. Ögonen sada i från. Eftersom mina glasögon var tunga och skavde på näsan, övervägde jag under en lång tid operation. Jag åkte till Umeå på Koskelas klinik. EFter operationen är jag relativt nöjd. Höger öga är bra, dvs 0 i skärpa och vänster -0,25. Jag har upplevt lite skuggseende på vänster öga, t ex vid vit text på svart bakgrund på TV:n. Bilklörningen går bra, men lite mer glorior har jag än innan. Sen blir man ju nästan nojig efter operationen. Ögonen är i bland torra och jag fuktar med par. Direkt efter operationen hade jag problem att se på nära håll vi datorn, men detta har försvunnit helt. Jag är glad att kunna se, men känner fortfarande en viss oro efter min operation! Lycka till ni som völjer att göra det! Hade jag inga problem med mina linser hade jag nog valt att inte göra det.
 
5/7/2007 6:36:07 PM - Lena
Skillnad
Jag har också behandlat mitt synfel i Västerås och jag tror det är stor skillnad mellan olika kliniker. Vad jag har hört av mina kompisar som varit Stockholm och behandlat sig och den mottagning som jag har varit på i Västerås, verkar det vara som dag och natt. JAg skulle lätt rekomendera min klinik till alla ina vänner. Det känns att de har kompetens att ge mig en bra rekomendation. Jag har vänner som blivit avrådda här också, vilket jag tycker säger en del om hur seriös de är. Det är väl lika i alla yrkesgrupper. Det är peronlig kompetens som räknas. Och den kan skilja väldigt mycket. Bara fäör att man är läkare behöver det inte betyda att man är duktig.
 
2/20/2007 11:49:43 AM - drw
glömde nämna
Det finns en film från sankterik på nätet ni får googla efter den. Den säger att de får mellan 10-15 patienter i veckan som har haft misslyckade operationen för en "second opinion". Så fundera nogrant. Vidare nämner även de intervjuade på sankterik att mellan 3-5% får permanenta skador. Det är 3-5 personer på 100 personer och det är tydligen omöjligt att säga vilka dessa är. Visst saker och ting går frammåt. Jag håller på undersöka detta genom att besöka flertalet laserkiruger i hela stockholm för att bilda mig en uppfattning. Den kirurg jag var hos idag sa att laseroperationerna de gjorde fram till ett par år sedan var rena lottot. De kände inget förtroende för laseroperationerna och resultatet alls. Nu hade de investerat i en ny maskin som de tyckte höll måttet. Det märkliga med det snacket var att de i receptionen hade alla glasögon!!?!?
 
2/20/2007 11:43:58 AM - drw
är det 100%? om inte... vilka ...
Hejsan! Jag har själv funderat på laseroperation. Det är ett lotto mellan permanent handikapp för resten av livet och perfekt synd. SBU.SE, som är statligt kommer ut med en rapport 2007 innan sommaren om detta. Det kanske är värt att vänta på att lyssna vad dessa hör att säga om saken. Jag skulle personligen aldrig lyssna på sådant prat som att jag har 8 kompisar och alla har perfekt syn efter sin laseroperation. Jag har hört tvärtom. Många har permanenta skador. En del ser dåligt i mörker och andra ser "halos" ljusfenomen. Det kan vara fantastiskt att se om man sportar, går på krogen eller vad man nu ska göra men man bör också fundera på om det är värt risken som kan vara synhandikappad på ett eller annat sätt resten av livet? Operationerna går inte justera. Läs på ordentligt skulle jag tycka.
 
1/14/2007 5:36:13 PM - muSashi
Lite överdrivet
Tekniken har faktiskt gått mkt frammåt de senaste åren och jag hade aldrig vågat operera mina ögon för 10 år sen, tekniken var alldeles för ny.
5 av mina bästa vänner har opererat och det enda en av dom klagat på efter operationen var att han var torr i ögonen och det varade i ungefär 9 månader sen försvann det. Han är hel nöjd idag.
Men risken finns juh alltid att operationen misslyckas det tar jag inte ifrån dej!
 
1/7/2007 10:48:30 PM - Lasikopererad 2003
Tänk efter före!
För somliga blir operationen lyckade för andra inte helt lyckade. Jag fick bestående glaskroppsgrummlingar i både ögonen. Lätt skuggbild på ena ögat. Ljusspridning runt ljuskällor i mörker (börjar bli bättre nu). Närsyntheten försvann, nu bara något översynt.
Med facit i hand så var mina linser rätt bra endå.
 
1/1/2007 3:48:13 PM - Lena
Lena
Glömde säga har hört att om man har torra ögon ska man inte göra det - men jag har själv normala ögon och har i 4 år sett bättre än alla mina kollegor :-)
 
1/1/2007 3:46:10 PM - Lena
Nöjd men ont direkt efter
Laserkliniken (tror jag den hette) fd sofiahemmet på Sibyllegatan. Jag ser som en örn men behöver nu vid 45 läsglasögon (minsta styrkan) som alla. MEN det gör JÄTTEONT när det läker ca 2 timmar efter bedövningen släppt. Var inte ensam och ha STARKA bedövningstabletter - inte de du får där
 
12/5/2006 2:08:08 PM - Finns det någon
Som kan rekommendera
en bra klinik för att göra ögonkirurgi?
 
11/16/2006 4:17:40 PM - Lilla My
Hjälp mig!
Jag skulle verkligen vilja göra en operation. Jag är översynt och har ca: +8 på båda ögonen. Vet någon om det finns något ställe som kan utföra en operation på mig?
Jag är väldigt trött på att hålla på med linser och glasögon!
 
10/24/2006 6:00:13 PM - Sigvard Bolin
Laser
Jag har själv gjort en LASIK behansdilng i Uppsala. Jag blev mycket väl informerad av riskerna. Flera av mina kompisar har ochså gjort det på samma klinik och dom är också helnöjda. Det kanske skiljer mellan klinker vad vet jag, men vi hade högsta förtroende för kliniken var på. Sen får man ta det med en nypa salt som Ronny säger. Det Ronny gjorde var ju 10 år sedan. Saker och ting utvecklar sig faktiskt.
 
9/26/2006 2:27:30 AM - Saga Gidzinski
UPPLYSANDE
Jag har lange funderat pa operation men din berattelse har fatt mig att vada helt! Jag kanner starkt medlidande med dig o ryser vid tanken att utsta samma problem, plotsligt kanns det inte sa dumt med linser.. Tack sa mycket och lycka till med framtida behandlingar!
 
Kommentera denna artikel