Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/20/2011

Miljövänliga tvättvanor är en hälsorisk

Svenskarna glömmer hygien när de tvättar kläder. Det visar en ny undersökning av svenskars tvättvanor och tvättkunskap. Bland annat miljöhänsyn gör att svenskarna tvättar vid för låga temperaturer för att bakterierna ska avlägsnas, varnar experter.
 
Miljövänliga tvättvanor är en hälsorisk
Ovarsam hantering av tvätt kan orsaka infektionssjukdomar med såväl utslag, kräkningar och diarré som resultat.
 
Åtta av tio svenskar tvättar sina kläder vid för låga temperaturer för att ha döda alla bakterier.
 
Bland annat miljöhänsyn har fått svenskarna att ändra 95- och 60-graderstvättar till 30 eller 40 grader. Det gynnar miljön, men är skadligt för hälsan.
 
Enligt det danska Rådet för Bättre Hygien, som informerar människor om god hygien, har fokus på energibesparing varit anledningen till att många har skaffat sig vetenskapligt felaktiga tvättvanor.
 
- Fokus på energihushållning har fått oss att glömma bakterier, och det är olyckligt. Många tror felaktigt att eftersom fläckarna är borta, så måste det innebära att bakterierna också är det, säger Claus Nielsen, läkare och vice ordförande i Rådet för Bättre Hygien.
 
Ett paradis för bakterier
De alarmerande siffrorna beror främst på okunskap om hygien inom klädvård. 49 procent av svenskarna tror felaktigt att bakterierna försvinner när de tvättar sina kläder i maskinen.
 
- Tvätt vid låga temperaturer är helt enkelt inte tillräckligt för att döda bakterierna. Tvärtom, våra laboratoriestudier visar att många bakterier överlever i 40 grader. Den låga tvättemperaturen innebär att bakterier kan spridas och orsaka infektioner. Om kläderna ska vara fria från bakterier ska de helst tvättas i minst 60 grader för att sedan torktumlas på hög värme, säger Åsa Melhus, överläkare och docent i mikrobiologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
 
Hon backas också upp av en annan expert på området:
 
- Speciellt om det går en infektion som ger diarré, kräkningar och utslag i familjen, kan du förhindra att den sprids till samtliga familjemedlemmar genom att tvätta i högre temperaturer - särskilt sängkläder, handdukar och underkläder kan gå i en tvätt med en temperatur på minst 80 grader, säger Elsebeth Tvenstrup Jensen, avdelningsläkare vid centralenheten för infektioner och hygien på Statens Medicinska Institut i Danmark.
 
Det krävs lite mer
Många svenskar tvättar sina kläder vid lägre temperaturer eftersom de följer försiktiga tvättråd på kläder, ofta bara vid 30 eller 40 grader, och för de som vill fortsätta med detta finns alternativ. Ett av dem är till exempel att vara mer noggrann vid sortering av tvätten.
 
- I verkligheten krävs det inte mycket för att minska risken för infektion från bakterier, så varför inte bara göra det? Man kan lätt tvätta både rent och miljövänligt på samma gång. Men det bästa råd är att få grepp om sortering av tvätt. Har du tvättat dina smutsiga underkläder tillsammans med barnets huva på låg värme - då ber man nästan om problem, säger Claus Malta Nielsen, läkare och vice ordförande i Rådet för Bättre Hygien.
 
Källa: Userneeds nordiska studie om tvättvanor och tvättkunskaper på uppdrag av Vanish
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel