Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/12/2006
Uppdaterad: 2/27/2008

Immunförsvaret - så fungerar det

Tre av fyra svenskar är förkylda minst en gång om året. Förkylningar orsakas av virus och eftersom det ständigt finns runt 200 förkylningsvirus omkring oss är det svårt att värja sig. Samtidigt är det viktigt att ha ett starkt immunförsvar som kan skydda oss från allvarligare infektioner och sjukdomar. Men hur fungerar vårt immunförsvar och går det att stärka det?
 
Immunförsvaret - så fungerar det
Immunförsvaret har till uppgift att skydda oss från angrepp av virus, bakterier och andra mikroorganismer. Kroppen försvaras både av ett yttre och ett inre infektionsförsvar som samarbetar. Till det yttre försvaret hör bland annat huden och slemhinnorna samt olika typer av sekret, till exempel saliv, svett och tårar.
 
Även saltsyran i magsäcken och luftvägarnas små utskott är en mycket ogästvänlig miljö för bakterier och andra mikroorganismer. Om hud och slemhinnor är oskadade har främmande ämnen svårt att tränga in i kroppen. Lyckas de ta sig in aktiveras vår andra försvarslinje - det inre försvaret.
 
Vita blodkroppar - tappra soldater
Våra kroppar består av flera hundra typer av celler, alla med sin unika funktion. Några av dessa celltyper, som alla benämns vita blodkroppar, är en armé av stridsfärdiga soldater redo att skydda din kropp från plötsliga fiendeattacker. Dessa immunsoldater har dock olika sätt att angripa de främmande organismerna på.
 
I vävnader gömmer sig makrofager, celler som bekämpar inkräktare genom att äta upp dem. Ibland klarar inte makrofagerna att stå emot angriparna och de kallar de på hjälp genom att utsöndra specifika signalsubstanser, s.k. cytokiner. Dessa signalsubstanser attraherar andra försvarsceller till det infekterade området. Makrofager tillsammans med de fysiska barriärerna som huden och slemhinnorna tillhör det medfödda immunförsvaret som är i princip färdigutvecklat vid födseln.
 
En annan sorts vita blodkroppar är lymfocyter som cirkulerar i blodet i väntan på inkräktare. Lymfocyterna finns av två typer, T- och B-celler och de är speciellt utbildade för att bekämpa svåra attacker. Dessa försvarssoldater behöver dock ha längre tid på sig för att stoppa hotet och kan ibland ta uppemot en hel vecka att byggas upp. När till exempel virus angriper kroppen möts de av lymfocytpatrullen som börjar dela sig.
 
Ju fler celler som bildas desto snabbare bekämpas infektionen. B-lymfocyter bildar också antikroppar som binder till smittoämnen och på så sätt gör det möjligt för andra vita blodkroppar att känna igen de farliga mikroorganismerna. De olika immuncellerna och antikropparna samverkar för att avlägsna det främmande ämnet.
 
Viktigt med minne
Lymfocyterna reagerar snabbare om kroppen varit utsatt för angrepp av samma mikroorganismer tidigare. Det beror på att efter att man bekämpat infektioner finns en del lymfocyter kvar som minnesceller. Dessa minns angriparna och reagerar därför snabbare och effektivare nästa gång vi utsätts för samma smitta. En del sådana minnesceller bär vi på hela livet. Lymfocyter tillhör det adaptiva immunförsvaret, som fortsätter utvecklas under hela vår livstid.
 
Det är också denna minnesfunktion hos B- och T-lymfocyter som utnyttjas vid vaccinationer. Man blir vaccinerad med ett försvagat virus som inte ger infektion. Vaccineringen gör att immunförsvaret ”kommer ihåg” och reagerar snabbt så att en infektion kan förhindras om man blir smittad av ett riktigt virus.
 
Kvinnor har starkare immunförsvar
Det har visat sig att kvinnors immunförsvar är starkare än männens. Vad beror det på? Forskarna tror att det är de kvinnliga könshormonerna som påverkar och att skälet till kvinnornas starkare immunförsvar är förmågan till fortplantning. Kvinnor måste hålla sig friska för att bli gravida, sedan orka med den långa graviditeten och även klara av stressen med att mata, sköta och skydda den nyfödda bebisen.
 
Fyll på antioxidantnivåerna
Immunförsvar påverkas av olika livsstilsfaktorer som kost, motion, levnadsrytm och sömn. De värsta bovarna är stress, rökning, för hög alkoholkonsumtion och näringsfattig mat. När din kropp är försvagad är det lätt att dra på sig infektioner.
 
Med rätt mat mår din kropp bättre och med det även ditt immunförsvar. Det är viktigt att få i sig antioxidanter som är kroppens främsta skydd mot fria radikaler. I för stora mängder kan fria radikaler bidra till många olika sjukdomar men även försvaga immunförsvaret.
 
Antioxidanter tillverkas i kroppen men finns även i vår kost. En grupp antioxidanter, så kallade flavonoider, finns i grönsaker, frukt och bär samt i drycker som te och vin. Blåbär, vindruvor och svarta vinbär är bra flavonoidkällor.
 
Många vitaminer agerar som antioxidanter, framför allt bör du få i dig vitaminerna A, C och E. Vitamin A finns i rikliga mängder i morötter, spenat, persilja, tomater och broccoli. C-vitamin har länge ansetts kunna mildra förkylningar och finns i citrusfrukter, men även i broccoli, kiwi, svarta vinbär och jordgubbar. Vitamin E finns i nötter, bönor, fullkornsbröd, vegetabilisk olja, spenat och sparris.
 
Antioxidanterna hittar man även i vissa fettsyror från fet fisk som makrill och lax. Kroppen blir bättre på att bilda antioxidanter om du äter mat som är rik på protein och mineraler som selen, koppar och zink. Dessa finns framförallt i fisk, skaldjur, kött, ägg, nötter, spannmål med fullkorn samt baljväxter.
 
Viktigast att komma ihåg är att kosten ska vara variationsrik för att garantera att man får i sig olika antioxidanter som alla verkar på olika sätt i kroppen.
 
Andra tips för ett starkt immunförsvar
För mycket mättat fett bidrar också till att försvaga immunförsvaret och därför kan det vara bra att ersätta en del av smör och margarin med oliv- eller rapsolja samt äta mer fisk som lax och sill som innehåller mycket omättat fett.
 
Stress och brist på sömn leder till att immunförsvaret inte kan hålla sig på topp. Utan tillräckligt med vila försvagas alla kroppsfunktioner, bland annat immunförsvaret.
 
Rökning är en annan bov som bidrar till att kroppens försvar blir sämre. Vid rökning förstörs flimmerhåren som täcker luftvägarna och dessutom ökar nivåerna av fria radikaler.
 
Förändra lite varje dag
Immunförsvaret är ett av kroppens mest avancerade system som de flesta av oss inte ägnar någon tanke åt så länge vi håller oss friska. Drabbas vi däremot av en förkylning eller svårare infektion tar vi till alla möjliga huskurer. Genom att äta och leva sunt stärker du ditt immunförsvar regelbundet och med relativt enkla medel.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
11/15/2016 10:49:07 AM - nathalie
HJÄLP
hej! jag har en uppgift om hur socker påverkar imunförsvaret. Någon som skulle kunna tipsa om någon bra sida eller kanske sammanfatta det här? Tack
 
11/4/2015 11:09:22 AM - Yupp
Hej
naz
 
6/13/2015 12:16:55 PM - Johanna
Information på frågan
vilka delar ingår i vårt försvar mot infektioner och hur påverkar vårt livsstil vårt immunförsvar?
 
5/23/2015 8:37:47 AM - Eva
vaccin och antibiotika
Hej! kan du vara snäll och berätta vad är det för skillnad på vaccin och antibiotika
 
6/27/2014 11:07:13 AM - Nisse
Immunförsvaret
Bra om immunförsvaret. Lärde mig mycket
 
9/19/2012 4:17:45 AM - Carina
Hudproblem när immunförsvaret sjunker!
Jag va med om en traumatisk grej,ett halvår efter de fick jag stora kakor på kroppen m eksem.En otrolig klåda,o åkte fram o tillbaka till akuten,för kraftig allergi.Fick mycke kortison,som gjorde det värre efter ett tag,o man mådde dåligt på detta med!Till slut berättar en allergi -läkare,att,jag måste vårda magen,där histaminerna har sitt säte,de reagerar argt,när immunförsvaret sjunker.Alltså krtddor,vin,rökn,stekt mat osv.Ut o promenera i skogen,där finns mycke syre,som e grunden till nya celler!Jag blev faktiskt av med alla hudproblem och kortisonet!Kunde trappa ner med bara allergitabletter(receptbelagda),Håll till godo.
 
5/9/2012 8:32:21 AM - Hanna
Tack
Detta har många sagt,,,, Men tack för sista hjälpen till mitt biologiarbete!!! :D
 
3/5/2012 7:44:48 PM - testanna
tack
tack detta hjälpte mig sjukt mycket med min läxa ;D
 
4/27/2011 5:12:09 PM - Erica
Tack!
Väldigt bra sida om ett väldigt stort och avancerat ämne! Du förklarar bra så att man fattar och berättar inte alls konstigt med en massa termer som ingen förstår. Lär mig mer av detta än på en föreläsning på karolinska ;-)
 
3/29/2011 9:39:11 AM - thuglife
MYCKET BRA
TACK ! jätte bra information !
 
3/16/2011 3:23:46 PM - Jas
glad :)
tack för en bra artikel.....för de som undrar bildas vita blodkroppar i röda benmärgen...:)
 
2/27/2011 7:10:18 PM - Immun
Immunförsvaret
Bra artikel om hur immunförsvaret fungerar. Nu föll bitarna på plats. Och du med sockret - ja, socker är den största boven.
 
2/18/2011 9:54:39 PM - Lars Sjölund
Socker
Sockerfientligheten verkar vara stor
På Cuba käkar dom tio gånger mer socker per person och år och det verkar inte vara nå större problem för befolkningen i stort
 
1/31/2011 7:59:54 PM - ami
tack!!
tack för informationen.den var verkligen till stor hjälp =)
 
1/13/2011 7:02:01 PM - Kominomi
Tack!
Tack så mycket för all bra fakta! Har varit till stor hjälp för mitt biologiarbete! :)
 
5/9/2010 12:59:42 PM - MarcusNilzon
TACK!!!
Jag har just fått viktig information till mitt biologi arbete.
 
BRA SIDA!
 
1/18/2010 5:49:28 PM - nemo
jätteglad för denna information :)
sånthär är jätteviktigt för folk att veta tycker jag, så jag kommer hänvisa folk till denna sida om de behöver hjälp med att stärka immunförsvaret. :) har redan hjälpt en faktiskt som verkar ta åt sig informationen (ink jag själv också då) !
 
12/11/2009 12:22:39 PM - niklas
immum
jag tycker att det är bra att det finns vitamin a b c d e tabletter att köpa för att vi i sverige lever på en land som är för kallt klimat för att kunna odla olika växter och frukter så att man har inte lust att åka till affär o köpa frukter ofta man då köper mest bröd och kött och salt och socker och mjölk produkter och läsk så man har mycket mat hemma så man kan äta länge då blir brist på vitaminer och man blir övervikt orsaken av vitamin brist
 
12/6/2009 2:33:18 PM - kurdo
tack
toppen!
duktigt !
 
11/30/2009 8:48:51 PM - Benjamin syrsa
duktiga!
tack för detta!
 
11/12/2009 7:47:09 PM - Zebso
Härlig information
Otroligt bra information!
Var kan jag hitta information som handlar om hur kroppen påverkas av virus? =)
 
10/25/2009 12:26:16 PM - Socker
Nils
Socker sänker aktiviteten hos dom vita blodkropparna med 30 procent.
 
10/22/2009 1:05:32 PM - Jerry Josefsson
BH
Jag är snäll och du är snäll och jag heter loppe
 
10/13/2009 12:20:51 PM - Emelie
KANON BRA
Tycker bra information. Stor hjälp till mitt skolarbete!
 
9/6/2009 8:41:05 PM - Mr.svensson
mycke bra info
bra info
 
8/11/2009 7:04:47 PM - Sockertoppen
Socker är farligast
Socker är boven - sänker immunförsvaret och stödjer bildandet av jästsvampar i mage tarm. Ta bort sockret och du kommer säkert stå emot alla virus
 
4/26/2009 6:47:51 PM - koffe 8G
man tackar
håller på med NO arbete också, tack för förstålig info!
 
4/13/2009 5:00:27 PM - Oviktigt
Jag med!
Jag letade också information om immunförsvaret till ett no arbete! Denna information är verkligen jättebra! Roligt med en sida där man kan hjälpa varandra så att säga.
Tack och Tack.
 
2/13/2009 3:36:29 PM - Sonja
Jättebra info!
Läser mikrobiologi nu, och boken jag har är ganska krånglig. Efter att jag läst här förstår jag boken bättre :)
 
 
2/8/2009 12:53:10 PM - bina
:)
bra information! hoppas det hjälper mej på redovisningen ;D
 
1/26/2009 7:43:17 PM - Rebecca
Väldig bra sida
Väldigt bra sida
 
1/13/2009 9:44:16 PM - Blomman
Socker
För mycket socker är fördärvet bakom många sjukdomar idag, bla för immunförsvaret. Tänk bara vilka mängder som går i oss nu mot för när jag var liten.
Läsk o dyl säljs i större mängder, färdiga krämer o soppor. Vi skall inte vara så rädda för fett vi behöver det, det är sockret som är boven i det mesta.
Jag tänker på de gubbar o tanter hemma i byn, vad åt de jo pölsa mä fläsk ,mm o sovlet hällde de över alltihop..de flesta blev uppåt 80-90 år trots det.
Mycket bra sida det här.
 
12/29/2008 1:54:21 PM - Henrik
Fetts påverkan på immunförsvaret
Vad mättat fett har för inverkan på immunförsvaret verkar vara en av de mest omdebbaterade "sanningarna" just nu. Uppfattningen att mättet fett skulle vara skadligt verkar generellt sett fortfarande vara den vanligaste åsikten, framförallt hos de mer konservativa kostexperterna. Att kostexperter hävdar att animliskt (och mättat) fett i rätt mängd är nyttigt verkar däremot bli allt vanligare.
Låter man sunt förnuft tala så bör dom sistnämnda ha rätt. I mina ögon borde det vara så att människans kropp har utvecklats via evulotion till och kring den kost som historiskt sett har varit viktig för människans utveckling och överlevnad. Tar man bort något av den nyckelkosten försämrar man sina förutsättningar...
 
10/28/2008 5:12:27 PM - Aha
Aha
Aha
 
10/14/2008 9:16:32 AM - Bengt Oralberg
Utanför staden i norge
Håller med dig "hasse aro" Föresten jag heter bengt <3
 
9/25/2008 2:47:40 PM - Hasse aro
mitt i city i hamstad i vännersborg
hva er immunsystem til å komme? finner det ikke er for faen.men Jeg e fra norge men jeg snakker ikke norsk.
 
9/17/2008 9:29:03 AM - Albert Noberg
Hej Och Tack
Jag har inte läst igenom den än men tack!!!!
 
9/4/2008 9:47:13 PM - Emma
Bra att veta
tack för den jätte bra informationen. jag hade ingen anning om allt det här förrän jag läste det.jag håller på med det i No: on. och nu har jag fått reda på det mesta:), tack!
 
5/19/2008 10:09:25 PM - en i 8.an på södertörn
merci,
tack för en bra sida om immunförsvar, ska lämmna in en redogörelse på onsdag och detta kanske hjälper mej till ett MVG även denna gång, hoppas ni fortsätter med detta!
 
5/2/2008 7:04:25 PM - jesse
kanoners
precis vad jag behövde till redovisnngen! =P
 
4/3/2008 11:19:53 AM - rebecka
braaa
ni höjde mitt betyg :P tack
 
3/31/2008 9:04:24 PM - isssa
PERFEKT!
perfekt för min redovisning om immunflrsvaret på onsdag ;D hooppas det som står är sant, jag vet ju nt det jag går bara i 8an . men tack endå
 
11/22/2007 10:21:16 AM - sofia nacke
Perfect för skolarbetet!
Allt ni skrev var bra. Jag och min kompis Mimmi arebeter med immunförsvaret och vi fick reda på allt vi behöver !
 
Nacke&Andresson Hälsar gått!
 
10/7/2007 4:44:09 PM - Mackan
Ät lite...
Nu ska vi ta reda på detta en gång för alla! Tänk till nu!
Utan mat, dålig sömn, stress och mycket annan möda
Hur håller elitsoldaten sig i topp skick?
Individen i dagens samhälle strävar efter bra hälsa! Varför - därför att hon blivit försvagad av all den överdos som vi får i oss av mat, sömn, ingen verklig stress. mm.
En människa behöver mer än det vanliga, kontorsnissen är körd för länge sen!
Ler gott ibland när man ligger å funderar över varför man inte mår dåligt själv, när man ändå själv ligger i Iraq ena dagen i en skytte grav där de är närmare 50-60 grader i solen eller Bosnien utan de riktiga förnödenheter man "tycker sig behövas" - Svaret är busänkelt!
Luften: om du slår upp i ett lexikon vad luften innehåller så ska du nog se att där finns mycket av vad en människa behöver för att klara sig! Visst de tillkommer visserligen vissa förnödenheter. Det man får äta är endast råa livsmedel. De skall hälst inte vara slembildande orkar inte förklara vad de är. Men se till att äta rotfrukter, frukter, bär, hirs, honung, alla sorter sallad listan är längre, men har inte tid att skriva allt.. Undantag med kött är gädda och lax endast rå! Vatten å luft är livet till styrka. Jag skulle lätt kunna knäcka lääkarens förslag - men det är inte min ambition! Har en mycket viktigare uppgift i mitt liv! Av en slump hittade jag denna sida och skrev ner några ovärdeliga tips till dig som vill friskna till en aning. Han inte skriva ut hur man egentligen blir den "fantomen" du egentligen velat vara!
 
6/1/2007 5:09:54 AM - Larry Kullberg
Socker ÄR verkligen ett gift
På tal om studier på sig själv ( se Andreas inlägg härovan) - jag har varit förkyld tre gånger under de senaste två åren, alla tre gångerna efter att jag gett efter för mitt sockersug och druckit extrasötad apelsinjos.
Bli inte förvånad - det är bevisat att redan en tesked socker sänker mängden vita blodkroppar med åtskilliga procent. Och om du äter mera så minskar du kraftigt din förmåga att stå emot infektioner. Det tar många timmar för kroppen att återställa den normala mängden vita blodkroppar. Något att fundera på för dig som har barn som gillar sötsaker, till exempel frukostflingor!!!
 
5/26/2007 1:53:05 PM - o.o
immunförvaret
vart tillverkas immunförsvaret ?
 
4/20/2007 10:48:09 AM - Camilla
Lättfattligt
Har varit hos doktorn som konstaterade bältros. Inte roligt. Vet att det beror på att jag har tränat för hårt samt ätit för dåligt men nu vet jag hur jag ska bygga upp kroppens immunförsvar igen så TACK.
 
4/3/2007 8:31:15 PM - Andreas
Gäller rekommendationerna alla individer?
Ställer mig frågande till om mättat fett sänker immunförsvaret. Enligt studier på mig själv under några år så är det tvärtom. När jag känner att immunförsvaret är lågt, oftast vid herpesutslag, ser jag till att få i mig extra mycket fett och herpesen försvinner samma dag. Det som påverkar immunförsvaret mest enligt mina egna studier är helt klart fettet, men det finns säkert variationer hos olika individer.
 
12/20/2006 10:01:32 PM - ellen
Tack
Denna sida hjälpte mig lite med att få MVG på mitt biologi prov.
 
12/1/2006 2:57:30 PM - Margareta Martens
Immunförsvaret
Var kan jag få ett prov utfört som visar mitt status för mitt immunförsvar.
 
10/27/2006 5:58:20 AM - Kenneth
Bra information
Det är väldigt bra att man kan hitta utförlig och sann information så här på nätet. Kunskap för vanligt folk.
 
Kommentera denna artikel