Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/1/2015

Lightläsk ökar risken för hjärt-kärlproblem

Att dricka lightläsk dagligen är kopplat till en högre risk för stroke, hjärtinfarkt och andra kärlrelaterade dödsfall. Risken ökade med 61 procent jämfört med de som inte dricker läsk alls.
 
Lightläsk ökar risken för hjärt-kärlproblem
Lightläsk är inte bättre än drycker med socker. I alla fall inte om man ser till risken för hjärt- och kärlsjukdomar. De som dricker lightläsk har en mycket högre risk för hjärt- och kärlproblem jämfört med dem som inte dricker läsk.
 
I studien deltog 2564 personer. Forskarna fann att de som drack lightläsk varje dag hade 61 procents högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar än de som inte drack någon läsk alls.
 
Studien gick till så att deltagarna fick besvara frågor om sitt läskintag i ett frågeformulär. De fick rapportera hur mycket och om de drack vanlig läsk eller lightläsk.
 
Baserat på uppgifterna delade forskarna in deltagarna i sju grupper - ingen läsk (mindre än en läsk av något slag per månad), måttligt regelbundet läskintag (mellan en per månad och sex per vecka), dagligt läskintag (minst en per dag) och liknande gruppering för de som drack lightläsk istället för vanlig läsk samt en grupp med de som drack både och.
 
Deltagarna följdes under 9,5 år och under den tiden inträffade 559 hjärt-kärlsjukdomar inklusive stroke.
 
Även efter att forskarna gått igenom andra riskfaktorer som deltagarnas ålder, kön, ras eller etnicitet, rökning, motion, alkoholkonsumtion, dagliga kaloriintaget, metabola syndromet och tidigare hjärt- eller kärlsjukdomar fann man att risken kvarstod som 48 procent högre för lighdrickarna.
 
Studien saknar däremot rapportering kring deltagarnas övriga kostvanor vilket är en begränsning av studien. Deltagarna rapporterade inte heller vilken sorts lightläsk de drack. Olika märken innehåller olika sötningsmedel och färgämnen.
 
 
Källa: American Heart Association
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel