Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/10/2006
Uppdaterad: 2/2/2008

Ägg – nyttig hälsomat

Ägg är ett av våra nyttigaste livsmedel. I Sverige äter vi knappt 200 ägg per person och år och denna siffra inkluderar även ägg i färdiga produkter. Snittet i EU ligger på 211 ägg. Mest ägg äts i Frankrike och Spanien, där invånarna sätter i sig ca 250 ägg per person och år.
 
Ägg – nyttig hälsomat
Ägget är fullt av näringsämnen. Det innehåller fullvärdigt protein som bygger upp hela din kropp och i princip alla vitaminer utom C. Dessutom innehåller det viktiga mineraler och förser dig med energi.
 
Sanningen om kolesterol
En del människor utesluter ägg ur sin kost på grund av rädslan för hjärt- och kärlsjukdomar. De flesta känner till att ägg innehåller kolesterol men det är inte många som vet att kroppen själv bildar drygt ett gram kolesterol per dag.
 
Detta är två-tre gånger mer än vad man normalt får i sig med kosten. Kolesterol är nödvändigt för kroppen, bland annat för framställning av hormoner och gallsyror, cellernas tillväxt och funktion. Kroppens kolesterol bildas av levern utifrån de olika fetter vi äter. Idag vet man att kostens fettkvalité har större betydelse för blodfetterna än hur många ägg man äter.
 
Det är det mättade fettet som är den stora boven eftersom det höjer halten av det ”onda” kolesterolet. Det onda kolesterolet fastnar i blodkärlen och kan öka risken för olika hjärt- och kärlsjukdomar. Ägg innehåller mest av enkelomättat fett som istället ökar det ”goda” kolesterolet. Det goda kolesterolet hjälper till att rensa kärlen.
 
Dessutom har friska människor ett regleringssystem som sköts via levern. Äter vi mycket kolesterol i maten lugnar levern ner sin produktion medan om vi äter lite kolesterol i maten så höjer levern sin produktion. Denna reglering kan störas av dåliga matvanor och andra livsstilsfaktorer. Kolesterolet i sig innebär fara endast vid mycket höga värden eller om man fått order från sin läkare.
 
Hönan eller ägget?
Det finns närmare 5 miljoner värphöns i Sverige. Ungefär 53 procent av dom lever i olika typer av frigående system. Varje höna värper cirka 5-6 ägg i veckan eller cirka 300 ägg om året.
 
Färgen på äggen beror på vilken sorts höna som värpt dem, bruna hönor värper oftast bruna ägg och vita hönor vita ägg. I Sverige är de vita värphönorna vanligast. Det är bara färgen på skalet som kan skilja sig, smaken är alltid densamma. Inte heller ger olika nyanser på gulan olika smak.
 
Dagens värphönor härstammar från den så kallade röda djungelhönan som började användas som husdjur i Asien för över 8000 år sedan. Storleken på äggen avgörs av hönans ålder. En ung höna värper små ägg och ju äldre hon blir desto större blir även äggen. Världens största fågelägg läggs av strutsen och världens minsta ägg läggs av dvärgkolibrin. Det minsta ägget som registrerats var mindre än 10 mm lång och vägde 0,365 gram.
 
Omedelbart efter att ägget befruktats inne i fågelhonans kropp, börjar fostret utvecklas. Ägget består av skal, vita och gula. Äggskalet består till största delen av kalk och är fullt av mikroskopiskt små porer, ungefär 10000 stycken, som olika slags gaser kan passerar igenom. Ägget innehåller alla beståndsdelar som fostret behöver för att utvecklas förutom syre.
 
Syret kommer in genom äggskalets porer och samma väg kommer även ut koldioxid och vattenånga som fostret bildar. Under de 21 dagar som ägget ruvas tar det upp cirka 6 liter syrgas, samt avger 4,5 liter koldioxid och 11 liter vattenånga.
 
Äggvita utgör två tredjedelar av massan hos ett hönsägg, och innehåller mycket protein. Vitan är olika tjock i olika delar av ägget och är tjockast i äggsnoddarna som hjälper till att hålla gulan på plats.
 
Gulan innehåller mindre vatten men desto mer fett, cirka 33 procent, och även en del protein och mineralämnen. Den är mycket näringsrik, där finns allt som en befruktad cell behöver för att bli en färdig kyckling. Äggulan är det egentliga ägget och det är där den befruktade cellen växer till för att bli en kyckling.
 
För att ett foster ska utvecklas krävs det en hög och jämn temperatur och efter att ägget är värpt tillförs värme genom ruvning. Ägg som används i matlagning är obefruktade.
 
Förvaring
Ägg är ett känsligt livsmedel som ska förvaras i kylskåpet. Eftersom skalet är poröst kan ägget suga åt sig lukt, smak och i värsta fall bakterier. I rumstemperatur försämras kvalitén på ägg snabbt och bakterier kan lättare få fäste.
 
Innanför skalet finns även en luftblåsa. Den blir större ju längre ägget lagras. Det beror på att det hela tiden sker en nedbrytning av ägginnehållet och att det då bildas luft. Det är därför som man kan kontrollera om ett ägg är gammalt eller inte genom att lägga det i en skål med vatten. Är ägget gammalt har luftblåsan blivit så stor att ägget flyter.
 
Larm om dioxin i ekoägg
Varje år kontrollerar Livsmedelsverket om våra livsmedel innehåller olika miljögifter, bland annat dioxin. Dioxin finns i vår omgivning och även i den mat vi äter. För några år sedan kom det larm om att man uppmätt högre halter dioxin i vissa ekologiska ägg än i äggen från burhönsen.
 
Producenterna av ekoägg misstänkte att det var fodret som var dioxinkällan. I den ekologiska produktionen får endast naturliga ingredienser ingå och därför tillgodoses proteinbehovet, som värphöns har, med fiskmjöl. Fisk är sedan tidigare en känd dioxinkälla.
 
Andra höns får foder där proteinet tillsätts i form av syntetiskt tillverkade aminosyror. Dessa larm har lett till flera åtgärder, bland annat en ny ekologisk foderblandning med lägre dioxinhalt. Man har även ifört ett gemensamt gränsvärde för dioxiner i alla ägg, oavsett produktionsform.
 
Gränsvärdet gäller hela EU och är 3 pikogram dioxin per gram fett. Med andra ord innebär inte ekologiska ägg en hälsorisk. Medelkonsumenten kan varje dag äta ägg oavsett hur de produceras, utan att överskrida en dioxinnivå som skulle kunna medföra hälsoeffekter.
 
Fakta:
Påskägg
Under påsken ökar konsumtionen av ägg och under påskaftonen sätter vi i oss cirka 6 miljoner ägg i timmen i Sverige. Att äta ägg till påsk är en gammal sed som är förknippad med fruktbarhet.
 
Vår tradition att äta påskägg tros härstamma från de hedniska offerfesterna. I början på våren firade man vinterns slut och naturens pånyttfödelse genom att offra och äta ägg. Det gav styrka och skyddade mot sjukdomar.
 
Inom kristendomen symboliserar ägg uppståndelsen och det nya livet. Ägg var förbjuden mat under fastetiden i början av året, men när påsken kom ordnades stora fester med ägglekar och färgning av ägg. Dessa traditioner lever kvar än i dag. Tidigare var det vanligt att man välsignade ägg i kyrkan och sedan delade ut dessa ”vigda” ägg till andra.
 
Näringsinnehållet
Ägg innehåller protein som bygger upp hela din kropp. Protein används till uppbyggnad och upprätthållande av kroppens alla celler, och ingår i bland annat DNA, enzymer, immunförsvaret, hormoner och hud. Därför är det viktigt att barn och unga, som fortfarande växer, får i sig protein.
 
Protein är uppbyggt av olika aminosyror och i ägg är aminosyrornas sammansättning idealisk vad gäller mängd och kvalitet, vilket innebär att proteinet kan utnyttjas till nästan 100 procent.
 
Förutom att ägg ger fullvärdigt protein innehåller de många vitaminer och mineraler. Egentligen är vitamin C det enda vitaminet som saknas i ägg. Vitamin A är bra för synen, växten och kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar. Vitamin B upprätthåller hudens elasticitet och bidrar till kroppens immunförsvar. Vitamin D och kalcium bygger upp skelettet och tänderna.
 
Vitamin E skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar och är även viktigt för immunförsvaret. Ägg innehåller också järn som är viktigt för blodets förmåga att transportera syre. Antioxidanten selen skyddar kroppen mot oxidering som förstör celler och bidrar till åldrandet, och förebygger troligen hjärt-kärlsjukdomar och cancer.
 
Ett annat viktigt ämne som finns i ägg är zink som har många olika funktioner i kroppen, bland annat tillväxten, insulinets frissättning och immunförsvaret.
 
Ett ägg ger cirka 80 kcal.
 
Ägg-märkning hjälper dig välja rätt
Den 1 januari 2004 kom det ett lag om obligatorisk märkning av alla ägg i EU.
0 = Ägg från ekologisk produktion (ekoägg). Ekologisk äggproduktion lyder under särskilda krav när det gäller uppfödning, inhysning, utfodring samt medicinering och dessa regler är hårdare än vid en vanlig äggproduktion.
 
1 = Frigående utomhus. Dessa hönor går helt fritt i hönsstallet och de har även möjlighet att gå ut. Varje höna som hålls frigående utomhus ska ha tillgång till fyra kvadratmeter utomhusyta.
 
2 = Frigående inomhus. Även dessa hönor får gå fritt i stallet, men de har inte möjlighet att vara ute.
 
3 = Burhöns. Burhönsen ska enligt den svenska djurskyddslagen ha tillgång till värprede, ströbad och sittpinnar. I Sverige får maximalt 16 hönor hållas i samma bur och det finns också regler om burarnas storlek.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
7/15/2016 10:22:40 PM - kurt
ägg
ingen morot eller brokoli kan skapa en varelse men ägget kan.
ät mera ägg
 
 
10/6/2015 12:29:45 PM - Rizwana
Nyttigt
Hej, Det står inte i artikeln vilket sätt är nyttigast att äta ägg. Tack
 
10/6/2015 12:28:01 PM - Rizwana
Nyttigt
Att äta ägg - vilken form är nyttigast - kokt, halv kokt, stekt, porcherade eller rå?
 
Tack
 
12/24/2011 6:33:05 PM - Peter Nicklas
Tyvärr grabbar...
I decembernumret av tidskriften Cancer prevention research skriver forskarna att de även studerat effekten av andra livsmedel på män med prostatadiagnos. De som åt 2,5 ägg i veckan löpte 81 procent högre risk att dö än de som bara åt ett halvt ägg.
 
Skit i samma...man ska ändå dö nån gång.
 
8/8/2011 12:27:25 PM - anso
Ägg i kylskåp????
Om ägg är ett så känsligt livsmedel hur kommer det sig då att affärerna har ägg ståendes utanför kyldisken?? Vet även fler som inte har sina ägg i kylen.
 
8/6/2011 1:10:00 PM - järnakille
tjoohoo
ägg äger!
 
6/28/2011 1:34:28 AM - Anna E
Två ägg
Varje dag och man håller vikten (LCHF)
 
 
5/26/2011 10:02:21 AM - Diddi
Ruttna ägg
Ett bra sätt att kolla om ägget är ruttet är att med tungan känna i varje ände av ägget, friskt ägg en varm en kall ända, ruttet har luftblåsan spruckit och båda ändar kalla...
 
1/31/2011 4:35:56 PM - maskoros
orange-orange
ät ägg bli stor och strak!!
Må livet få det bästa och du ska må bra!
 
1/18/2011 12:16:26 PM - Koff
Ät på bara.
Ät så många ägg du orkar men du kanske kan minska antalet när du börjar kackla. Ägg är ofarlig ägg är liv ägg är billigt ägg är naturligt och inget som industrin tillverkar.
 
12/8/2010 2:37:47 PM - midaz
Miwhihi
man blir ju skapligt risig i kistan om man äter förmånga gulor och får finnar nån som är duktig på dä?
 
11/17/2010 7:33:04 PM - hahahah
hahahhah
what!!!!!!
 
11/15/2010 1:10:59 AM - anki Landt
ägg
ägg näring
 
4/7/2010 7:46:18 PM - Minh
råa ägg gulan
är det bra att äta råa ägg gulan?
jag äter 2 råa ägg gulan per dag, är det bra eller inter?
 
3/14/2010 6:43:40 AM - sadigh sheikheh
gott med ägg
äter 14 st/veckan
 
2/19/2010 8:26:01 PM - ???
????
vilket har mest protein , ett rått ägg eller ett kokt?
 
8/24/2009 9:17:26 PM - martin hellstrand
???hjälp??
jag tränar 3 gånger i veckan och ätter 3-5 ägg med gula efter träningen(som är brottning) är det bra??
 
8/16/2009 9:45:05 PM - heeeed
16!
16 ägg om dagen ska de vara för den som tränar! MED ÄGG GULA!
 
1/23/2009 3:11:35 PM - Louise
äggäggägg
Hejsan, ägg är ett jättebra och näringsrikt livsmedel!!! även så är ägg jättegott och mättande! jag kör på äggmacka till frukost, även ägg till lunch, och ibland kan de hända i olika maträtter.. jag tränar ofta, så jag brukar äta kanske 2-3 om dagen, vilket är lagom tycker jag.. keep eat eeeeeeeeggs (Y) :)
 
1/3/2009 3:04:33 PM - niclas
för er som tränar
3-4 ägg på sin höjd per dag, inte mera! isf ska ni skippa ägg gulan:)
 
12/21/2008 11:54:36 PM - Erika
Tack för en bra artikel..
som jag hittade när jag sökte på ägg, eftersom jag undrade varför jag plötsligt fått ett sug efter det? Vill bara tacka för en innehållsrik artikel som gör att jag tycker ägg inte är så tokigt trots allt.
 
11/4/2008 5:30:59 PM - REBECCA
fan vad bra!
FAN VAD BRA TEXT OCH MYCKET INFO NI HAR GETT, BRA TILL MITT PROV! (;
NU HAR JAG OCKSÅ LÄRT MIG EN HEL DEL OM ÄGG! :)
 
1/8/2008 1:13:11 AM - Fredrik Andersson
Hur många ?
En vanlig höna värper ett ägg om dagen!
 
4/19/2007 10:17:31 PM - anna
ägg
6 ägg i veckan på dagens hybridhöns.
 
10/16/2006 5:11:58 PM - heej
hoho
det kan va bra å veta men hur många ägg an en höna värpa per dag?? Jag måste veta!!
 
Kommentera denna artikel