Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/19/2007
Uppdaterad: 3/30/2007

Mjölksyrad kost kan minska allergier

Barn idag är mer allergiska än någonsin. Enligt Jackie Swartz, läkare på Vidarkliniken i Järna, kan det bero på att vi äter alldeles för lite mjölksyrad mat jämfört med för några decennier sedan. Tidigare forskning pekar på att mjölksyrad kost kan minska barns allergier.
 
Mjölksyrad kost kan minska allergier
I en studie från 1999 framkom att antroposofbarn hade allergi hälften så ofta som andra barn. En förklaring kan vara att antroposofbarn äter en kost med mer giftfria och mjölksyrade produkter än andra barn. 60 procent av antroposofbarnen hade ätit mjölksyrade grönsaker mot 5 procent av de andra barnen.
 
- Vi jämförde livsstilen hos antroposofbarnen med livsstilen hos de andra barnen. I antroposofernas livsstil ingick det att äta mjölksyrade grönsaker, men vi kan inte säga till 100 procent att det var just det som gjorde barnen mindre allergiska än de andra barnen, säger Jackie Swartz.
 
Andra bidragande faktorer var att antroposofbarnen i regel hade ammats längre, var vaccinerade i mindre utsträckning och därmed hade haft fler infektionssjukdomar.
 
Dämpar eksem
Men det mesta pekar på att laktobacillerna som finns i mjölksyrabakterier minskar eller förebygger allergier. Allergierna ökade i Sverige i takt med att man började frysa ner grönsaker istället för att fermentera, mjölksyra dem, som var brukligt fram till och med 60-talet.
 
Man kan också se att baltiska barn är betydligt mindre allergiska än svenska barn. I undersökningar har man sett att tarmflorans sammansättning hos baltiska barn liknar den som svenska och västtyska barn hade i början av 1960-talet. I en studie där estniska spädbarn jämförs med svenska, har man kommit fram till att vid en månads ålder har 80 procent av de estniska barnen laktobaciller i tarmfloran, mot endast 30 procent av de svenska.
 
- I en undersökning bland finska barn som hade eksem tillsatte man mjölksyrebakterier i deras tarmflora, och då dämpades eksemen avsevärt, fortsätter Jackie Swartz.
 
Mognaden av immunsystemet är till större delen styrd av tarmfloran. Tarmbakterierna har nära kontakt med immunsystemet via tarmslemhinnan och tarmen är kroppens immunologiskt största aktiva organ. Saknas mjölksyrebakterier blir immunförsvaret sämre, och man löper större risk för att bli sjuk. Många barn har för lite mjölksyrebildande bakterier i tarmfloran, och man kan alltså inte utesluta att det bidrar till att fler är allergiska idag.
 
- Livsmedlen idag är raffinerade och det är inte bra. Alla borde sträva efter att äta ekologiskt eller biodynamiskt. Det är bra för hälsan generellt, och i biodynamiskt odlad mat finns mjölksyrebakterierna naturligt, vilket ju är jättebra, säger Jackie Swartz.
 
Bekämpar bakterier och svampar
Så kallade nyttiga bakterier, som lactobaciller som finns i mjölksyrabakterier, tillverkar mjölksyra, väteperoxid och fler ämnen som är otrevliga för andra bakterier. Kroppens första värn mot infektioner är dessa bakterier, och de finns på kroppens alla slemhinnor. Att de nyttiga bakterierna finns på slemhinnorna är ungefär likvärdigt med att få dem konstant tvättade med en utspädd desinfektionslösning.
 
Mjölksyran sänker pH-värdet och gör miljön i mage och tarm mer sur. En sur miljö är mer ogästvänlig för de flesta fientliga bakterier och svampar, vilket alltså kan hindra eller minska uppkomsten av allergier.
 
Visste du till exempel att surkål, som är mjölksyrad, förhindrade svenska sjömän från att få skörbjugg förr i tiden? Dessutom bevarar man grönsakernas näringsvärde bättre än om man kyler eller fryser grönsaker. Mjölksyrade grönsaker sänker GI-värdet och är nyttigare och mer lättsmälta än råa grönsaker. Mjölksyra, eller laktat, har ingenting med mejeriprodukter att göra, vilket man lätt kan tro av namnet. Äter du som gravid mjölksyrad kost kan du även förebygga allergier hos ditt barn.
 
- Det är väldigt betydelsefullt vilken kost kvinnan som är gravid äter. Näringen från hennes kost kommer ut till fostret via blodet och sedan barnet är fött via modersmjölken, påpekar Jackie Swartz.
 
 
Fakta:
Mjölksyrejäsning - fermentering
Själva mjölksyrningen går till så att man låter grönsakerna jäsa i en naturlig process. De nyttiga bakterierna omvandlar råvarans sockerarter till organiska syror, främst mjölksyra, med hjälp av mikroorganismer. Man behöver inte äta så mycket av det syrade, det räcker med två-tre matskedar per dag.
 
I välsorterade butiker finns mjölksyrade produkter att köpa t ex surkål och syrade morötter.
 
Gör din egen surkål
1 kg vitkål
1-2 äpplen
1-2 gula lökar
0,75 msk salt
1 msk kummin
Filmjölk till 1,5-2 dl vassla
 
Gör först vassla. Häll rumsvarm fil i en tygklädd sil eller en kaffebryggtratt med filter. Låt stå 3-4 timmar eller över natten.
 
Finfördela grönsakerna tag bort ev fula ytterblad på kålen. Skär ut stocken och riv den fint. Skär kålen i klyftor. Riv den grovt eller strimla den fint. Det kan göras i matberedare, råkostkvarn eller på rivjärn.
Äpplena kan rivas eller strimlas tillsammans med kålen eller skäras i kärnfria klyftor och tunna skivor.
Skala och skär löken i tunna skivor eller hacka den grovt.
 
Varva sedan kålen med lök, äpple, salt och kummin i en bunke av plast eller porslin. Packa den tätt med t ex en potatisstöt eller med knytnäven. Kålen behöver inte stampas eftersom saltet drar ut vätskan i den finfördelade grönsaksmassan.
 
Häll på vassla. Lägg på en tallrik, lagom stor att lägga direkt på kålen som ett tätt lock. Sätt på en tyngd så att grönsakerna ligger i lätt press.
Kontrollera efter någon timme att kålen saftat sig så att lagen står över tallriken. Fyll annars på med svag saltlag, 1 krm salt till 1 dl vatten.
 
Låt bunken stå rumsvarmt, cirka 20 grader, i 5-7 dygn. Därefter gärna något svalare, 16-18 grader, i 1-2 veckor. Ös sedan över kål och lag i rena glasburkar och sätt på lock. Förvaras i kylskåp eller sval källare, +4 till +8 grader. Efter cirka 4 veckors mognadstid har kålen full arom. Håller sig sedan i 4-6 månader om den förvaras svalt.
 
Vår kokbok, Rabén & Sjögren
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
7/22/2011 3:13:08 PM - ulla
egen surkål med vassle i ?
Egen surkål utan mjölkprodukter går det at göra? Fört skriver ni att mjölksyra inte har med mejeriprodukter att gör sen ska man ha i vassle Kan nån förklara?
 
10/21/2009 7:39:00 PM - Kauko Antbacke
hjälp mot allergier
En nyttig artikel med värdefull information som jag rekommenderar till andra...
 
9/16/2009 7:48:41 PM - Bestla
Tistelvind
käkar oxå det märket. morötterna är smaskiga.
 
8/12/2009 9:25:37 AM - Linda
Tips på färdiga produkter
Jag köper Tistelvinds mjölksyrejästa produkter. Där ska alla nyttigheter finnas kvar. Dom har bland annat surkål, borstj, morot och rödkål. Personligen gillar jag borstj bäst - den består av rödbetor.
 
10/23/2008 8:56:26 PM - Anna-karin Lundberg
surkål - utan bakterier...
Jag frågade "konsumentkontakt" på Druvan om deras surkål - producerad och packad i Ungern - innehöll mjölksyrabekterier eftersom jag var ute efter just bakterierna (till min dräktiga hund!). De svarade att de pastöriserade kålen och inga bakterier fanns kvar, eftersom de jäste och gav uppblåsta konservburkar. Synd!
 
Kommentera denna artikel