Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/21/2016

Jordgubbar - ett riktigt hälsobär

Jordgubbar är en av sommarens absoluta höjdpunkter. Att dom dessutom är ett riktigt hälsobär är en bonus. Njut dom naturella och välj ekologiska för både hälsa och miljö.
 
Jordgubbar innehåller mängder med nyttigheter som stärker vårt försvar mot åldrande och sjukdomar.
 
De innehåller bland annat antioxidanter, flavonoider, C-vitamin, ellagsyra, järn, fibrer och folsyra. Flavonoider är ett växtpigment som ger jordgubbarna dess härliga röda färg. Det nyttiga innehållet gör att jordgubbar hjälper till att försvara oss mot till exempel hjärtsjukdomar och cancer. Jordgubbar anses även kunna förbättra hjärnans funktion och minska risken för depression.
 
- Halten av nyttiga antioxidanter är 5-10 gånger högre än i äpplen och de kan minska kolesterolets skadliga effekter på blodkärlen, säger Kimmo Rumpunen, forskare vid Lantbruksuniversitetet.
 
Jordgubbar har medicinkrafter
Jordgubbar är, liksom hallon, en mycket rik källa till ellagsyra som har kraftigt anticarcinogen effekt.
 
- Ellagsyra motverkar flera olika typer av cancer. Det skyddar också huden mot skador från UV-strålning vilket i sin tur minskar bildningen av rynkor, fortsätter Kimmo Rumpunen.
 
Hos jordgubbar finns ellagsyran både i kärnorna och i fruktköttet, medan de i hallon är koncentrerade till kärnorna. Jordgubbar innehåller mer C-vitamin än apelsiner och halterna ökar ju rödare bären är.
 
En portion jordgubbar, ungefär en kvarts liter bär, ger mer än den rekommenderade dagsdosen av C-vitamin och cirka 25 procent av vårt behov av folsyra. Folsyra är viktigt för bildandet av röda blodkroppar och för en normal fosterutveckling under graviditeten.
 
Välj ekologiska
Tyvärr besprutas jordgubbar rätt mycket även i Sverige. Enligt Naturskyddsföreningen får en jordgubbsplanta i snitt 6,4 doser bekämpningsmedel per hektar och säsong.
 
Att odla egna jordgubbar är ett alternativ för att få dom giftfria. Odla i kruka på balkongen eller plantera i din trädgård. Det är en riktig lyx att kunna plocka sina egna jordgubbar.
 
I takt med att det dyker upp ett bredare sortiment av ekologiska livsmedel och ekobutiker så finns det numera även ekologiska jordgubbar att hitta i butikerna. Välj ekologiska jordgubbar i första hand.
 
Hållbarhet och förvaring
Svenska jordgubbar finns under hela sommaren. Dom är känsliga för tryck och värme och har kort hållbarhet. Köp lite i taget och njut dom färska.
 
Jordgubbar ska helst ätas samma dag som dom köps. Annars bör dom förvaras i kylskåp med plast över sig. Plocka fram i rumstemperatur cirka en timme innan de ska ätas. Då smakar dom som bäst.
 
Låt blad och stjälk sitta kvar när du sköljer jordgubbarna, annars blir dom lätt vattniga i smaken. Om dom ska ätas naturella så är stjälken dessutom jättebra att hålla i.
 
Jordgubbstips
 • Jordgubbsblad kan torkas och användas till te.
   
 • Ett riktigt hälsogodis får du om du smälter mörk choklad och doppar jordgubbshalvor i chokladen.
   
 • Gör din egen ansiktsmask: Mosa jordgubbar tillsammans med lite färskpressad citron. Dutta ut massan i ansiktet och låt sitta i cirka 10 minuter.
   
  Ekologiska jordgubbar
  Här kan du hitta ekologiska jordgubbar>>
 •  
  Fakta:
   
  Recept med jordgubbar
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  10/24/2017 9:10:30 PM - Kristina
  Näringsvärde
  Hej! Skulle gärna vilja att ni skriver ut hur mycket fett, kolhydrater etc pulvret innehåller. Vänliga hälsningar Kristina
   
  Kommentera denna artikel