Skribent: Petra Carlsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2009-10-15

När skelettet får tala

Ordet skelett är något som många av oss nog förknippar med något vitt, stelt och hårt. Det har något kusligt över sig, som mer hör ihop med döden än livet.
Men efter att ha träffat Margareta Andréasson, som arbetar med craniosacral terapi, och hört henne entusiastiskt förklara hur skelett, muskler och vävnader samspelar i ett livfullt flöde, blir det svårt att fortsätta att se skelettet enbart som det där benranglet som stod intryckt i biologisalens hörn. Skelettet har mycket att säga. Det kan berätta både om fysiska och psykiska obalanser.
 
När skelettet får tala
På oss levande människor rör sig skelettet oupphörligt i viss pulserande rytm. Den craniosacrala rytmen är förutom hjärtrytm och andningsrytm en av kroppens grundrytmer, som även den kan komma i otakt. Den kan påverkas av både fysiska och psykiska händelser.
 
Det craniosacrala systemet är ett fysiologiskt system som innehåller membran, vätskor och ben som omger hjärnan och ryggmärskanalen, förklarar Margareta Andréasson, när jag träffar henne på Hälsans Hus i Halmstad, där flera terapeuter slagit sig samman för att med sina olika kompetenser arbeta för ett gemensamt mål: att förebygga ohälsa utifrån ett holistiskt synsätt.
 
Kroppens flöden påverkas
Ur Margaretas behandlingsrum strömmar rogivande instrumental musik på svag volym. Lågor från några värmeljus fladdrar i ett hörn och mitt i rummet står en syrénlila brits.
 
Det behövs inte så mycket mer. Margaretas händer är hennes enda arbetsredskap.
 
- Man behöver inte prata så mycket när man kommer hit om man inte vill, säger Margareta. Skelettets rytm talar om var "korkarna" i det craniosacrala systemet sitter.
 
Och det är inte alltid de sitter där man själv tror. Orsaken till smärta kan finnas i en annan kroppsdel än den man har ont i. Huvudvärk och migrän kan t ex bero på att man slagit i tårna.
 
Men Margareta brukar inte forska så mycket i vad och varför, utan går snarare på vad hon känner, säger hon. Hon börjar alltid med att hålla i klientens hälar för att känna in rytmen och upptäcker då om det finns begränsningar. Pulsationen ska vara likvärdig på vänster och höger sida.
 
Under behandlingen ligger klienten på rygg på britsen. Det enda man tar av är skorna. Med craniosacrala behandlingar påverkar man flödena i kroppen, både vätskeflöden och energiflöden, men också vävnader och muskulatur, berättar Margareta.
 
- Om man tänker sig att man släpper ner en sten i vattnet, så är det små snabba ringar på ytan närmast nedsläppet och de blir större och långsammare längre ifrån. Precis så fungerar det när man har en begränsning i det craniosacrala systemet, förklarar Margareta.
 
Lindrar många symtom
När vi får ont blir musklerna spända och skelettet får inte det utrymme det tidigare haft. Det terapeuten gör när hon hittar "stenens nedsläpp" , där skelettets rytm kommit i obalans, är att genom ett lätt tryck hålla emot och få skelettet att stanna upp, något som kallas en "still point".
 
- Om jag stoppar skelettet får det en chans att slappna av, likt en fysisk meditation, och denna avspänning gör att man så småningom - inte på en gång - kan få muskulatur och vävnader att slappna av och skelettet får tillbaka sitt utrymme och hitta sin rytm och vi mår bättre.
 
Många slappnar av så mycket att de somnar under behandlingen. Craniosacral terapi kan, enligt Margareta, lindra vid stress, depression, huvudvärk, migrän, spänningar och tinnitus. Behandlingen kan ha positiv inverkan på DAMP, ADHD och läs- och skrivsvårigheter. Några av hennes klienter jobbar vid datorer och har problem med spänningar i axlar. De kommer ett par gånger om året för att mjuka upp sig.
 
Spänningar släpper
Monica Nee är dyslektiker. På grund av traumatiska upplevelser har hon sedan tonåren lidit av panikångest. Genom åren har stressen tilltagit. Spänningarna har satt sig i kroppen och på Monicas röst.
 
Hon har träffat både psykologer och talpedagoger men genom de craniosacrala behandlingar hon fått, har hon blivit hjälpt på ett annorlunda sätt. Hon märker stor skillnad säger hon, efter att precis ha avslutat sin sjätte behandling.
 
- Jag tänker annorlunda och kan slappna av bättre. Jag fastnar inte lika lätt i fobier och har dragit ner på lugnande tabletter. Nu kan jag också läsa bättre. Jag förstår meningar och behöver inte läsa om. Även stavningen har lossnat. Förr blev jag stressad bara av att hålla i en penna.
 
Monica berättar att hon under en behandling kan känna att spänningar släpper och att hon kan andas fritt. Ibland kommer tårar.
 
Margareta säger att Monicas ansiktsuttryck förändrats sedan hon först träffade henne en och en halv månad tidigare.
 
- Man sätter på sig en skyddsmask. Man blir stel för att hålla känslorna på plats. Jag minns inte vilken gång det var som jag sa: "men Monica, i dag så ler du faktiskt!"
 
- Ja, jag är inte lika avskärmad som innan, säger Monica. Hon söker efter orden. Det är jättesvårt att förklara. Men någonting har hon gjort, så jag känner mig fri. Jag känner mig gladare och kan möta människor på ett helt annat sätt än tidigare. Jag har inte ont i kroppen på grund av spänningar, som förr. Jag är mer avslappnad och kan föra diskussioner och tänka annorlunda. Det har gjort så, säger Monica och knäpper med fingrarna. Så jag vågar knappt lämna henne, tilläger hon med ett skratt.
 
Kroppen minns det själen vill glömma
Så vad är det då Margareta gör?
- Egentligen kan man sammanfatta det med ett slitet uttryck: att kroppen minns det själen vill glömma. Vi försöker trycka undan tankar, känslor och upplevelser och låtsas som de inte finns, men det gör de. De blir till spänningar i kroppen. Eller vad jag lite vanvördigt brukar kalla korkar, som sitter i vägen så att vårt system inte fungerar. Det blir inte fritt i kroppen. Det blir stopp som gör att det blir lite knackigt och knöligt, och det i sin tur ger en oro. Spänningen påverkar oss psykiskt precis som psyket påverkar det fysiska. Allt hänger ihop.
 
Eller som en annan klient uttrycker det: När Margareta håller i hennes fötter så knakar det i hennes näsa.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel