Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/25/2010
Uppdaterad: 9/26/2011

Guide över plastsymboler och återvinningsmärken

Överallt i vår omgivning finns plastmaterial som vi kommer i kontakt med. I takt med att vi blir mer medvetna om vår kost och miljö kan det vara lönt att sätta sig in i vilka plaster vi egentligen har att göra med. Genom vår guide över plastsymboler kan du lära dig att undvika de sämsta plasterna.
 
Guide över plastsymboler och återvinningsmärken
För dom flesta av oss är det svårt att med blotta ögat avgöra vilken plasttyp ett materialet består av. Men med hjälp av återvinningssymbolerna kan vi lättare välja bort de plaster vi inte vill utsätta oss för oss.
 
Under de flesta plastförpackningar finns en symbol som ser ut som en trekant med en siffra i. Siffran visar vilket material plastförpackningen huvudsakligen är gjord av.
 
Tyvärr finns det inget krav inom EU att märka plastmaterial, vilket gör att väldigt många förpackningar saknar dessa symboler.
 
Det finns dock vissa grundregler du kan använda dig av när det gäller användningen av plast och den viktigaste är att aldrig använda förpackningarna till annat än det de är avsedda för.
 
En flaska vatten ska till exempel inte återanvändas utan är avsedd för den köpta drycken och ska sedan återvinnas i en pantstation, inte användas som saftflaska på picknick. Samma sak gäller glassbyttor, de ska inte återanvändas som matlådor och definitivt inte upphettas i mikro. Då finns risk att plastmaterialet går över i maten.
 
Särskilt feta produkter som nötsmör, oljor och andra fetter bör förpackas i glasburkar för att inte fettet ska lösa upp farliga plaster som då vandrar över till livsmedlet.
 
Plastmärkningsguide
För att förenkla har vi sammanställt en plastmärkningsguide med riskbedömning. Den hjälper dig att sortera ut de sämsta plasterna från ditt hem och särskilt från ditt kök.
 
 
1: PET - Polyetentereftalat
PET-plast används huvudsakligen i olika flaskor för drycker, flytande livsmedel eller mikro- och ugnsförpackningar. PET-plaster är även vanligt i förpackningar till munvatten, jordnötssmör, dressing, oljor och grönsaker.
 
Riskbedömning: Låg risk.
 
 
2: PE-HD - Polyetylen med hög densitet
 
Polyetenplast används till förpackningar för mjölk, yoghurt, smör, juice, blekmedel, diskmedel, rengöringsmedel, schampo, skärp, shoppingväskor, motorolja och flingor.
 
Polyetenplast med hög densitet är kraftigare och styvare än polyetenplast med låg densitet.
 
Riskbedömning: Låg risk om den inte upphettas.
 
 
3: PVC
PVC används som plastfilm till kött, frukt, grönsaker vid butiksinpackning samt till viss del i vattenflaskor och andra drycker. PVC är också vanligt i flaskor och behållare för fönsterputs, rengöringsmedel, schampo, matolja, medicinsk utrustning, ytterväggar, fönster och rörledningar.
 
PVC är från början ett hårt material, men om mjukgörare tillsätts blir det mjukt. Den vanligaste mjukgöraren består av ftalat. PVC innehåller även klor som kan frisätta farliga gifter vid upphettning. Importerade PVC-plaster kan även innehålla bly som används som stabiliseringsmedel.
 
Riskbedömning: Undvik så långt det är möjligt. Välj PVC-film utan mjukgörare.
 
 
4: PE-LD Polyetylen med låg densitet
Polyetenplast med låg densitet finns främst i klämflaskor för livsmedel, bröd, fryst mat, shoppingväskor, plastpåsar, kläder, möbler och mattor.
 
Polyetenplast med låg densitet är mjukare än polyetenplast med hög densitet.
 
Riskbedömning: Låg om den inte upphettas.
 
 
5: PP - Polypropen
Polypropen är vanligt i brödförpackningar, yoghurt behållare, sirapsflaskor, ketchupflaskor, sugrör, medicinflaskor, burkar och mikrovågsförpackningar. Polypropen tål höga temperaturer.
 
Riskbedömning: Låg
 
 
6: PS - Polystyren
Polystyren finns främst i engångsserviser, yoghurtförpackningar och engångsburkar för sallader och liknande. Den används även i ”uppblåst” expanderad form, som cellplast eller frigolit, i förpackningar för kött- och charkuterivaror.
 
Polystyren tillverkas av etylbensen och det finns vissa uppgifter som tyder på att polystyren kan läcka till livsmedel.
 
Riskbedömning: Undvik så långt det är möjligt.
 
 
7: O* Diverse plast
Övriga plaster har hamnat under siffran 7. Här finns det omdiskuterade bisfenol 7, polykarbonat samt ABS-plaster och polyamid.
 
Siffran 7 finns bland annat på vatten-, läsk- och sportflaskor, solglasögon, DVD-skivor, iPod, datorer, skyltar, displayer, nappflaskor, matlådor.
 
Polykarbonat är en mycket stöt- och slagtålig plast. Den används ofta till produkter som behöver vara hållbara, genomskinliga eller tåla hög värme.
 
Polyamid används ofta i olika köksredskap, till exempel svarta slevar, pastaredskap och vispar, som ska tåla temperaturer upp emot 200°C.
 
ABS-plast är också vanligt i hushållsredskap samt telefoner, instrumentpaneler och dammsugare.
 
Riskbedömning: Undvik så långt som möjligt.
 
Det är svårt att helt undvika plast men till matvaror kan du enkelt byta till en matlåda i stål eller glas istället för plast, matrester kan du förvara i glasburkar och saft eller liknande kan du förvara i glasflaskor eller termosar.
 
Fakta:
Vad är plast?
Livsmedelsverkets beskrivning av plast är att plastmaterial oftast består av en så kallad polymer samt olika tillsatser. En polymer är uppbyggd av en lång kedja av likadana molekyler, monomerer, till exempel eten, vinylklorid eller styren. Tillsatserna, till exempel mjukgörare, stabilisatorer, antistatmedel och färgämnen, används för att påverka plastens egenskaper. Tillsatser används också i plasten för att underlätta vid själva framställningen.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
4/28/2017 11:27:17 AM - Annie
Retursymboler
Hej, jag arbetar på ett företag som tillverkar livsmedelsgodkända produkter i plast. Retursymboler och livsmedelsgodkännande är ett ämne som vi arbetar aktivt med för att möte de lagar och förordningar som finns och kunnaa erbjuda säkra och testade produkter. Vi ser att du har ett intresse för detsamma och skulle gärna diskutera detta vidare med dig för att utbyta erfarenheter. Vi skulle bli väldigt glada om du ville kontakta oss på annie.norberg@orthexgroup.com
 
Med vänlig hälsning /Annie Norberg
 
3/15/2017 7:07:25 PM - Rickard
Bugg i detta forum
Det verkar som att text efter ett citattecken inte kommer med här. Det drabbade mig nedan. Kan ni rätta till det?
 
3/15/2017 7:04:48 PM - Rickard
Påsar för kryddor, hela inlägget
Jag upptäckte idag att kryddtillverkaren Santa Maria har börjat använda plast som känns som pvc i sina påfyllnings-förpackningar. Markeringen var 7, som enligt listan här betyder diverse plast och ska undvikas. Någon som vet något mer om detta?
 
3/15/2017 7:02:43 PM - Rickard
Påsar för kryddor
Jag upptäckte idag att kryddtillverkaren Santa Maria har börjat använda plast som känns som pvc i sina påfyllnings-förpackningar. Markeringen var 7, som enligt listan här betyder
 
12/15/2016 7:19:23 AM - Leif Nilsson
För många felaktigheter
Tråkigt att en sådan artikel ska innehålla så många faktafel.
Vänd er gärna till någon expert innan så kan vi rätta till de värsta felen.
Kolla t ex gärna med Livsmedelsverket, de har bättre faktabaserad information.
 
9/7/2016 4:12:59 PM - Sonja
pinsamt framtiden
Förr fanns glas och papper det var bättre för miljön framtiden inte alltid bättre pinsamt
 
7/9/2016 7:29:35 PM - Cindy
Plastsymboler
Bra sammanställning. Tack för en bra hälsotidning på nätet.
 
4/13/2016 10:24:53 PM - mike
Faktafel och skrämselpropaganda
Mycket faktafel och skrämselpropaganda här ser jag. Och för övrigt amatörmässiga fel! Är det en lekman bakom tangentbordet? En google-forskare? Ett tips är att hålla dig till fakta! Som om man använde ozonnedbrytande gaser för att göra frigolit...din skojare! vilket exempel är det från? och att etylbensenet skulle avges...jo jag tackar!:) haha! PS används vid hantering av celler och ägg vid insemination mm. Finns olika renhetsgrader på plaster som klassificeras beroende på godkännande för ex livsmedelskontakt, medicinkontakt och till och med för invärtes bruk utan risker. Foliehattarna som skräms på denna sajt har inte ett rätt.
 
8/13/2015 5:40:35 PM - Randy
Plastpåse zip
Kan man använda plastpåse med zip som är P4 för mat eller ska detta undvikas?
 
2/8/2015 10:48:15 AM - snja
plastmärkningar
varför måste vi ha plast? Läser mer och mer om den farliga plasten och påverkan på hormoner och miljö. Bra lita över plastmärkningar
 
11/18/2014 9:48:38 AM - Lisa
PPHP plast och Hytrel
Hej,
Är Homo-polymer (PPHP) samt Hytrel plast farligt? Finns i en hårborste jag tänkte köpa
 
11/18/2014 9:48:03 AM - Lisa
PPHP plast och Hytrel
Hej,
Är Homo-polymer (PPHP) samt Hytrel plast farligt? Finns i en hårborste jag tänkte köpa
 
7/3/2014 5:27:15 PM - Annika
Ketchup plastflaska och plastmärkning
Vad betyder det som står under ketchupflaskor från COOP:
Dels står det: 6
men inte i en triangel som de brukar vara märkt, utan bara siffran fritt. Sen står följande: TR-45-K-004942
Vad står det för?
Det går att köpa ekologisk ketchup i glasflaska (som dessutom är mkt godare och som inte har den där bismaken av plast som plastförpackad ketchup annars alltid har,) på välsorterade Konsumbutiker. Jag köpte precis en där av märket Urtekram www.urtekram.dk
 
6/23/2014 10:10:05 AM - Ystad-Tryck
symbol
tryck på plastpåse
 
6/23/2014 10:10:03 AM - Ystad-Tryck
symbol
tryck på plastpåse
 
6/23/2014 10:07:21 AM - Ystad-Tryck
symbol
tryck på plastpåse
 
4/4/2014 10:48:19 AM - Sandra
Tillverkarna
Konstigt att det tillverkas matlådor och annat för matförvaring av gift när samhället satsar så mycket pengar för hälso- och sjukvård.
 
2/12/2014 4:08:41 PM - Marianne
Beteckning PUD8, PAKPLAST
Hittar ingen info ang beteckningen PUD8. Har sökt på nätet. Plastburken har innehållit inlagd sill.
 
9/22/2013 9:15:15 AM - Laila
Plaster
Bra lista över plastmärkningar
 
6/12/2013 10:50:33 AM - Sandra
Vissa felaktigheter
Hej,
 
Arbetar med plast och kan garantera att det inte finns något farligt med att fylla på en ramlöseflaska gång på gång, så länge man inte utsätter den för hög värme.
Saknar också grund för mkt av det ni skriver, har svårt att se varför man ska undvika styrenplast t.ex. i plastmuggar? Källor tack!
 
5/28/2013 11:28:27 AM - Sian
Plastmärkningar
Tack för bra artikel om plastmärkningar. Nu vet jag mer
 
2/6/2013 5:39:43 PM - Maria
Matförpackningar
Hur ska man undvika förpackningarna runt kött, köttfärs osv?
 
1/24/2013 4:03:15 PM - Setna
Formaldehyd
Finns någon märkning för formaldehyd?
 
8/20/2012 7:57:22 AM - Anna
BPA, plastkemikalier
Jättebra artikel. Nu vet jag vilka plaster som är bättre än andra. TACK
 
8/20/2012 7:54:35 AM - Anna
BPA, plastkemikalier
Jättebra artikel. Nu vet jag vilka plaster som är bättre än andra. TACK
 
7/29/2012 9:54:29 PM - Johannes
Källor?
Intressant, men var är källförteckningen?
 
6/10/2012 1:04:20 PM - Katrin
glasburkar?
Det står att man kan välja att förvara maten i glasburkar, men de har ju lock ... eller hur menar ni?
 
5/20/2012 11:04:26 AM - Anna
Plastpåsar m m
Det finns olika plastpåsar. De dom har på coop funkar för mat och är utan farliga plaster. Men lågprisplastpåsar kan innehålla sämre plaster. Läs på förpackningen!
 
5/20/2012 11:03:38 AM - Anna
Plastpåsar m m
Det finns olika plastpåsar. De dom har på coop funkar för mat och är utan farliga plaster. Men lågprisplastpåsar kan innehålla sämre plaster. Läs på förpackningen!
 
1/5/2012 6:56:10 PM - elisabeth
gammal märkning då
PÅ äldre plastprodukter finns andra typer av markeringar-har de med plasten att göra eller är det något annat?
 
12/11/2011 10:43:40 PM - Linnea
Plastmärkningar
Bra artikel oom plaster och märkningar. Oj, jag visste inget om detta. Tack!
 
11/2/2011 3:12:55 PM - 2011-11-02 15:08:12-Kerstin
Lista över miljöfarliga plaster
En mycket bra lista.
 
6/30/2011 7:55:24 AM - plasmina
Plast och gifter
Mycket bra sammanställning om plaster och symbolerna. Läskigt, det är mest plastförpackningar idag.
 
5/16/2011 12:21:04 PM - Briggan
Barn och gifter
Min dotter får ibland leka med köksredskap av plast. Nu blir jag dock osäker på vilka plaster hon får tugga på...Dessutom, kan man förvara mat i vanliga fryspåsar?
 
4/28/2011 3:30:15 AM - Kenth
Dålig Plast i Dricka Flaskor, Stekpannor, mfl.
Plastmärkning.
 
Bästa plast är 2, 5 och eventuellt PLA Majs Flaskor.
Försök undvika plastprodukter med siffrorna 1, 3, 6 och 7 som innehåller ämnen som inte är bra för hälsa och miljö. Var extra noga med plast som hettas upp eller kommer i kontakt med varm mat.
 
1= PET, Dryckesflaskor
Det finns en risk för läckage av ftalater till drycken i flaskorna. En ny studie visade att vatten i PET-flaskor hade högre halter av hormonstörande ämnen än vatten i glasflaskor. Vid tillverkningen Cancer risk.
 
PET, polyeteneterftalat, som ofta används i returflaskor är slitstark och tålig. Polyester i tyg är samma material som PET.
2=PE-HD, Flytande margarin-flaska
Det finns inga kända miljörisker med den här typen av plast, polyetylen, men man ska undvika att hetta upp den.
 
PE-HD är vanlig i förpackningar för flytande produkter som t ex flytande margarin. Den är kraftigare och tätare än vanlig polyetylen (nr 4).
3=PVC, Leksaksförpackningar
Undvik helst produkter av PVC, polyvinylklorid.
 
PVC-plast finns i allt från butiksförpackning av kött och leksaker till byggnadsmaterial. Materialet i sig är hårt, därför tillsätts mjukgörare i form av ftalater. De kan utgöra en stor andel av plastens totala vikt. Ftalater läcker till omgivningen under en produkts hela livstid. De är hormonpåverkande, stör fortplantningen och det finns även studier som påvisar risk för barnallergier.
 
4=PE-LD, Plastpåsar
Den här typen av polyetylen-plast, som vanliga plastpåsar är tillverkade av, innebär inga kända miljörisker, men man ska inte hetta upp den.
5=PP, Snabbmatsförpackningar
Polypropylen innebär inga kända miljörisker.
 
Plasten är vanlig i förpackningar som ska tåla att bli varma, exempelvis till färdigmat som värms i mikrovågsugn. Materialet kan finnas i alla typer av livsmedelsförpackningar.
6=PS, Datorer och yoghurtburkar
Undvik helst polystyren.
 
Det är en ganska hård plast som används till, bland annat, leksaker, köksmaskiner, datorer och yoghurtburkar. Används i expanderad form i cellplast, exempelvis i köttråg i mataffären. Tidigare har cellplast blåsts upp med hjälp av olika ozonnedbrytande ämnen. Cellplast kan vara impregnerad med bromerade flamskyddsmedel.
7=O*, Nappflaskor och matlådor
Undvik helst produkter som är märkta med 7, framförallt produkter som används för mat.
 
Den här märkningen finns emellertid på många olika varor, allt från CD-fodral till nappflaskor och matlådor.
 
Plaststekspaden till teflonpannan är exempelvis gjord av polyamid. Nylon är en annan polyamidplast. ABS-plast är vanlig i plastkonstruktioner av olika slag, t ex i dammsugare. I gruppen finns också bioplaster som inte förknippas med risker. Men märkningen finns också bland annat på polykarbonat, en hård och glasklar plast, vanlig i exempelvis tillbringare. Polykarbonat innehåller det hormonpåverkande ämnet bisfenol A. I EU förbud av bisfenol A i nappflaskor.
Om fler konsumenter är uppmärksamma, ifrågasätter och ställer frågor om de farliga plasterna är det möjligt att få bort dem från marknaden.
 
Eftersom nästan all plast är tillverkad av fossil olja är det viktigt att lämna dem till återvinning för att spara energi och råvaror.
 
Texten baserar på en artikel av Anders Friström i vår medlemstidning Sveriges Natur nr 1/11, ett temanummer om kemikalier. Bli medlem så ingår en prenumeration på tidningen.
 
?=PLA, Polylactide är en majs-baserad kåda tillverkad av NatureWorks®
.
 
2/28/2011 4:38:04 PM - Samuel
Återbruk
Varför skulle jag inte kunna fylla på en drickaflaska? Kranvatten på en Ramlösaflaska kan ju inte vara farligare än Ramlösavattnet, och ni skriver ju att PET är en lågriskplast. Bra med info om plaster men era slutsater är inte alltid välgrundade. Ni behöver ha referenser till seriös forskning, inte bara "det finns vissa uppgifter som tyder på...", om folk ska ta er på allvar.
 
11/6/2010 8:25:59 AM - Sonja
Gifter i plast
Tack för sammanställning. NU ska jag rensa bland burkarna. Hemskt med alla gifter i plast.
 
Kommentera denna artikel