Publicerad: 9/10/2017
Havtorn är bra för din hälsa
Havtorn är ett nyttigt bär med syrlig smak. Studier visar att bären kan hjälpa mot såväl fetma, högt kolesterol, cancer som leverskador.
 
Havtorn är bra för din hälsa

Havtorn har omskrivits som hälsobär ända sedan 700 år eK. I Kina används havtorn som medicinalväxt mot inflammationer, hosta, matsmältningsproblem och infektioner.
 
Havtorn är en bärbuske som växer vid Himalayas sluttningar, i Asien, Europa och Sverige. I Sverige är havtorn fortfarande ganska okänd. Havtornbären förekommer främst vid havet längst ostkusten, men även i Norrbotten, Bohuslän och Öland.
 
Bären är små och gul-orange till färgen. Havtornbusken blir 30-50 år och kan som vild växt bli upp emot nio meter. Havtornbären mognar i slutet av augusti till slutet av september och kan därefter skördas.
 
Vitaminbomb
Det som är unikt med havtorn är att de innehåller omegafetter. Havtorn är troligen det enda bäret som innehåller fettsyrorna omega 3, 6, 7 och 9. Havtornbär är tillsammans med macadamianötter ensamma om att innehålla omega 7 i naturlig form. Omega 7 är viktig för en väl fungerande kropp och särskilt för cellmembran och tarmar.
 
Utöver de nyttiga fettsyrorna innehåller havtorn mängder med antioxidanter och vitaminer som A, C, E, K och B-vitaminer, även B12 och folsyra. Antioxidanterna består bland annat av karotenoider, flavonoider, fenoler, fytosteroler och polyfenoler.
 
Havtorn finns att köpa som råsaft, juice, olja, marmelad, frysta bär eller havtornpulver. Färska bär finns inte att köpa dels för att fettinnehållet gör hållbarheten kort eftersom fetterna lätt härsknar och dels för att havtorn inte bildar något lösningsskikt mellan bär och stjälk. Det medför att det alltid kommer ut växtsaft vid skörden vilket minskar hållbarheten. I princip bör bär och saft frysas omedelbart efter skörden för att undvika mögel eller jäsning. I annat fall måste man tillsätta konserveringsmedel. En annan metod är att torka bären. Torkning sker normalt under 40 grader för att bevara så mycket näring som möjligt.
 
Havtorn och hälsa
En studie utförd vid Sunchon National University i Korea visar att havtornspulver kan minska bukfetma och kolesterolet. Studien gjordes på möss som åt en fettrik kost och de delades in i tre grupper varav en kontrollgrupp. De andra grupperna gavs antingen 1 procent eller 5 procents havtornspulver som tillskott till övrig mat.
 
Studien utfördes under sex veckor och man fann att de grupper som fått tillskott av havtornspulver inte gick upp i vikt och fick kraftigt minskad fettansamling i magområdet samt förbättrade plasmanivåer av leptin, triglycerider och totalkolesterol.
 
En undersökning vid Sveriges Lantbruksuniversitetet visar att extrakt av havtorn kan minska hastigheten som cancerceller delar sig på. Det visade sig att cancercellerna hämmades mer av mer koncentrerade extrakt än av svaga. Tjocktarmscancerceller hämmades mest av nypon, blåbär och havtorn medan bröstcancerceller påverkades starkast av nypon, svarta vinbär och havtorn.
 
Havtorn testades även på 128 hjärtsjuka patienter i Kina. Den kliniska studien visade att patienterna fick en minskning av kolesterol och förbättrad hjärtfunktion. De hade även mindre kärlkramp än de som enbart fick medicin. De intog motsvarande 10 mg flavonoider från havtorn tre gånger dagligen under sex veckor. Det motsvarar cirka 90 gram havtornbär per dag.
 
Andra studier visar att havtorn kan normalisera magsyran och motverka magsår samt att havtornolja kan skydda levern från skadliga effekter av giftiga kemikalier. Även havtornblad har på råttor visat ge skydd mot leverskador.
 
Olja från havtorn har visat sig kunna minska risken för blodproppar och verkar helande på slemhinnor samt stimulerar och återställer immunförsvaret. Havtornolja anses även motverka depression.
 
Skönhetsolja
Havtorn används flitigt i hudvårdsprodukter, främst i form av havtornolja från frö eller frukt.
 
Havtornoljan anses kunna lindra problemhud såsom acne, rosacea, eksem och torr hud. Oljan anses även bra för cellförnyelsen och har anti-age egenskaper samt dämpar inflammationer.
 
Den används även mot bränn- och strålskador. Efter Tjernobylkatastrofen användes bland annat havtornolja för att lindra strålskador på de drabbades hud. Ren fruktköttolja från havtorn har en strålningsskyddande faktor motsvarande solfaktor 4.
 
Fakta:
Så använder man havtorns olika växtdelar:
 
Havtornbär:
Bären pressas till saft eller juice. Det sker genom passering som separerar kärnor, blad, kvistar och kärnor. Bären kan även torkas i torkugn.
 
Havtornkärnor och skal
Efter att man passerat bären till saft eller juice så blir det en massa kvar som består av kärnor och skalrester. Denna massa kan torkas och mals därefter till pulver - havtornspulver.
 
Havtornfrön och skal
Ur havtornsfröna kan man pressa ut oljan. Det är en tidsödande process som gör havtornsolja till en dyr produkt. Havtornsoljan används vanligen till mat, kosmetika eller naturläkemedel.
 
Havtornsblad:
Bladen används främst till te.