Publicerad: 2009-09-29
Så minskar du risken för cancer
Det finns flera olika cancersorter och de vanligaste som bröstcancer, prostatacancer samt tjock- och ändtarmscancer kan du faktiskt göra en hel del för att slippa. Genom att äta bra mat, motionera, hålla normalvikt och undvika rökning så minskar du din risk väsentligt.
 
Så minskar du risken för cancer

Här kommer en lista med skyddsåtgärder som du enkelt kan föra in i din vardag. Låt det bli en naturlig livsstil och börja inte med allt på en gång om det känns för jobbigt.
 
Jobba mot ett mål i taget.
 
Experternas bästa råd för att slippa cancer:
  • Håll vikten och låt ditt BMI ligga mellan 18,5-25
  • Motionera varje dag
  • Undvik mat med mycket kalorier och söta drycker
  • Ät huvudsakligen mat från växtriket
  • Ät mindre rött kött och undvik charkprodukter
  • Drick mindre alkohol
  • Dra ner på saltet och undvik mögel från spannmålsprodukter och baljväxter
  • Ät hälsosam mat, inte kosttillskott
  • Amma ditt barn så får både du och ditt barn ett skydd
  • Du som redan haft cancer bör också följa råden ovan
     
    En sund livsstil ger cancerskydd
     
  • Ät frukt och grönsaker varje dag
    Ät minst två frukter och tre portioner grönsaker. Kom ihåg kålväxter, färska kryddor, lök och tomatsås.
     
  • Ät fisk 2-3 gånger i veckan
    Då får du i dig D-vitamin, viktiga omega 3-fetter och selen.
     
  • Välj bröd med hela korn
    Ät gärna surdegsbröd, fullkornspasta, råris och fullkornsris. Använd till exempel mathavre och korngryn som alternativ till riset ibland.
     
  • Ät mycket bönor och linser
    De innehåller både protein som ett alternativ till kött och mängder med cancerskyddande ämnen.
     
  • Drick flera koppar te varje dag, gärna grönt
    Då håller du de viktiga antioxidanterna på en konstant nivå. Varva gärna med en kopp choklad gjord på äkta kakao.
     
  • Håll normalvikt
    Håll dig inom BMI 18,5-25 och rör på dig minst 30 minuter varje dag. Ta gärna några ordentliga motionspass under veckan så sänker du risken för flera vanliga cancerformer.
     
  • Salta lagom
    Håll dig till1 tsk om dagen.
     
  • Dra ner på rött kött och charkprodukter
    De innehåller nitritsalter som kan kan öka risken för cancer. Ät max 500 gram kött från nöt, gris och lamm i vckan.
     
  • Hårt stekt, grillat eller rökt är inte bra
    Gäller särskilt kött och fisk.
     
  • Undvik sötsaker
    Baka själv om du vill ha något gott. Använd fina ingredienser med mycket antioxidanter i, som till exempel chokladdessert med mörk choklad i eller en paj på havregryn med mycket bär och lite socker.
     
  • Undvik eller ät sällan chips och pommes frites
    Kolhydrater som hettas upp bildar akrylamid.
     
  • Håll alkoholkonsumtionen på en låg nivå
    Innehåller cancerframkallande alkohol.
     
  • Sluta rök redan idag
    Om duinte kan eller vill, se till att hålla en hög nivå av antioxidanter i blodet genom att äta frukt och grönt och dricka grönt te.
     
     
    Maten som skyddar, Bonnier Fakta
  • Fakta:
    Läs mer:
    Cancer går det att skydda sig>>
     
    Livsstilsbovarna bakom cancer>>
     
    Håll dig smal och minska cancerrisken>>
     
    Fetma och blodsocker kopplas till bröstcancer>>
     
    Alkohol ger ökad risk för bröstcancer>>
     
    Motion minskar dödlighet i cancer hos män>>
     
    Maten som skyddar mot prostatacancer>>
     
    Broccoli skyddar mot prostatacancer>>
     
    Broccolijuice fick cancer att försvinna>>
     
    Träna hårt och minska risken för bröstcancer>>
     
    Minska risken för bröstcancer med fiberrik mat>>
     
    Framtidens cancermedicin - broccoli och kål>>
     
    En sund livsstil minskar cancerrisk>>
     
     
    Hälsorecept:
    Hälleflundra med sallad på rotfrukter>>
     
    Torskfilé med rotfrukter och äggtopping>>
     
    Rotfruktspytt med sting>>
     
    Bulgursallad med lax>>
     
    Chili sin carne>>
     
    Grekiska bönor i ugnen>>
     
    Grillad kycklingfilé med grön linssallad och stekt citron>>
     
    Limekyckling med tomat & avokadosalsa>>
     
    Yoghurtmarinerad kyckling med tomat-, mynta- och gurksallad>>
     
    Rödkålssallad>>
     
    Rödkålssallad med papaya>>
     
    Kikärter med tomater och blomkål>>
     
    Jordärtskocks- och blomkålssoppa med rostade solrosfrön>>
     
    Marinerade kronärtskockshjärtan>>
     
    Regnbågssallad med mozarellaost>>
     
    Rawfood-glass>>
     
    Krabbrulle>>
     
    Ljummen bönsallad>>
     
    Veronicas fruktsallad med granatäpple>>