Publicerad: 11/10/2009
Piloter lever längre än medelsvensken
En ny svensk studie visar att piloter lever betydligt längre än medelsvensken. Anledningen tros vara de fysiska krav som ställs på piloterna.
 
- När vi räknade på det kom vi fram till att piloterna lever 4,5 år längre än Sveriges befolkningen i övrigt, säger Lars-Åke Brodin, professor i medicinsk teknik vid KTH.
 
Lars-Åke Brodin är författare till de medicinska flygsäkerhetsregler som gäller i Europa och den forskare från KTH som varit delaktig i studien.
 
- Resultatet visar att piloter har mer än en halverad risk att drabbas av hjärtinfarkter och andra hjärt-kärlsjukdomar, säger Lars-Åke Brodin.
 
Bra fysik
Studien berättar också att blodfettsvärdet bland piloter ligger på ungefär samma nivå som hos befolkningen i övrigt. Antalet cancerfall hos piloter är varken fler eller färre. Blodtrycket är dock i snitt något lägre hos piloter än hos gemene man.
 
Enligt Lars-Åke Brodin indikerar resultatet att de fysiska baskrav som ställs på piloter är den största orsaken till att de lever längre.
 
- Det ställs samma hårda krav, oavsett om en pilot är 20 eller 60 år. Till exempel ska 10 kilometers löpning avverkas på femtio minuter, men det finns även andra baskrav som rör både statiska muskelbelastningar och fysiskt uthållighet, säger Lars-Åke Brodin.
 
Han tillägger att en slutsats det går att dra av studien är att den är ett vetenskapligt bevis för att träning främjar människors hälsa.
 
I studien ingår även kabinpersonal, flygmekaniker och personer inom andra flygrelaterade yrken ingår i studien.
 
Källa: KTH