Publicerad: 4/28/2018
Mörk choklad skyddar levern
Choklad skyddar inte bara hjärta och kärl utan kan också förbättra oddsen för patienter med leversjukdom.
 
Mörk choklad skyddar levern

I en studie gav forskarna mörk choklad till 21 patienter som led av allvarlig skrumplever.
 
Patienterna delades in i två grupper där den ena gruppen fick vit choklad och den andra mörk choklad. De fick 0,5 gram choklad per kilo kroppsvikt som intogs som en del i en flytande föda.
 
Mörk choklad minskar blodtryck och blodflöde i levern
Forskarna såg att den grupp som fick mörk choklad med 85 procents kakaohalt fick mycket lägre höjning av blodtrycket i levern än de som fick vit choklad.
 
Efter en måltid ökar normalt blodflöde och blodtryck i levern. Men för patienter med skrumplever kan detta vara farligt. I vissa fall kan ökat blodtryck orsaka att blodkärl i levern brister.
 
Båda måltiderna i studien gav en ökning av leverblodflödet, men hos gruppen som fick mörk choklad var ökningen hälften så hög jämfört med de som fick vit choklad.
 
Precis som i tidigare studier med mörk choklad så är det flavanolerna i kakaon som tros vara orsaken till det goda resultatet. Mörk choklad får de glatta muskelcellerna i blodkärlen att slappna av och vidgas, vilket gör att blodtrycket sjunker.
 
 
Fakta:
Vad är skrumplever (levercirros)?
Levern är ett viktigt organ för att ta hand om slaggprodukter i kroppen. Vid skador som ger inflammation i levern förändras den långsamt, cellerna dör och ersätts av ärrvävnad. Det gör att levern fungerar sämre och att blodet får svårare att flyta genom den.
 
Tidiga symtom på skrumplever:
Tidiga tecken kan vara att man känner sig trött och svag, har dålig aptit, mår illa och går ned i vikt. Du kan även få små, röda spindelvävsliknande fläckar i ansikte, på armar eller magen. Det är också vanligt att lättare få blåmärken och att blöda näsblod.
 
Orsaker:
Hög alkoholkonsumtion
Leverinflammation
Hepatit
─mnesomsättningsstörningar
Fetma
Vissa läkemedel
 
Källa: vårdguiden