Publicerad: 6/14/2018
Odla miljövänligt
Vi tipsar om hur du kan odla mer miljövänligt.
 
Odla miljövänligt

Fotograf:
sund.nu

1. Skippa bekämpningsmedel
Det finns flera miljövänliga metoder för att bli av med angriparna. Några exempel: Spola varmt vatten eller såpvatten på bladlössen, pudra algomin eller träaska över kålplantor för att bli av med jordloppor, sätt upp fiberväv mot flygande insekter, och använd motståndskraftiga potatissorter för att undvika potatisnematoder och potatisbladmögel.
 
2. Köp friska och livskraftiga plantor samt ekologiska frön
E-märkta plantor är framtagna för svenskt klimat. Använd växelbruk, dvs. plantera olika plantor på olika ställen år från år för att undvika växtsjukdomar.
 
3. Ge jorden naturlig näring
Starta en kompost och sprid myllan i ditt land så slipper du använda konstgödning som orsakar växthusgaser och påverkar klimatet negativt.
Egen näring kan du göra genom att slå varmt vatten över en hink med nässlor och låta dem stå ett dygn och sedan sprida utspätt nässelvattnet över jorden.
 
4. Räfsa, bränn och gräv mindre
Låt gräs, löv och gamla stjälkar ligga kvar i rabatten de blir till näring. Kompostera istället för att elda. Täck jorden med halm, flis eller en presenning istället för att gräva - det frigör mindre växthusgaser och är bättre för jorden.
 
5. Klipp gräset miljösmart
En handdriven gräsklippare är bäst för miljön. Skippa besöket på gymmet och klipp gräset för hand istället. En nätansluten el-gräsklippare är bättre för miljön än en bensinklippare. För motorgräsklipparen finns det akylatbensin som är bättre för miljön. Om alla svenska villaägare gör om halva tomten till vild blomsteräng skulle koldioxidutsläppen från motorgräsklippare minska med 17000 ton per år samtidigt som vår biologiska mångfald skulle öka.
 
Källa: Naturskyddsföreningen