Publicerad: 12/8/2010
Omega-6 brist ger usla spermier
Manlig infertilitet kan bero på att det finns för lite fleromättade fetter i testiklarna. Det visar en ny studie ledd av professor Anders Jacobsson vid Wenner-Grens Institut för experimentell biologi vid Stockholms universitet. Studien publiceras i tidskriften Journal of Lipid Research.
 
Omega-6 brist ger usla spermier

Hos däggdjur regleras produktionen av fettsyrorna omega-3 och omega-6 av en gen kallad Elovl2. Genom att helt eller delvis inaktivera denna gen hos möss kan forskarna nu visa att brist på specifika omega-6 fetter leder till avsaknad av fullt utvecklade spermier och infertilitet.
 
– Redan vid små förändringar av mängden omega-6 fettsyror försämrades spermiekvaliteten kraftigt, säger Anders Jacobsson, professor i fysiologi och ledare för studien. Effekterna liknar vissa typer av manlig infertilitet och vi försöker nu kartlägga ifall dessa fettsyror är påverkade även hos vissa grupper infertila män.
 
Fertilitetsstudien publiceras i dagarna och bygger på ett internationellt samarbete med forskare från Sverige, Frankrike, England och USA. Den är ett led i att förstå sambandet och vikten av kroppens egen produktion av fleromättade fetter och att en störning av detta kan leda till nedsatt fertilitet hos män.
 
Om fleromättade fettsyror
Omega-3 och omega-6 fettsyror är så kallade fleromättade fettsyror och kallas ibland även för ”essentiella fettsyror”. De måste intas som tillskott eftersom kroppen inte kan tillverka dem själv. Detta är dock en sanning med modifikation.
 
Så länge dieten innehåller de korta omega-3 och omega-6 fettsyrorna alfa-linolensyra och linolsyra har kroppen en möjlighet att tillverka de flesta fleromättade fettsyror som behövs för att cellerna skall fungera normalt. På grund av onaturlig eller ohälsosam diet, eller genom sjukdom, kan kroppens egen ”fettfabrik” rubbas vilket kan leda till metaboliska störningar.
 
– Även om vi idag känner till nödvändigheten av att kroppen tillverkar egna fettsyror är betydelsen av dem oklar, jämfört med de fettsyror som vi får i oss via maten, säger Anders Jacobsson. Vi vet heller ännu inte i detalj hur kroppens egen fettsyraproduktion regleras eller hur dieten påverkar detta.