Publicerad: 12/14/2010
Zarah Öberg - kostrådgivare med hälsa som livsuppgift
Zarah Öberg ser sitt yrke som en livsuppgift, har ett driv som få besitter och har alltid flera projekt på gång, som att driva sin sajt kostkoll.nu med ett antal undersajter. Men hennes huvudsakliga yrke och passion är kostrådgivare.
 
Zarah Öberg - kostrådgivare med hälsa som livsuppgift

Att ha många bollar i luften får en helt ny betydelse när man träffar Zarah Öberg. Om inte annat får uttrycket tänjas ut till sin maximala gräns.
 
Hon driver ett 50-tal sajter inom hälsa, skriver för ett flertal hälsotidningar, utbildar inom Raw food, vegetarisk och ekologisk kost och håller i coachutbildningar inom kost och hälsa. Och hon har ett flertal andra projekt på gång. I november släppte hon tillsammans med några andra en bok om EQ (emotionell intelligens), ett ekologiskt matkoncept och ett Springcykel-företag. Till den långa listan tillägger hon glatt ”och lite andra projekt”.
 
Hälsa som livsuppgift
På frågan hur många timmar hon jobbar på en vecka är hennes svar inga. Hon ser inte sitt jobb som ett arbete utan som en livsuppgift som hon har blivit tilldelad.
 
Ett synsätt som andas religiositet och när Zarah får frågan förklarar hon att hon tror, men inte på någon överordnad gudsgestalt som inom kristendomen. Östvärldens holistiska synsätt tilltalar henne mer. Ett synsätt som ser till hela människan och allas unikhet och som värderar alla likadant.
 
Hon tror även på karma, att man får tillbaka samma typ av energi som man sänder ut till andra.
 
– Det är också mindre lätt att vara rädd för döden när man har varit så nära att dö flera gånger, det blir en sorts frid i det tankesättet. Det är också därför jag har den tron som jag har, för att göra stora saker behöver du finna meningen i just ditt liv.
 
Hennes brinnande intresse för hälsa och hennes stora livsglädje har bland annat sin grund i barndommen.
 
– Jag har varit väldigt sjuk i mitt liv, som barn fick jag svåra huvudvärkssmärtor och vid 20 och 21 års ålder fick jag två hjärnblödningar som följd av det.
 
Detta gjorde att hon tidigt hittade sin egna balans i livet, ett lugn och en trygghet i sig själv. Och en drivkraft att se till att arbeta med det hon brinner för och ta sig an allt hon drömmer om, något som man behöver öva upp enligt henne själv.
 
- Inspiration och entusiasm kommer till stor del från glädje och meningsfullhet. Om man fyller sin vardag med mening, så kommer inspirationen utifrån det. Motivation faller ju inte ner i huvudet på människor, så det är något man får bestämma sig för att känna helt enkelt. För mig är det en självklarhet att förutsätta att jag alltid har den motivation och kunskap som krävs för att nå det mål jag önskar, berättar hon.
 
Hur påverkar dina hjärnblödningar dig idag?
– Jag har fått arbeta upp mitt minne och tal igen, så det är klart att det har påverkat mig, men faktiskt bara på ett positivt sätt. Mina hjärnblödningar och tappade minne gör att jag alltid är väldigt närvarande och lyhörd. Det gör också att jag uppskattar livet på alla sätt och i alla dimensioner samt att jag är mån om att visa min uppskattning mot alla som berör mig på olika sätt. Det som kanske är mindre bra är att jag lever i nuet och har en drivkraft som kan vara svårt för många att förstå.
 
Zarahs mål med sitt arbete är väldigt höga
- Min mission är att ha koll på allt inom hälsa, medicin och kroppen, oavsett om det handlar om mental, fysisk eller själslig hälsa.
Ska man som Zarah Öberg ha koll på allt inom ett område så kan det inte finnas någon ”av- och på knapp” som hon själv uttrycker det. Det har hon inte heller. Men hon är väldigt noga med sin egen hälsa. En av de viktigaste faktorerna till balans är sömnen som hon är väldigt noga med. Sömntiderna styrs av den ayurvediska läran som säger att kroppens rening är som mest effektiv mellan 23-06.
 
En hälsosam balans är viktigt
Ayurveda är en tusenårig lära från Indien och ett av alla områden som Zarah har utbildat sig inom. Läran går ut på att vi alla är unika som individer, ett synsätt som även innebär att vi har olika behov. För att veta sina egna behöver man ta reda på vilken konstitution man har.
 
Inom ayurvedaläran finns det tre så kallade byggstenar, doshor, vata, kapha och pitta. Alla människor har en konstitution uppbyggd av dessa tre, med olika mycket av alla. Ofta har man en eller två doshor som är dominerande.
 
Zarah Öberg är yrig och snabb som en vata, envis som en pitta och har ett lugn som en kapha.
 
Hon beskriver själv att hennes vata dominerar oerhört mycket men att hon också är mycket eftertänksam, en egenskap som hör hemma hos pitta och kapha.
 
– Många tror att jag är oerhört energisk, vilket stämmer på ett sätt, men jag är oerhört lugn och eftertänksam och älskar att vara själv och skriva också, berättar hon.
 
En annan av de viktigaste grundstenarna till en hälsosam balans är maten. Och Zarah äter som hon lär, om inte nyttigare. Hennes kost är helt vegetarisk och fri från tillsatser, vete, mjölkprodukter, socker och ägg. Gör man en inblick i Zarahs kylskåp hittar man inte så mycket förutom örter, blötlagda linser och bönor.
 
Det mesta av vad hon äter trivs i rumstemperatur, som frukter, grönsaker och nötter. Till favoriterna hör smoothies och rotfrukter.
 
Förutom sin utbildning inom ayurvedisk medicin är hon utbildad som bland annat kostrådgivare, hälso- och utomhuspedagog och mental tränare. Hon är instruktör, har läst kurser inom medicin och kemi, konflikthantering, naturmedicin, kinesiologi och blodanalys.
 
För att komplettera denna lista läser hon just nu kommunikologi, till näringsterapeut och fytoterapeut, ett tiotal kurser på högskolan, en 2-årig kurs inom storytelling, dramaturgi och strategisk kommunikation.
 
– Jag läser även lite andra kurser som är intressanta, tillägger hon.
 
Hur hinner du med allt?
– Man hinner med allt man väljer att hinna med, det är inte svårare än så. Säg att du har en oerhört bokad vecka nästa vecka och inte alls har tid. Sen ringer jag till dig och säger att jag har vunnit en resa till Indien och att du kan hänga med men bara om du kan åka imorgon. Det innebär att du behöver hinna hela nästa veckas jobb på en dag, vad svarar du? Sannolikt blir du oerhört effektiv och fixar allt i raskt tempo. Så frågan är inte hur man hinner utan hur man väljer att planera så att man hinner allt det man önskar fylla sin tid med.
 
Och drömmarna är långt ifrån slut för Zarah, det finns många fler på tur. Vissa tar hon tag i idag, andra hoppas hon på att kunna uppfylla i framtiden.
 
– Min högsta dröm är att ha en liten gård där jag får odla och leva utifrån en sluten cirkel. Där vill jag lära barn att odla och ta hand om naturen. Kanske hittar jag min gård någon dag, men först behöver jag tillföra min del till den här förändringen som jag arbetar med nu.
 
Fakta:
Zarah tipsar: så uppnår du dina mål:
 
- Lyssna på ditt hjärta, följ dina drömmar och
umgås med människor som gör dig glad och levande.
 
- Var mycket i naturen för att hämta kraft och se till att andas djupt och sov ordentligt, det gör att du tänker klarare.
 
- Sätt mål och gör dem bara utan att fundera så mycket på vad som inte går eftersom det tar bort din glöd.
 
- Lyssna inte på de som inte har en aning om vad det är du drömmer om. Det är lätt för andra att bedöma det du önskar, trots att de själva inte vet vad de talar om. Omge dig istället med de som fyller dina kunskapsluckor, som tror på dig och som hjälper dig.
 
- Leta reda på de som är bäst inom det du vill göra och följ deras exempel så lär du dig ett fungerande tillvägagångssätt direkt.
 
- Och framförallt, ha roligt på vägen och ta inte dig själv på så stort allvar, så blir det enklare och roligare.
 
- Alltså: gör det du tror på, tro på det du gör och ge aldrig upp dina drömmar.
 
 
Zarahs goda smoothies
Blå vitaminkicken>>
 
Energiboostande frukostsmoothie>>
 
Hallondrömmen>>