Publicerad: 2013-07-01
Marmabehandling - en ayurvedisk behandling för ökad livsenergi
Ayurveda är en fleratusenårig indisk läkekonst och marmapunkter är ayurvedans svar på den kinesiska medicinens akupunktur. Syftet med marmabehandlingen är att öka sin livsenergi. Sund har testat en marmabehandling på Veda Lila i Stockholm.
 
Marmabehandling - en ayurvedisk behandling för ökad livsenergi

Jag kommer halvt inspringandes från ett Stockholm med molnigt väder och är lite stressad eftersom jag är ute i sista minuten, men nu ska jag få slappna av under en hel timme på Veda Lila, butik och behandling med inriktning på ayureda.
 
Jag kliver in i ett varmt litet rum, andas ut och känner hur axlarna sjunker ner. På det långsmala skåpet direkt till vänster står några ljus och ett par flaskor med aromaoljor. Ljuset är dunkelt och jag sätter mig på en trästol och Jenny Thåström som är min terapeut idag börjar behandlingen med att känna på min puls.
 
Hon förklarar att hon genom att läsa av min puls kan avgöra vilken kroppstyp jag tillhör just nu. Det varierar nämligen, dels under hela livet och dels under en och samma dag. Jag blundar och andas. Efter en minut har hon svaret, jag har just nu en dominerande vata-konstitution. Därefter frågar hon om jag har något besvär någonstans och jag förklarar lite kort hur mitt liv ser ut just nu.
 
- Jag arbetar mycket framför datorn och sitter alltså mycket, vilket jag brukar känna av i ryggen och i nacken. Sen sätter sig all stress i min mage, svarar jag.
 
- Ok, då vet jag precis vilken olja jag ska använda till dig och vilka marmapunkter jag ska fokusera på, blir hennes svar.
 
Hon väljer ut oljeblandningen prana till mig, som inom ayurvedan betyder livskraft.
 
- Även om man har ett jobb som man tycker är väldigt roligt så behöver man ha livskraften balanserad, annars klarar man inte av någonting, förklarar hon med mjuk röst.
 
Jenny har nu valt ut två saker, vilken olja som passar för mig och vilka marmapunkter hon ska stimulera på mig utifrån mina behov. Hon förklarar att olika punkter och oljor påverkar olika mentala, känslomässiga och fysiska funktioner i kroppen och sinnet. Därför tar man alltid reda på hur varje person mår fysiskt och psykiskt innan man kan sätta igång med en marmabehandling.
 
Marmapunkter ungefär som akupunkturpunkter
Inom ayurveda finns det sammanlagt 107 så kallade marmapunkter i kroppen. Dessa är ayurvedans svar på den kinesiska medicinens punkter för akupunktur.
 
Alla dessa påverkar vår kropp och hela vårt system på olika sätt, enligt läran är dessa marmapunkterna kopplingar mellan vårt mentala och vårt fysiska i kroppen.
 
Syftet med den här behandlingen är att ge personen en ökad livsenergi och Jenny säger att hon skulle rekommendera en marmabehandling till alla människor utom personer med svåra störningar och gravida.
 
Hur många gånger behöver man gå på en behandling för att uppnå resultat?
 
- Ofta får man en väldigt skön och djupgående avslappning efter bara en behandling. Det är dock individuellt hur pass du märker mer långtgående effekt efter en behandling, och naturligtvis också beroende på hur länge du har haft en viss obalans. Vi brukar rekommendera tre behandlingar inom cirka tio dagar i första omgången om du vill få en mer djupgående effekt, och sedan gå vid behov, kanske ta en behandling varannan månad för att upprätthålla effekten, säger Jenny.
 
En värmande behandling
Jag lägger mig på rygg på massagebänken och får berättat för mig att behandlingen kommer att hålla på i ungefär 45 minuter och vi kommer inte att ha någon musik på eftersom det både skulle störa hennes och min koncentration.
 
Det viktigaste är att jag nu försöker slappna av och stänga ute allt annat. Jag tar ett djupt andetag. Under behandlingen stimulerar terapeuten de utvalda marmapunkterna med hjälp av de utvalda oljorna och subtil beröring. De löser tillsammans upp blockeringar i marmapunkterna och ökar bland annat flödet i kroppen och balanserar.
 
Eftersom mina fysiska besvär är koncentrerad till rygg och mage så är det endast punkter ovanför midjan som Jenny fokuserar på. Hon förklarar att de utvalda punkterna fungerar som en sammanhängande enhet som påverkar olika funktioner i kroppen.
 
Oljan doftar gott och behandlingen går ut på att massera in oljan på de utvalda marmapunkterna genom en subtil beröring som ska lösa upp blockeringar i kroppen. Jag känner hur det ryser till behagligt av beröringen och mestadels går det pirrande känningar till nacken och huvudet. Det är skönt, jag slappnar av så mycket att fötterna ett tag känns bortdomnade och jag är så nära att somna som man kan vara utan att somna. Skönast är det på punkterna på bröstet, runt handlederna och i pannan.
 
- Det behöver inte betyda något särskilt att det kändes extra mycket i vissa punkter, men möjligen är det just där och just då som blockeringar löses upp som starkast. I pannan sitter exempelvis alla tankar, förklarar Jenny.
 
Jag koncentrerar mig hela tiden på att försöka stänga ute allt och att njuta av behandlingen, och det är inte alls svårt. Under nästan en timme känner jag mig väl ompysslad och det känns riktigt lyxigt att ligga där och stänga av allt för en timme.
 
När timmen är slut lägger Jenny händerna på min mage och slutligen över mitt bröst som den sista stimuleringen, sedan släcker hon lyset och går ut en stund. Först uppfylls jag av en känsla av klarvakenhet men den övergår snabbt till trötthet och jag somnar i några minuter.
 
Jenny Thåström hittade själv ayurvedan genom ett presentkort på en ayurvedisk behandling som Indiska hade tidigare. Hon berättar att hon upplevde något annorlunda jämfört med den massage hon tidigare provat.
 
- Jag som alltid är väldigt frusen av mig och alltid har tyckt att det är för kallt med massörers kalla händer och oljor i deras kalla rum slappnade av fullständigt av värmen i rummet och av oljan och terapeutens långsamma och svepande rörelser. Efteråt följde en vila och varm dryck. Ingen stress att kasta sig upp och slänga på sig kläderna. Det gjorde att effekten stannade kvar i stället för att försvinna väl ute i kylan igen. Det var en mental avslappning likväl som en kroppslig.
 
Jenny tänder lyset och kommer in till mig med ett sötat vata-te som består av lakritsrot, kardemumma, kanel och ingefära. Ett fantastiskt gott te där kardemumman ger en sötma och lakritsroten värmer medan ingefäran ger en brännande känsla.
 
- Tänk på att ta det lugnt resten av dagen, säger hon. Och när du nu går ut på Drottninggatan så försök att skärma av så att du inte påverkas av alla andra människor och av all stress. Man kan reagera olika på den här behandlingen, vissa blir trötta och vissa blir pigga, säger hon.
 
Medan jag går Drottninggatan tillbaka doftar jag av livskraftens olja, prana, både på huden och i håret. Jag hade inga förväntningar på behandlingen och min slutsats blir att marmabehandlingen var en timmes väldigt skön avslappning. Efteråt känner jag mig varken mer eller mindre trött. Det känns helt enkelt lyxigt.
Fakta:
Vad är ayurveda?
Ayurveda är sanskrit, betyder kunskap om livet och är en indisk medicinvetenskap som är flera tusen år gammal. Vetenskapen går ut på att vi alla är unika, både fysiskt och psykiskt, och behöver därför också olika vägar för att uppnå balans i livet.
 
Inom ayurvedan hittar vi tre olika kroppstyper, så kallade doshor vata, kapha och pitta. Dessa tre står för olika psykiska och fysiska egenskaper som vi alla har mer eller mindre av. Något som exempelvis karaktäriserar en vata är oregelbunden hunger, att vara entusiastisk och energisk till sin läggning och att vid obalans bli rastlös och ängslig.
 
Fakta om doschorna:
De tre doschorna står för olika psykiska och fysiska egenskaper som vi alla har mer eller mindre av.
 
Ayurvedan går ut på att vi har unika sammansättningar och därför reagerar vi också olika i olika situationer och behöver olika saker för att uppnå en balans i livet. På Veda Lilas hemsida kan man läsa:
 
"Att identifiera och få förståelse för den egna kroppstypen är nyckeln till förståelse för hur dessa personliga särdrag sätter sin prägel på vårt liv. Ett exempel på detta är hur olika vi reagerar psykiskt och fysiskt på stress.
 
Våra olika sätt att tänka, planera, agera, lösa problem, hantera konflikter, ta till oss ny information, uttrycka vår kreativitet och så vidare, är alla exempel på hur vår kroppstyp påverkar vårt dagliga liv."
 
Vilken doscha tilhör du?
Vata står för luft och rymd och är en person med mycket entusiasm. Kroppsbyggnaden är smal och en vataperson har ofta svårt att gå upp i vikt. Sömnen är ofta ytlig och hungern och matsmältningen är oregelbunden. En vata-person har även tendens till ett bristande självförtroende.
 
Det som får en vata i obalans är för mycket alkohol, överstimulans, pressade förhållanden, oregelbundna vanor och stora förändringar i livet. Obalansen tar sig i uttryck genom bland annat rastlöshet, oro, koncentrationssvårigheter, sömnproblem, förstoppning, torr hud, gaser, högt blodtryck och värk i huvud, rygg och leder.
 
Pitta står för eld och vatten. En pitta har ofta en normalbyggd kroppsform, ljus och känslig hy och ofta rött eller blont hår. Intelligensen är hög och personen är ofta företagsam och karismatisk av sig. Både hungern och matsmältningen är stark hos en pitta. Det som kan få en pitta-person i obalans är frustration, för höga krav på sig själv och andra, för starkt kryddad mat och sol och värme.
 
Obalansen tar sig i uttryck genom ett hett humör, inflammationer, omättlig hunger och törst, kritisk till sättet och ett brännande i magen.
 
Kapha står för vatten och jord. Kaphapersoner är ofta väldigt lugna, stabila och empatiska. Kroppsbyggnaden är ofta kraftig och de har en tendens till att öka lätt i vikt. Energinivån är jämn och en kaphaperson blir sällan sjuk. Till personlighet är hon/han lugn och blir sällan arg eller rädd. Både matsmältningen och hungernivån är långsam.
 
Det som kan få en kapha-person i obalans är understimulans, för lite motion, fet mat, för mycket sömn och för mycket rutiner. Obalansen tar sig i uttryck genom viktökning, allergiska besvär och problem med slemhinnor och depressioner.
 
Läs mer om Veda Lila och deras behandlingar här>>
 
Läs mer om ayurveda
Ayurveda - Hälsoråd från fjärran tid, kan dom verkligen funka?>>
 
Ayurveda - läran om livet>>