Publicerad: 6/10/2011
Bältros kan öka risken för MS
Ny forskning har hittat ett samband mellan det virus som kan leda till bältros och nervsjukdomen MS.
 
Bältros kan öka risken för MS

Taiwanesiska forskare har funnit en betydligt högre risk att drabbas av multipel skleros (MS) året efter att man har haft en attack av bältros.
 
Resultaten stödjer en sedan länge framförd åsikt om hur MS kan utvecklas. Ett speciellt virus som har kopplats ihop med nervsjukdomen är det så kallade varicella-zostervirus, som orsakar just bältros och vattkoppor.
 
MS är en autoimmun sjukdom som drabbar både hjärnan och ryggmärgen, något som leder till inflammation och nervskador. Kroppen reagerar genom att immuncellerna angriper nervsystemet. Möjliga orsaker som kan utlösa denna inflammation kan vara miljö och genetiska faktorer.
 
Stor studie
I studien deltog 315.550 personer, alla vuxna med bältros, plus en kontrollgrupp på 946.650 försökspersoner som sedan utvärderas för MS under en uppföljningsperiod på ett år. Kontrollgruppen var slumpmässigt utvalda personer som varken hade diagnosen bältros eller andra virussjukdomar.
 
Resultaten från studien visar att personer med bältros hade 3,96 gånger högre risk att utveckla MS än kontrollgruppen. Forskarna påpekar att denna risk trots allt är låg, liksom frekvensen av MS i allmänhet. I undersökningen konstaterades också att ett vanligt intervall mellan bältros och MS låg runt 100 dagar.
 
Studien anses ge starka epidemiologiska belägg för en möjlig koppling av bältros till utvecklingen av MS.