Publicerad: 8/16/2011
För mycket fett ökar risken för diabetes
En ny studie visar att fet mat kan öka risken för diabetes. Anledningen är att för mycket fett i blodet kan hindra kroppen från att producera rätt mängd insulin.
 
För mycket fett ökar risken för diabetes

Socker i blodet regleras normalt av betaceller i bukspottkörteln. Om blodsockret är för högt släpper bukspottkörteln ifrån sig hormonet insulin, som hjälper kroppen att sänka blodsockerhalten i blodet.
 
Den nya studien visar att när det finns för mycket fett i i blodbanan så störs de celler som producerar insulin. De reagerar inte längre på blodsockret, vilket i sin tur kan öka risken för diabetes.
 
De amerikanska forskarna gav en fettrik kost till möss och undersökte därefter cellerna som producerar insulin. När mössen fick äta mycket fett fick de mer blodfetter, och då blev insulincellerna sämre på att känna av blodsockret. Och när insulincellerna fungerade sämre utvecklade mössen diabetes.
 
Forskarna undersökte även prover av mänskliga celler i bukspottkörteln och såg samma effekt.
 
Forskarna lyckades också genetiskt manipulera cellerna så att mössen inte fick diabetes, fast de åt mycket fett, något som kan få betydelse för att utveckla framtida mediciner.
 
- Den här studien är oerhört intressant därför att man har kunnat identifiera proteiner och processer som man skulle kunna försöka manipulera för att hitta behandling för sjukdomen, säger Hindrik Mulder, professor vid Lunds universitet, som forskar kring insulinceller, till Sveriges Radio.