Publicerad: 11/1/2003 Uppdaterad: 8/16/2008
Ayurveda - Hälsoråd från fjärran tid kan dom verkligen funka
Doftslöjor från orienten lirkar sig in i sinnena när vi öppnar dörren till Zence, ett hälsocenter med inriktning på ayurveda. Efter en pulsläsning på handleden får jag utlåtandet:
– Du har för lite eld i magen, undvik bananer!
Därefter häller en terapeut en oljestråle i pannan på mig under en halvtimme.
 
Ayurveda - Hälsoråd från fjärran tid kan dom verkligen funka

Fotograf:
Per-Olof Bergström

Det låter konstigare än vad det är, det här med ayurveda. Man får till att börja med byta tankeschema och lägga den västerländska skolmedicinen åt sidan.
 
Om man sedan väljer att tro att varje individ innehåller tre olika energier, och att dessa ska vara i balans för en optimal hälsa och att varje individ är unik, ja då är ayurvediska tankarna mycket rationella.
 
Ayurveda är ett system som försöker förstå naturen och eftersom alla system har brister, gäller det egentligen att utveckla sin intuition så mycket att man själv vet vad man mår bra av säger Tirild Oftedal som är ayurvedisk hälsorådgivare på Zence. Något som är grundläggande är att naturen är överlägsen intellektet.
 
Hon menar att vi kan lära oss mycket av naturen för att förstå vad som händer i kroppen.
 
– Stillastående vatten blir surt och giftigt, och när det blåser för starkt blir det kaos. Det behövs lagom med rörelse för balans.
 
Mer än bara frisk
I ayurveda läggs det stor vikt vid förebyggande friskvård, att man ska bibehålla den hälsa man har. Och det handlar mycket om vad man äter och hur man äter för att behålla eller återfå balansen.
 
– Vanligtvis är ”frisk” detsamma som att sjukdom är frånvarande, men vi går steget längre och menar att en frisk människa är en människa som har en lycklig kropp, lycklig själ, lyckligt ”mind” och lyckliga fysiska sinnen.
 
Om man har sin personliga fördelning av vata, kapha och pitta i balans, ja då fungerar allt optimalt: Matsmältningen, intellektet, välmåendet, utseendet och vikten. Om någon av delarna är alltför dominant beror det på att man ”gynnar” just den faktorn. Kanske genom att äta för mycket mastig mat eller att man stressar för mycket.
 
– Elden representerar bland annat hungern, ämnesomsättningen, och den är viktig att hålla vid liv. Du har alldeles för lite eld i din mage, den är nästan kvävd, menar Tirild Oftedal, men betonar ändå att jag i grunden har en bra hälsa.
 
Ny kunskap är gammal
– Mina råd till dig är att du ska äta regelbundet och bara när du är hungrig. Ingen mat mellan måltiderna. Ät en lättare kost, helst torr, varm mat med starka kryddor och varm dryck, säger Tirild Oftedal. Avsluta måltiderna med ljummet vatten med citronsaft och honung. Och så behöver du röra på dig.
 
Dessa flera tusen år gamla kunskaper säger alltså samma sak som vilken kostrådgivare som helst av 2000-talet skulle kunna göra till en knubbis som mig. Översatt till skolmedicin så äter jag för mycket och för tungsmält mat, så för att få fart på ämnesomsättningen behöver jag mer motion och lättare mat under en period för att må bättre. Och nya vetenskapliga rön visar ju att starka kryddor faktiskt sätter fart på ämnesomsättningen och att sura ämnen vid måltiden ger större mättnad eftersom de stabiliserar blodsockervärdet.
 
– Det känns tryggt att veta att dom här metoderna är beprövade sedan flera tusen år, säger Tirild Oftedal nöjt när jag jämför med modern kostvetenskap.
 
Tar folk på pulsen
Det finns olika sätt att kolla vilken energi, eller dosha, som är dominerande i ens kropp. Man kan fylla i formulär om vanor, levnadssätt och lynne och på så sätt komma fram till hur doshorna ungefärligt är fördelade, men Tirild Oftedal gör det som hon tycker är oavgjort säkrast.
 
– Jag känner på pulsen som har olika kvaliteter beroende på vilken dosha som dominerar i olika organ och kroppsdelar. Blodet har all information om kroppen och jag slutar aldrig att bli förvånad: En del som jag via utseendet och samtal gissar har en viss obalans, kan visa sig vara något helt annat när jag känner på pulsen, skrattar hon. Numera låter jag alltid pulsen få komma med sanningen.
 
Kanske kan det ligga något i uppdelningen av doshor, men för den skeptiska ligger den kritiska punkten just i pulsläsningen. Hur sjutton kan det funka?
 
– Det ligger tusentals pulser av träning innan man lär sig att känna tydligt, menar Tirild Oftedal. Jag har sett så många bevis på att det verkligen stämmer.
 
Ljuvlig behandling
Det är inte bara mathållningen som kan balansera doshorna. För att stressa ner och få jämvikt får hela kroppen delta.
 
- Yoga är ett utmärkt komplement, säger Tirild Oftedal och ger mig beskrivning på en rörelse som ska stimulera sköldkörteln.
 
Sedan är det dags för avstressande massage och oljestråle i pannan, vad i hela friden nu det ska vara bra för. Efter en fullkomligt underbar och lätt oljemassage över hela kroppen får jag svar på den frågan. Jag blir inbäddad i en varm filt, får tussar med rosenvatten över ögonen och så rinner de första dropparna av väldoftande ljummen olja över pannan. Det fortsätter ner genom håret och landar i en skål under bakhuvudet. Det tar några minuter och sedan är jag totalt avslappnad.
 
Lätt av sidenvante
Månica Petterson som utfört behandlingen på mig viskar någonstans långt bort:
– Nu får du ligga och vila själv en stund.
 
Att P-O, fotografen, riggat ljus och tassat runt och tagit bilder under oljestrålebehandlingen har jag knappt något minne av. Fullkomligt lugn råder inom mig och det är med lite vemod jag vaknar upp till den verkliga världen igen.
 
Jag blinkar mot den dämpade belysningen och ler fånigt. Med leendet kvar på läpparna säger vi hejdå, och jag tänker att vid nästa besök, om ett år eller så, tänker jag prova den där behandlingen med massage med sidenvantar som ska öka förbränningen. Och så oljestrålen igen, mmm! För vare sig man köper hela ayurvedakonceptet eller inte så kan man ju plocka det man tycker om. Vem vet, det kanske funkar?
Fakta:
Den ayurvediska kroppen
 
Kapha: Jord och vatten. Representerar bland annat det stabila, mjuka, tunga och sammanhållande i kroppen. Finns i bland annat i musklerna, hjärnan och lungorna. Funktionen är att upprätthålla och hålla samman kroppen. Om kapha är dominerande kan det finnas en tendens till övervikt och en ansamling av slaggprodukter. Ibland även tröghet och en känsla av brist på inspiration.
 
Vata: Luft och eter. Representerar bland annat det flyktiga, rörliga, kalla, oregelbundna och torra. I fysiologin styr vata funktioner som blodcirkulationen, nervsystemet, motoriken, transport av födan och förmågan att kommunicera. Om den är dominerande eller ökar kraftigt, finns det en risk för rastlöshet, stress, knakande leder, försämrad cirkulation, oregelbundna funktioner i matsmältning och energinivå.
 
Pitta: Eld. Drivkraften, motorn som omvandlar tanke till handling, mat till energi och värme. Representerar allt som har förmågan att omvandla. Elden är varm, ljus, skarp och rör sig uppåt. Finns i magsäck, tunntarm, galla, lever och intellekt. Den styr upp rörelsen som annars bara skulle driva omkring. Elden kräver kontinuerlig tillförsel av bränsle. Om den ökar för mycket kan det skapas överaktivitet och irritation och elden kan tära så mycket att den ger avmagring, minskad muskelmassa och i svåra fall utbrändhet.
 
Ayurveda
* betyder ordagrant ”kunskap om livet”
* har sitt ursprung i Asien
* är godkänt och klassat som en effektiv behandlingsmetod av WHO
* har ingenting med religion att göra
* är världens äldsta nedtecknade läkekunskap, källskrifterna är mellan tre- och femtusen år gamla
* menar att allt och alla är uppbyggda och påverkas av elementen luft, eter, eld, jord och vatten, som i sin tur delas in i tre huvudenergier, doshor, som kallas vata, pitta och kapha
*menar att varje individ har en unik sammansättning av doshor, där kombinationen och den dosha som dominerar visar vilka egenskaper man har