Publicerad: 2011-08-22
Korv och bacon ökar risken för diabetes typ 2
En ny studie visar att korv, bacon och andra charkuteriprodukter ökar risken för diabetes typ 2 med 50%. Tidigare studier har påvisat ett samband mellan charkuteriprodukter och hjärt-kärlsjukdomar samt cancer.
 
Korv och bacon ökar risken för diabetes typ 2

Studien är genomförd vid Harvard University School of Public Health och visar att en enda portion med 100 gram korv, bacon eller andra charkuterier ökar risken för typ 2 diabetes med 19 procent.
 
En daglig portion med 50 gram charkuteriprodukter, vilket motsvarar till exempel en varmkorv eller två skivor bacon, kan öka risken för sjukdomen med 50 procent, enligt forskarna. Och det gäller alla, oavsett kön eller vikt.
 
Forskningen är baserad på metastudier med fler än 200,000 vuxna deltagare. Deltagarna har följts under nästan 30 år.
 
Även obearbetat rött kött, malet kött och fläskkött kan öka risken för diabetes, men inte i samma utsträckning visar studien.
 
Genom att byta ut en portion rött kött per dag mot nötter, fullkorn eller fisk kan risken minska rejält. Om du byter mot en portion nötter per dag minskar risken med 21 procent och genom att byta till fullkorn minskar risken med 23 procent.
Fakta:
Läs mer om diabetes och livsstil:
 
Snabbmat försämrar levern>>
 
Rött kött under tonåren kopplas till ökad risk för bröstcancer>>
 
Ät mindre kött och undvik sjukdomar>>
 
Så minskar du risken för cancer>>
 
Kost och motion viktigast mot folksjukdomar>>
 
Bra mat och regelbunden träning skjuter upp diabetes i flera år>>
 
Fettrik kost under graviditet ökar risken för diabetes hos barnet>>
 
Minska fett eller kolhydrater likvärdigt vid diabetes>>