Publicerad: 4/8/2014
Vårtor kräver tålamod
Förr i tiden trodde man att både fläsksvål och regnvatten kunde få bort vårtorna. Om det funkade eller inte får vara osagt. Idag är vårtorna lika ovälkomna så tur är att vi har både mer kunskap och effektivare metoder att ta till.
 
Vårtor kräver tålamod

Vårtor är helt ofarliga men tyvärr är de desto mindre vackra, en uppfattning som har hängt med länge och resulterat i diverse husmodersknep för att bli av med dem.
 
Dessutom ansågs det orent att ha vårtor och man kopplade gärna ihop det med att personen i fråga måste ha gjort något för att drabbas, som att ha rört en padda eller blivit smittad av blodet från någon annan person med vårtor.
 
Några av metoderna var att gnida in vårtorna med fläsksvål, rå potatis, knyta ett snöre runtomkring eller varför inte få bort dem med hjälp av regnvattnet från en sten?
 
Olika sorter
Några medel man kunde använda var lut, ättika och salpeterssyra och en modernare variant är att måla nagellack på den.
 
- Historiskt sätt har dessa huskurer haft ganska god effekt på förloppet eftersom vårtor generellt försvinner av sig själv efter ett tag. Så när det egentligen var kroppens egna försvar som stötte ifrån sig vårtan trodde man att det var huskuren som fungerade. Det enda som verkligen kan funka är att slipa ner och hela tiden irritera vårtan eftersom det blir en stor påfrestning för virusinfektionen, säger Bernt Lindelöf, professor i dermatologi i Solna på Karolinska Institutet.
 
En vårta är en förändring i huden, en så kallad tumör som har olika utseenden. Vårtviruset heter papillomvirus och är inte bara ett utan ett hundratal där alla smittar vid hudkontakt och olika virus fastnar på olika kroppsdelar.
 
Det finns olika typer av vårtor, men vanligast är att vårtor sätter sig på fötterna, på händerna eller i ansiktet. Medellivslängden på en vårta är två år och de försvinner av sig själva när kroppens immunförsvar börjar arbeta bort det.
 
De flesta som drabbas av vårtor är unga, allra oftast är det barn eftersom immunförsvaret inte är fullt utvecklat hos dem. Faktum är att en tredjedel av alla som drabbas av vårtor beräknas vara under 12 år, och då drabbas de ofta av många vårtor på samma gång.
 
De problem man kan få kan vara kosmetiska om du får en vårta väl synligt i ansiktet eller på händerna. Men det kan också göra ont om du får en fotvårta.
 
- Fotvårtor är oftast en vårta som puttar ut men eftersom man trampar på den hela tiden så kommer den att putta inåt istället som en spik inåt som gör ont. Så fotvårtor gör ont, konstaterar Bernt Lindelöf.
 
Bernt Lindelöf påpekar att om man har vårtor så bör man tänka på att dessa är smittsamma och ändra sitt beteende efter det, som att inte gå barfota nära simbassänger eftersom det kan smitta någon annan.
 
Immunförvaret påverkar
Vårtor ser ut som en upphöjning från huden. Oftast med en svart prick i mitten, som alltså är blodkärlet. På fötterna sätter sig vårtan oftast på trampdynorna och på händerna kan de sätta sig både på fingrarna och på nagelbanden.
 
- Man får förutsätta att man har varierande immunsystem, vissa hanterar vårtviruset bättre än andra. Sannolikt är detta på genetisk bas. Vissa är alltså extra känsliga för vårtor men det beror också på i vilka miljöer man lever i. Om man till exempel är simlärare och går på fuktiga golv med huden fuktig och lite upplöst hela dagarna så luckras hudens barriär upp och blir inte lika stark. Och på dessa golv går ju även andra människor som kan ha fotvårtor, och då trampar man in det lättare i foten eftersom man ständigt går runt där, berättar Bernt Lindelöf, professor i dermatologi.
 
Undantaget från ditt immunförsvar är om du har sprickor eller sår och kommer i kontakt med viruset är risken större att det fäster. Så vill du vara helt säker på att inte få vårtor så kan du inte vara nog försiktig eftersom dessa även kan smittas indirekt.
 
Ett enkelt sätt att förebygga vårtor är genom att undvika att gå barfota i offentliga utrymmen och använda gymnastikskor när du tränar.
 
Tålamod ger självläkning
Om du inte påverkas nämnvärt av din vårta kan du låta den vara eftersom den kommer att förvinna av sig själv.
 
Men om du vill få bort den så behöver du komma åt viruset som orsakar vårtorna och då krävs det att du aktiverar kroppens immunförsvar.
 
Detta gör du antingen genom att själv slipa ner vårtorna eller att använda ett vårtmedel som har just den funktionen att irritera rejält för att få igång immunförsvaret och få bort den oälskade knölen.
 
Vårtmedel går att hitta receptfria på apotekets hyllor. Enligt vårdguiden bör man förbereda vårtan genom att mjuka upp den med vatten och sedan hyvla ned den innan man sätter på medlet för att uppnå bästa resultat.
 
Oavsett vilken behandling du väljer, var beredd på att behandlingen kan ta flera månader eftersom vårtor är envisa rackare.
 
Läkarvård?
Du bör uppsöka hjälp om något är fel, som att huden runt vårtan är röd och varig, om vårtan är sårig och envisas med att inte läka eller om vårtan blöder.
 
Har du stora besvär kan du vända dig till en fotvårdsspecialist som kan frysa ner vårtorna eller till en läkare som kan operera bort den. Men oftast behöver du inte göra någonting.
 
- Sällan eller aldrig eftersom grundprincipen är att en vårta går över av sig själv. Men det finns alltid undantag och där det har stor betydelse för ditt yrke och kanske måste bli sjukskriven för dina vårtor, till exempel med fotvårtor som dansare eller vårtor på fingrarna som kosmetolog så bör du givetvis uppsöka en läkare. Det finns också en annan grupp av patienter som har fått en transplantation och får gå på immunsänkande mediciner, eller andra som har immunbristsjukdomar, de personerna bör även sökaupp läkare. Men tonåringar och barn får ha tålamod och snällt vänta på att det ska gå bort istället, säger Bernt Lindelöf