Publicerad: 4/24/2012
Stevia - från naturlig sötma till ren kemi
Stevia är godkänd att använda som sötningsmedel i Europa sedan slutet av förra året. Förväntningarna har varit höga och många företag jobbar stenhårt för att få ut stevia på den svenska marknaden. Stevian marknadsförs som en ren och naturlig produkt. Men hur naturliga är egentligen steviaprodukterna?
 
Stevia - från naturlig sötma till ren kemi

Steviasocker lanseras stort som ett naturligt sötningsmedel i reklam och har börjat dyka upp i hälsokostaffärer och under eget märke hos ICA. Men det är inte stevia vi köper utan steviolglykosider.
 
Stevia i färsk form eller som torkat pulver är inte godkänt som livsmedel inom EU. Däremot är E-960, steviolglykosider, godkänt sedan slutet av förra året som en livsmedelstillsats.
 
Stevia odlas traditionellt i Sydamerika, Paraguay och Brasilien. Det finns cirka 280 olika arter av växten stevia. Den art som används för sin sötma är Stevia rebaudiana. Det är växtens gröna blad som innehåller olika föreningar, steviol-glykosider, som ger sötman. Urbefolkningen har länge använt stevia som sötningsmedel och medicinalväxt.
 
Från stevia till steviolglykosider
Steviolglykosider har använts i Japan sedan 70-talet och i USA sedan 2008. Det är en vanlig tillsats i glass, snacks, läsk, dietprodukter, bröd, kakor, alkohol, såser, kosttillskott, sylt, saft och andra livsmedel där man vill få ett lägre kaloriinnehåll i produkten.
 
Torkade gröna steviablad eller steviapulver finns att köpa men marknadsförs i Sverige inte som livsmedel utan för kosmetiskt bruk. De som ändå använt torkat pulver eller torkade blad tycker att smaken påminner svagt om anis eller lakrits och att den lämnar en bitter eftersmak.
 
För att göra produkten mer lockande smakmässigt har industrin raffinerat produkten i olika steg för att utvinna de söta ämnena, steviolglykosiderna.
 
Naturliga steviablad ger en sötma på 30-40 gånger mer än socker medan de steviaprodukter med steviolglykosider som nu finns på marknaden ger ungefär 300 gånger mer sötma än motsvarande mängd socker.
 
I Japan består stevia-produkten av 80-88% steviolglykosider och resten är vatten och sackarider. Andra länder kan ligga på 97-98% steviolglykosider och resten vatten. De länder som främst tillverkar steviolglykosider idag är Japan, Kina, Sydamerika och Indien.
 
Det är också vanligt att man blandar steviolglykosider med andra sötningsmedel i den färdiga produkten. Vanligt är till exempel att späda ut med maltitol, erythritol och/eller aromer. Det ska i så fall framgå av innehållsförteckningen.
 
Tillverkningsprocessen
Hur naturliga är då dessa stevia-produkter som nu lanseras i Sverige?
 
- De steviatillsatser som finns på den svenska marknaden har mycket lite med den ursprungliga växten att göra. De har gått igenom så många kemiska processer att de knappast kan kallas naturliga längre, säger Evelyn Jansson Elfberg på Livsmedelsverkets regelutvecklingsavdelning till tidskriften Fokus.
 
Om vi tittar närmare på tillverkningen så kan man i korthet beskriva den så här:
 
 • Stevialöven blandas med 50-60 graders hett vatten i 20-30 minuter. Detta upprepas två till tre gånger innan de torkas.
   
 • Extraktion med lösningsmedel. Löven blandas med butanol eller isubutanol eller i sämre fall med bensen, kloroform eller hexan för att dra ut de söta ämnena ur bladen.
   
 • Filtrering genom pressning vilket ger en fastare massa.
   
 • Förändring av konsistensen med hjälp av alkohol, metanol, i en hartsprocess.
   
 • Under kylning formas steviolglukosid-kristaller. Dessa separeras från vatten genom tvätt med alkohol i form av metanol.
   
 • Rening och separation av vatten och joner.
   
 • Ytterliggare filtrering och rening med alkoholer.
   
 • Sterilisering genom upphettning till 120 grader under en minut.
   
 • Spraytorkning.
   
  Tillverkningsmetoderna kan skifta något mellan olika länder och tillverkare. Men gemensamt för alla tillverkare är att utvinningen sker genom kemisk raffinering och att det finns gränsvärden för hur mycket giftiga restprodukter den färdiga produkten får innehålla. Maxinnehåll för till exempel arsenik och bly är satt till 1 mg per kilo kroppsvikt.
   
  Det går inte att få de gröna steviabladen till ett vitt sockerliknande pulver eller vätska på ett skonsamt och naturligt sätt även om det är det som reklambudskapen vill få oss att tro.
   
  Kan stevia vara farligt?
  Steviol-glykosider har använts i Japan sedan 70-talet och har idag nästan hälften av marknaden för socker och sockersubstitut. Det har inte rapporterats några allvarliga biverkningar under dessa år.
   
  Det finns många studier gjorda på stevia och de flesta motsäger varandra. Till exempel publicerade tidskriften Science en studie 1968 med anledning av rykten om att Paraguays ursprungsbefolkning använde stevia som preventivmedel.
   
  Studien visade att stevia påverkade fertiliteten hos honråttor. Även en europeisk studie 2006 visade att hanråttor fick sämre spermiekvalitet vid intag av stevia. Men 2008 kom en ny studie som visade att stevia inte påverkar fertiliteten.
   
  Detsamma gäller studier kring toxicitet och förändringar i DNA. Det finns studier som visat att det kan förekomma och andra studier som visar att det inte alls finns sådana risker. Innan EFSA, europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, godkände steviolglykosider som tillsats gjorde de en grundlig utvärdering av flera hundra studier.
   
  För att användningen av steviaprodukter ska vara säker har EFSA satt en rekommenderad dagsdos för steviolglykosider till 4 mg per kilo kroppsvikt och dag. Det motsvarar för ett barn cirka en liter steviasötad läsk och för en vuxen tre liter.
   
  Stevia kan vara farligt om man intar stora mängder. Man tror att ett intag på 15-20 gram steviolglykosider per kilo kroppsvikt är dödande. Eftersom steviasocker är så sött är det inte rimligt att man ska kunna komma upp i dessa mängder.
 • Fakta:
  Plus och minus med steviasocker
   
  Plus:
  - Ger inga kalorier
  - Påverkar inte blodsockret
  - Påverkar troligen inte blodtrycket
  - Påverkar inte triglyceriderna
   
  Minus:
  - Påverkar hjärnans belöningssystem genom att få oss att vilja äta mer sött
  - Motstridiga studier
  - Kan ge födoämnesallergi hos känsliga personer