Publicerad: 7/27/2013
Mer passion och glöd
Alla vill gärna ha sex, och många mer än de får, eller i någon annan form. Men varför försvinner gnistan och hur kan vi blåsa liv i den glöd som ligger och pyr i våra kroppar? Det blir många igenkännande nickar och skratt kring borden när den danska sexologen Joan Ørting håller föredrag. Hon älskar att tala om kärlek, sex, passion och relationer och människor i alla åldrar strömmar till hennes kurser, föredrag och workshops.
 
Mer passion och glöd

Joan Ørting lyser upp hela foajén när hon kommer in i kulturcaféet på Ishøj Bycenter utanför Köpenhamn. Det är inte bara det röda långa håret och det stora leendet som gör att man genast lägger märke till henne. Visst ser hon bra ut, men det är något mer, som jag inte riktigt kan sätta ord på direkt. Något sensuellt. Hemligheten kommer hon att dela med sig av under kvällens gång.
 
Att hon är känd i Danmark märks. Det är inte bara jag som bokat tid med henne denna vårkväll. Även ett danskt tv-team vill göra ett inslag och riggar upp spotlights och tv-kameror i den intilliggande biografen. Joans tv-program Sexskolan har vunnit flera utmärkelser, bland annat för bästa undervisning.
 
Dessutom svarar hon på läsarbrev om sex och relationer i Ekstra Bladet. Joan har också startat en utbildning för sexologer i Köpenhamn, eftersom hon tycker att det behövs fler som kan lära oss om sund kommunikation mellan män och kvinnor.
 
Med glimten i ögat flirtar hon lite med teknikern som fäster myggan på hennes signalgröna kofta, som matchar skorna och den grönvita kjolen. De gröna ögonen gnistrar intensivt när Joan lyssnar på reporterns frågor. Hon utstrålar öppenhet och närvaro. Även om hon säkert har fått flera av frågorna många gånger förr, tycks hon känna in svaret som om det var första gången hon uttalar det.
 
Jo, vi har fortfarande bruk för sexologer slår hon fast. Även om vi 2007 anser oss frigjorda och öppna, så är det allt fler som tar hjälp av en sexolog. Förr var det mest kvinnor som kom. Nu är det allt fler män som tar kontakt. Liksom många unga invandrarpar som kommer för att reda ut vilka värderingar de ska leva efter, berättar Joan.
 
Många män uttrycker att de inte har tid att slösa på ett förhållande som inte fungerar. De vill ha kvalitet. Ett bra parförhållande och ett bra familjeliv, säger Joan. För kvinnor är det största problemet att de saknar lust.
- Det största problemet i ett förhållande visar sig i sexlivet men det gäller att finna var hunden ligger begravd, menar Joan.
 
Det finns minst 200 skillnader mellan kvinnor och män, upplyser hon oss. Det är en av orsakerna till att det är så svårt att hitta en ”käresta” och så svårt med sex.
 
Visst kan man få hjälp att hitta en partner om man går till en sexolog, svarar Joan på tv-reporterns fråga.
- Om det är en partner man är ute efter, inte bara en partner. Jag kan hjälpa en person att se sina mönster, säger Joan, som också är utbildad kognitiv terapeut och livscoach.
 
Att det så ofta blir fel beror på att det är så lätt att förälska sig i en person som trycker på ens svagaste punkt, menar hon. Har man till exempel ett svek-mönster, så kommer man att söka sig till en person som sviker.
- Det man förälskar sig i hos en person, är det man kommer att hata den personen för senare.
 
Något som också försvårar för oss är alla de bilder vi har om romantik och sex från film och massmedia. Hur vi tror att vi ska vara.
- Det handlar om att vara sig själv och inte ta på sig en mask. Sex är verklighet, påpekar Joan: Det är kropp, svett och dofter. Många tror att de ska ha den perfekta kroppen. De vågar inte släppa taget av rädsla för att de ska göra grimaser när de får orgasm att det blir vått på madrassen att det kommer dofter eller en luftprutt. Men allt det är sex.
 
Det är också viktigt att vi lär oss att kommunicera. Att vi lär oss vårt specifika kärleksspråk, menar Joan. Det finns fem olika, som hon senare under kvällen ger exempel på, när hon kliver upp på scenen i stora salen, en trappa ner.
 
Det är fullsatt. I mörkret runt borden har ett par hundra åskådare förväntansfullt satt sig till rätta med kaffe, vin eller öl. Unga och gamla, par och singlar, mest kvinnor.
 
Joan står ensam i rampljuset på den stora scenen och ser till en början liten ut. Men hon kommer att fylla den väl. Orden kommer lätt till henne och det blir många igenkännande nickningar och skratt i lokalen, när hon med hela kroppen pratar kärlekens språk.
 
Och här blir det tydligt vad kvinnlig utstrålning innebär. Det var den som lyste som en gloria runt Joan när hon klev in i foajén tidigare under kvällen.
 
Joan demonstrerar med hela kroppen hur en öppen kvinna ser ut. Munnen är lätt öppen, den behöver inte le, även om det ger ännu större attraktionskraft. Bröstet, armarna och benen är öppna. Blicken nyfiken och intagande.
 
Det handlar om total närvaro, om att vara öppen för de intryck våra sinnen tar in, i stället för fokuserad på sig själv. Att lyssna, känna dofter, känna vinddraget från en person som hastar förbi. Att ha ett öppet hjärta. Ålder, skönhet och kropp spelar ingen roll.
 
- Om kvinnan så är 60 eller 70, så är det henne männen lägger märke till när de kommer in i lokalen, påstår Joan. Till skillnad från den 20-åriga tjejen som står och ser snygg och cool ut och sneglar under lugg, med armarna i kors framför bröstet.
 
Det är lätt att tro henne när hon visar skillnaden mellan ett öppet och ett tillbakahållet, slutet kroppsspråk.
 
Joan fortsätter att använda kroppen när hon ger exempel på hur vi kan undgå tröttande konflikter och få mer liv och glädje i våra sovrum och parförhållanden.
 
Joan ger ett mycket feminint uttryck. Hon talar om vikten av polaritet. Att bevara sin maskulinitet respektive femininitet skapar spänning. Vi dras till det vi själva inte har.
 
Joan är bland annat utbildad i USA av David Deida, som har forskat mycket kring skillnaden och likheten mellan män och kvinnor. Den feminina essensen är som ett stort hav, som skiftar hela tiden, förklarar Joan. Ibland stormar det av känslor.
 
Den maskulina essensen handlar mer om mål, vision och riktning och kan liknas vid kaptenen på skutan. Här gäller det att våga ge sig ut på det stormande havet.
 
Kanske kvinnan haft en dålig dag på jobbet och ej blivit sedd. Hon kommer hem och är på dåligt humör. I stället för att mannen väntar ut henne, så gäller det att han visar hur mycket hans kvinna betyder för honom, menar Joan och transformeras till mannen som ser henne - och springer efter henne om det så behövs. Publiken skrattar.
 
Kvinnor vill ha män som visar vad de vill. Det är sexigt att uttrycka sin önskan, sin lust.
 
I stället för att försiktigt fråga ”har du lust?” efter att ha blivit avvisad 100 gånger, så försök med något nytt, tipsar Joan.
 
-Försök i stället med att säga:” Jag har lust, jag kommer och hämtar dig om tio minuter. Då ska jag spisa dig! De gröna ögonen får ett vilt, skälmskt uttryck.
 
Så var det det här med de fem olika kärleksspråken. Joan citerar Gary Chapman, som skrivit boken ”Kärlekens fem språk”. Det är viktigt att ta reda på sitt eget och sin partners sätt att uttrycka kärlek. Stämmer de överhuvudtaget överens?
 
De fem grundläggande kärleksspråken är:
 • komplimanger,
 • tid för varandra,
 • gåvor,
 • göra varandra tjänster
 • fysisk beröring.
   
  Det tål att fundera på för egen del hur man själv uppfattar och använder kärlekens språk och hur ens partner kommunicerar. Kanske man missat kärleksförklaringen när han lagade en god middag häromkvällen, när man hellre velat få en komplimang eller fysisk beröring.
   
  Sex och erotik är inte alltid något som uppstår av sig självt som vi skulle vilja. Så som när vi är nyförälskade. När vi lever i en relation måste vi ta ansvar för det.
   
  Sex ger oss samhörighet och vi får det gott. Att ha sex ger mer lust, menar Joan.
  - Vi skyller på att vi inte har lust, men vi har ju inte riktigt lust att gå upp tidigt för att gå till arbetet hellre, men tar ändå ansvar för det, påpekar hon. Att vara vuxen innebär att ta ansvar, också för erotik och känslor.
   
  Joan har en massa tankar och tips om kärlek, relationer och erotik. Många av dem har hon samlat i boken ”Har du Lyst?”, som kom ut i Danmark för något år sedan.
   
  Hon håller som bäst på med att skriva på en uppföljning till den och är inne i en intensiv arbetsperiod, berättar hon efter föredraget. Hon är på väg hem till Langeland, där hon bor med sin make när hon sitter och skriver.
   
  För att inte missa sista förbindelsen till den lilla ön, söder om Fyn, måste hon kasta sig i en taxi. Jag följer med en bit, så vi hinner avrunda.
   
  Joan gifte sig för något år sedan. Men hon har kvar sin egen lägenhet i Köpenhamn, där hon också har sin mottagning. Även när hon och hennes man bor tillsammans så har de skilda sovrum, berättar hon. Det har hon varit noga med att de ska ha i båda bostäderna.
   
  - Många tänker att sover man inte tillsammans så har man inget bra sexliv. Men sover man i samma säng och den ena inte vill ha sex så känns det som en avvisning. Då är det bättre att det blir en överraskning. Att man kommer med kudden och frågar ”ska vi vara samman i natt?”, säger Joan och ler med den där glimten i ögat, innan vi kastar oss ur taxin och tar S-tåget i olika riktningar.
 • Fakta:
  Läs mer om Joanne på hennes hemsida: www.joanoerting.dk