Publicerad: 2/17/2014
Citrusfrukter minskar risken för stroke
En ny fransk studie visar att livsmedel med C-vitamin kan minska risken för den vanligaste typen av stroke.
 
Citrusfrukter minskar risken för stroke

Genom att äta till exempel citrusfrukter som innehåller gott om C-vitamin kan man minska risken för hemorragisk stroke.
 
C-vitamin finns bland annat i frukt, bär och grönsaker som till exempel apelsiner, papaya, paprika, broccoli och jordgubbar. Hemorragisk stroke är mindre vanligt än ischemisk stroke, men är oftast dödlig. Hemorragisk stroke är när ett blodkärl brister i hjärnan.
 
I den franska studien ingick 65 personer som hade upplevt en hemorragisk stroke. De jämfördes med 65 friska människor.
 
Deltagarna testades för nivåerna av C-vitamin i blodet. Fyrtioen procent av personerna hade normala nivåer av vitamin C, 45 procent hade låga nivåer och 14 procent hade C-vitaminbrist.
 
I genomsnitt hade de människor som hade en stroke låga nivåer av vitamin C, medan de som inte hade haft en stroke hade normala nivåer av vitaminet.
 
- Våra resultat visar att C-vitaminbrist bör betraktas som en riskfaktor för denna allvarlig typ av stroke, precis som högt blodtryck, dricka alkohol och övervikt. Mer forskning behövs för att undersöka exakt hur C-vitamin kan minska risken för stroke. Kan till exempel C-vitamin reglera blodtrycket, säger Stéphane Vannier vid Pontchaillou Universitetssjukhuset i Rennes, Frankrike, och en av forskarna bakom studien.
 
En annan fördel med C-vitamin enligt forskaren är att det skapar kollagen, ett protein som finns i ben, hud och vävnader.
 
Andra studier har kunnat koppla C-vitaminbrist till hjärtsjukdomar.