Publicerad: 1/18/2015
Rosacea en ofarlig men besvärlig hudsjukdom
Permanenta rodnader, ytliga blodkärl och små vätskefyllda blåsor är vanliga symtom för rosacea. Det går inte att förhindra rosacea från att bryta ut. Däremot kan rätt behandling lindra besvären och genom att avstå från faktorer som triggar igång rosacea kan du undvika att problemen förvärras.
 
Rosacea  en ofarlig men besvärlig hudsjukdom

Rosacea är en hudsjukdom som innebär att man får utslag som mestadels sitter i ansiktet. Irritationen upplevs oftast som en het och stickande känsla.
 
På svenska kallas det för rosenfinnar. De ser egentligen ut som vanliga finnar och är ett akneliknande tillstånd. Det klassiska är att de sitter på näsan, i pannan och på hakspetsen, säger Olle Larkö, professor i dermatologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.
 
En del får kvisslor och blöder i huden medan andra endast får rodnader över exempelvis kinder och näsa. Ibland upplever den drabbade även rodnad och irritation i och omkring ögonen.
 
Det kallas för okulär rosacea. Det är inte någon farlig sjukdom, däremot kan det bli väldigt jobbigt om ögonen påverkas, då är det viktigt att uppsöka läkarvård och få medicin, säger Olle.
 
Förvärras av alkohol och kryddor
Rosacea beror på en inflammation som startar i huden och kan blossa upp av allt som ökar blodkärlsgenomströmningen till ansiktet. Faktorer som vanligtvis utlöser rosacea är kryddstark mat, alkohol i små och stora mängder, varma drycker, stress och starkt solljus.
 
Varför detta påverkar rosacea vet man däremot inte. Som sjukvården ser ut idag fokuserar forskningen i första hand på livshotande sjukdomar som exempelvis hudcancer, som ökar kraftigt. Därför har man rätt dålig koll på rosacea, säger Olle.
 
Vanligast mellan 50 och 60
Uppemot tio procent av befolkningen drabbas av rosacea. Hudsjukdomen är mer förekommande hos ljushyade och smittar inte. Olle förklarar att rosacea är i princip lika vanligt hos båda könen. Däremot är det ovanligt att få besvär innan 20-årsåldern.
 
Vanligast är det att man får rosacea när man är mellan 50 och 60 år, även om spannet ligger mellan 30 och 80. Men det är ytterst ovanligt att man får hudsjukdomen efter att man har fyllt 70, säger han.
 
Nedstämdhet och psykiskt lidande
Många med rosacea upplever att sjukdomen påverkar livskvaliteten i negativ bemärkelse, de upplever ökad oro och försämrat självförtroende. Vid depression kan den drabbade därför vara i behov av psykologiskt stöd.
 
Många kan må väldigt psykiskt dåligt av det eftersom det sitter mitt i ansiktet och syns så tydligt. En person kan ju tycka att det är jobbigt med en enda finne i ansiktet, tänk då om man har tio stycken istället, säger Olle.
 
En del upplever att det känns bättre att täcka utslagen och rodnaderna med kosmetika. Men eftersom personer med rosacea har känslig hy bör man använda hudvårdsprodukter och smink som är anpassat för just det tillståndet, så att besvären inte förvärras. Hudprodukter som innehåller kortison är oftast en triggerfaktor och bör därför undvikas.
 
Behandling med krämer och laser
Rosacea kan utvecklas i olika stadier och vissa får bara en lättare variant av rosacea, som exempelvis rodnader. De som får värst problem kan utveckla en grov och klumpig näsa som kallas för rinofyma. Men det går att behandla hudsjukdomen.
 
I första hand bör personer med rosacea undvika faktorer som de märker ger besvär.
 
För att få hjälp behöver man oftast inte uppsöka specialistvård utan det räcker med att gå till sin allmänläkare. De är vana att se och behandla rosacea och kan fastställa om patienten har hudsjukdomen utan att ta prover. Rosacea kan behandlas på olika sätt, exempelvis med antibiotika, ofta behandlas patienten med en kräm som heter Metronidazol. Och de ytliga blodkärlen kan behandlas med laserteknik, säger Olle.
 
Vid enstaka fall kan symtomen vara så pass jobbig att man behöver hjälp av en hudläkare och vid ögonsymtom bör en ögonläkare kontaktas. Om besvären kommer tillbaka, vilket det många gånger gör, kan behandlingen behöva upprepas.
 
Fakta:
Rosacea - de fyra olika faserna:
 
Rosacea kännetecknas av olika stadier av symtom, som ansiktsrodnader, mer permanenta rodnader och inflammation. En del utvecklar rosacea i dessa olika faser medan andra endast får en lättare variant, som exempelvis rodnader på näsan.
 
Fas ett:
Känslig hy, rodnader, vidgade blodkärl och allmänt obehag i ansiktshuden.
 
Fas två:
Mer permanenta rodnader och akneliknande inflammationstillstånd, i synnerhet på kinderna.
 
Fas tre:
Rosacea med rinofyma. Förstoring av talgkörtlarna på näsan, som blir klumpig och får en grov yta. De flesta som drabbas av detta är män.
 
Fas fyra:
Okulär rosacea, som innebär att ögonen angrips i form av sveda och inflammation kring ögonlocken. Vissa upplever också ljuskänslighet. Salva eller gel med antibiotika kan minska ögonbesvären.