Publicerad: 11/30/2017
Meditation ger mest energi
En studie har undersökt vad som ger mest energi.
 
Meditation ger mest energi

I studien jämförde man koffein, motion eller en tupplur med meditation och stämde av hur trötta testdeltagarna var efter respektive aktivitet.
 
Det visade sig att meditation var bättre än både koffein, motion och en tupplur, när man vill att den tunga eftermiddags-tröttheten ska försvinna.
 
Forskarna undersökte vilken metod som var den bästa energikuren och delade in testdeltagarna i fyra grupper som skulle göra något av följande: dricka tre koppar kaffe under en timme, meditera i 40 minuter, springa i 20 minuter eller sova i 15 minuter.
 
Därefter testades personerna i en så kallad psychomotor vigilacde task - ett test som utifrån en rad fysiska och mentala övningar visar hur trött personen ifråga är.
 
Dom piggaste deltagarna var dom som mediterade i 40 minuter. Kaffedrickarna klarade sig näst bäst och på delad sista plats kom dom som hade sovit eller motionerat.
 
Tidigare forskning har visat att meditation gör hjärnan skarpare.
 
 
Källa: Society for Neuroscience
 
Fakta:
Därför fungerar meditation
 
När du mediterar fokuserar du koncentrationen runt en enda sak. Det får nervsystemet att "byta browser" från att vara dominerat av det sympatiska nervsystemet till det parasympatiska nervsystemet. På så sätt sänks kroppens tempo, blodtryck och puls, samtidigt som hjärnans mängd av bland annat alfavågor ökar - allt har en avslappnande effekt.