Publicerad: 5/21/2014
Olivolja och grönsaker sänker blodtrycket
En ny studie visar varför Medelhavskost har en positiv inverkan på blodtrycket. Hemligheten är olivolja och grönsaker i kombination.
 
Olivolja och grönsaker sänker blodtrycket

Den nya studien visar att kombinationen av olivolja och grönsaker bildar nitro fettsyror som sänker blodtrycket. Olivolja består av enkelomättat fett och i grönsaker finns nitrit, därav namnet nitro fettsyror.
 
Forskarna bakom studien tror att även nötter och avokado i kombination med grönsaker ger samma effekt.
 
Medelhavskosten förknippas med länder som Italien, Grekland och Spanien. Tidigare studier har visat att Medelhavskosten är gynnsam för hälsan och särskilt hjärthälsan.
 
Kosten betår vanligtvis av mycket grönsaker, färsk frukt, fullkornsprodukter, olivolja, nötter samt fågel och fisk.
 
I studien vid Kings College London och University of California i USA användes genetiskt manipulerade möss för att se vilken effekt nitro fettsyror hade på kroppen.
 
Man fann att nitro fettsyror sänkte blodtrycket genom att blockera ett enzym som kallas epoxidhydrolas.
 
- Människan har samma enzym så vi tror att samma sak händer i människor. Detta är förklaringen till varför medelhavskosten är hälsosam, även om den innehåller fett, säger professor Eaton vid Kings College London.
 
Han tillägger:
 
- Om Medehalvskostens fetter tas tillsammans med nitrater eller nitriter bildas en kemisk reaktion och dessa bildar nitro fettsyror. Det är naturens skyddsmekanism. Om vi ​​kan utnyttja det vi kunde göra nya läkemedel för behandling av högt blodtryck och förebygga hjärtsjukdomar.
 
Fakta:
Så kan du kombinera dina sallader
 
  • Avokado, ruccola och hackad tomat
  • Färsk spenat, valnötter och gurka
  • Riven morot, oliver och mangoldsallat
  • Romansallat, olivolja och paprika
  •