Publicerad: 2016-10-18
Olivolja ger skydd mot tarmcancer
En studie avslöjar varför olivolja kan minska risken för att utveckla tjocktarmscancer.
 
Olivolja ger skydd mot tarmcancer

Forskningen visar att det är en gen som kallas CNR1 som utgör en viktig del i skyddet mot tarmcancer.
 
Genom intag av kallpressad olivolja ökar uttrycket av CNR1. Den fungerar som en tumörsuppressorgen. Det innebär att den hjälper till att förhindra att en cell omvandlas till en tumörcell.
 
Forskarna förordar ett regelbundet intag av kallpressad olivolja, gärna i kombination med en hälsosam kost, som till exempel Medelhavsdieten.
 
- Vår studie visar att en bra kost kan bidra till att förebygga cancer, men även andra vanliga sjukdomar, såsom neurologiska sjukdomar, fetma och diabetes. Resultaten har djupgående konsekvenser och visar att epigenetiska förändringar och förändringar som härrör från miljöfaktorer kan vändas, säger professor Maccarrone
 
 
Källa: International Journal of Nutritional Biochemistry
Fakta:
Läs mer om olivolja och medelhavskost
 
Nötter och medelhavsmat minskar risken för metabola syndromet>>
 
Olivolja och grönsaker sänker blodtrycket>>
 
Medelhavskost - nyttig mat för din hälsa>>