Publicerad: 2015-12-02
Yoghurt kan minska risken för diabetes typ 2
En amerikansk studie visar att regelbundet yoghurtintag kan minska risken för typ 2-diabetes. Däremot såg man inte samma koppling med andra mejeriprodukter.
 
Yoghurt kan minska risken för diabetes typ 2

I studien har forskarna gått igenom hälsodata från mer än 100.000 deltagare från studier som pågått upp till 10 år.
 
Man kom fram till att ett intag av 28 gram yoghurt per dag minskade risken för typ 2 diabetes med nästan 20 procent.
 
Forskarna vid Harvard tror att det är probiotika i yoghurten som kan bidra till att förbättra insulinkänsligheten och minska inflammation, vilket minskar risken för typ 2 diabetes. Mer forskning i form av kliniska randomiserade studier behövs innan forskarna kan säkerställa detta.
 
En engelsk studie vid Cambridge University har tidigare kommit fram till samma slutsats. I den studien fann man att de försökspersoner som åt yoghurt minst fyra gånger i veckan löpte 28 procent mindre risk att utveckla diabetes än de som inte gjorde det.