Publicerad: 2/23/2015
Läsk ingrediens ökar risken för cancer
2012 kom larmet om att ett farligt färgämne fanns coca-cola och pepsi. Från tillverkarnas sida skulle man se över ämnet, men tester under 2014 visar att inte mycket har hänt. Ämnet finns fortfarande kvar i mörkbruna läskedrycker.
 
Läsk ingrediens ökar risken för cancer

Karamellfärg är en vanlig ingrediens i läsk. Den färg som åter hamnat i fokus är en brun karamellfärg som visat sig öka risken för cancer.
 
Ämnet bildas under tillverkningen av karamellfärgen och kallas för 4-metylimidazol (4-MEI).
 
- Läskkonsumenter utsätts för en onödig cancerrisk från en ingrediens som läggs till dessa drycker bara för estetiska ändamål. Denna onödiga exponering utgör ett hot mot folkhälsan och väcker frågor om fortsatt användning av karamellfärg i läsk, säger Keeve Nachman, PhD, en av forskarna bakom studien vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
 
Efter larmet 2012 så genomförde en konsumentorganisation i USA nya tester under åren 2013 och 2014. Man analyserade 110 olika läskedrycker för innehållet av 4-MEI. Man fann att koncentrationerna varierade i olika produkter oavsett om det var lightläsk eller vanlig. De högsta nivåerna fann man i pepsi och en läsk som är vanlig i Latinamerika Goya Malta.
 
Idag finns fortfarande ingen gräns för 4-MEI i livsmedel eller drycker. I Kalifornien har man reglerat om att varningsetiketter ska finnas på läsk med höga halter 4-MEI. Det verkar har gett effekt för nivåerna av 4-MEi visade sig vara högre i läsken i New York än i Kalifornien.
 
4-MEI kan även finnas i mörkbruna livsmedel som bröd, bakverk, soja, balsamvinäger eller andra mörka såser och soppor. Ämnet finns även i energidrycker och godis.
 
Ett sätt att försöka undvika brun karamellfärg är att undvika tillsatser med beteckningen E150.
Fakta:
Läs mer om läsk
 
Farligt färgämne i Coca-cola och Pepsi>>
 
Farligt ämne i läsk>>
 
Aspartam i lightläsk försämrar njurfunktionen liksom stort saltintag>>
 
Lightläsk kan vara farligt för hälsan>>
 
Läsk gör oss äldre fortare>>
 
Lightläsk ökar risken för hjärt-kärlproblem>>