Publicerad: 4/7/2015
Energidryck kan ge hjärtproblem
Energidrycker är populära och ökar bland ungdomar mellan 10-19 år. Det de inte vet om är att energidrycker kan orsaka allvarliga konsekvenser för hjärthälsan.
 
Energidryck kan ge hjärtproblem

En aktuell studie som publicerats i Canadian Journal of Cardiology visar att en överkonsumtion av energidryck utgör en risk för arytmier och andra hjärtproblem.
 
Studien utfördes i Spanien och visade att energidrycker kan utlösa plötslig hjärtdöd hos unga friska personer. För personer med underliggande hjärtsjukdomar ökar risken för plötslig arytmidöd eller andra arytmier. Även förmaksflimmer observerades hos en 13-årig pojke som druckit energidryck under en fotbollsträning.
 
Man tror att 31 procent av alla 12-19-åringar regelbundet dricker energidrycker. De innehåller ofta höga halter av koffein eller andra koffeinliknande substanser som guarana. Tillsatsen av guarana eller andra ämnen som ginseng och taurin i varierande mängder kan ge osäkra interaktioner.
 
Även om koffein betraktas som relativt säker så ger högre doser biverkningar. I USA har man visat att 46 procent av koffeinöverdoser har inträffat hos ungdomar under 19 år.
 
Forskarna varnar för att använda energidrycker i kombination med sport och träning eller i samband med alkohol då det kan oraka plötslig hjärtdöd eller hjärtproblem.
 
Utöver risken för hjärtproblem så ökar risken för ångest och fobier vid överdriven konsumtion. Gränsen för överdriven konsumtion är redan vid en burk.
 
För höga doser koffein kan även ge koffeinförgiftning som har följande symtom hjärtklappning, kräkningar, krampanfall och psykos.
 
Fakta:
Läs mer om energidrycker och hälsan
Energidrycker - farligt för barn och ungdomar>>
 
Energidryck stör hjärtats rytm och ökar blodtrycket>>
 
Energidrycken Red Bull ger hjärtproblem visar en ny studie>>
 
Läsk ingrediens ökar risken för cancer>>